Rozgrzewające dania fot. Adobe Stock

Rozgrzewające dania - 15 sprawdzonych i pysznych przepisów

Rozgrzewające dania, czyli najlepsze pomysły na obiady na mroźną lub deszczową pogodę. Znajdziesz wśród nich przepis na zielone curry, węgierski gulasz albo pomidorowe risotto.
Małgorzata Machnicka / 09.02.2021 13:23
Rozgrzewające dania fot. Adobe Stock

Rozgrzewające dania to przede wszystkim te przygotowywane z dodatkiem imbiru, chili, czosnku i cebuli. Wśród nich znajdziesz dużo dań jednogarnkowych, które razem z ugotowanym ryżem, kaszą albo ziemniakami będą stanowiły pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Spis treści:

  1. Zielone curry
  2. Gulasz węgierski
  3. Risotto pomidorowe
  4. Leczo z kiełbasą i cukinią
  5. Paneer tikka masala

Przepis na zielone curry

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 3 łyżki zielonej pasty curry,
  • kilka pieczarek,
  • 50 g pędów bambusa,
  • 100 g fasolki zielonej,
  • 3 liście kaffiru,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • limonka do podania,
  • świeża kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez minutę cały czas mieszając.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na tarce imbir i pastę curry.
  4. Smaż całość 2 minuty i dodaj mleko kokosowe, przesmażonego kurczaka, sos rybny, liście kaffiru, przekrojone na pół pieczarki, fasolkę i pędy bambusa. 
  5. Gotuj przez 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Zielone rozgrzewające curry podawaj ze świeżą kolendrą i cząstką limonki.

przepis na zielone curry
fot. Adobe Stock

Przepis na gulasz węgierski

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej,
  • 100 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 10 pieczarek
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml bulionu,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe umyj i pokrój w grubą kostkę. Boczek pokrój w drobną kosteczkę. 
  2. Na garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę razem z boczkiem.
  3. Dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę i pieczarki i smaż całość przez 2 minuty.
  4. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki wieprzowiny. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
  5. Przełóż do garnka z warzywami.
  6. Wlej gorący bulion i dodaj wszystkie przyprawy.
  7. Duś całość na niewielkim ogniu przez około 90 minut. 
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze kilka minut.
  9. W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez minutę.
  10. Dodaj zasmażkę do garnka i ponownie zagotuj.
  11. Rozgrzewający gulasz podawaj z ziemniakami lub białym pieczywem.

przepis na gulasz
fot. Adobe Stock

Przepis na risotto pomidorowe

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio,
  • 600 ml bulionu warzywnego, 
  • 1 puszka pomidorów,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 100 g parmezanu,
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 2 łyżki masła,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej bulion - musi być gorący.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż przez minutę.
  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wsyp cały ryż na patelnię. 
  4. Smaż całość przez 2 minuty, aż ziarenka ryżu będą szkliste. 
  5. Dodaj wino i poczekaj, aż ryż wchłonie całość.
  6. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę razem z sokiem z puszki i wszystkie przyprawy.
  7. Gdy ryż wchłonie cały sos, dodaj pierwszą chochlę bulionu. Gdy zostanie wchłonięta, dodaj kolejną. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion.
  8. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i starty parmezan.
  9. Risotto pomidorowe podawaj z natką pietruszki.

przepis na risotto pomidorowe
fot. Adobe Stock

Przepis na leczo

Składniki:

  • 4 papryki czerwone,
  • 4 papryki żółte,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 3 cukinie,
  • 1 marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g kiełbasy wieprzowej,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarnka ziela angielskiego,
  • 5 łyżek oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Po 2 minutach dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i czosnek.
  2. Po 3 minutach dodaj marchew, papryki pokrojone w grubszą kostkę. Zalej całość pomidorami z puszki, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez 30 minut.
  3. Po tym czasie dodaj cukinię pokrojoną w plastry i gotuj kolejnych 10 minut.
  4. Rozgrzewające leczo podawaj ze świeżym pieczywem lub ryżem.

przepis na rozgrzewające leczo
fot. Adobe Stock

Przepis na paneer tikka masala

Składniki:

  • 300 g sera paneer,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • świeża kolendra do podania, 
  • sól i pieprz do smaku.

Marynata:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • 1 cebula,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki garam masala,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Ser pokrój w grubą kostkę.
  2. W misce wymieszaj imbir, sok z limonki, garam masalę, ostrą paprykę i sól i przełóż do niej ser. Odstaw na 30 minut.
  3. W drugiej misce wymieszaj składniki na marynatę i zmiksuj blenderem.
  4. W garnku roztop masło klarowane. Dodaj cebulę pokrojoną w grube piórka, po minucie czosnek i paprykę. Smaż całość przez 2 minuty. 
  5. Dodaj marynatę i smaż przez minutę.
  6. Następnie nakryj garnek pokrywką i gotuj całość przez 15 minut.
  7. Tuż przed końcem gotowania dodaj ser paneer.
  8. Zdejmij ganek z ognia i dodaj śmietankę kremówkę.
  9. Paneer tikka masala podawaj z ryżem albo chlebkami naan.

przepis na tikka masala
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na rozgrzewające dania:

Jak zrobić boeuf Strogonow? Najlepszy przepis na strogonowa
Jak zrobić boeuf Strogonow? Najlepszy przepis na strogonowa
Boeuf Strogonow czyli popularnego strogonowa robi się z wołowiny krojonej w długie paski. Mięso smaży się z pieczarkami, doprawia mieloną papryką. Boeuf Stroganow, bo tak brzmi poprawna nazwa dania, podaje się z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Dania jednogarnkowe wegetariańskie - 12 przepisów na sycące dania
Dania jednogarnkowe wegetariańskie - 12 przepisów na sycące dania
Dania jednogarnkowe wegetariańskie to tani i szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Curry, risotto, zapiekanka makaronowa, a może orientalne danie z kaszą bulgur?
Tikka masala - przepis na danie z kurczakiem w indyjskim stylu
Tikka masala - przepis na danie z kurczakiem w indyjskim stylu
Tikka masala to jednogarnkowe danie z kurczaka, sosu pomidorowego i orientalnych przypraw. Pochodzi z kuchni angielskiej, opartej na tradycyjnej kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
Szakszuka - szybki przepis na orientalne śniadanie
Szakszuka - szybki przepis na orientalne śniadanie
Szakszuka to śniadaniowe danie, bardzo popularne w kuchni bliskowschodniej, opierające się na pomidorach i jajkach. W naszym przepisie występuje z serem feta i oliwkami.
Dania jednogarnkowe z ziemniakami i nie tylko. Sprawdzone przepisy na proste dania
Dania jednogarnkowe z ziemniakami i nie tylko. Sprawdzone przepisy na proste dania
Gdy nie masz czasu na gotowanie, sprawdzą się dania jednogarnkowe. Z ziemniakami i mięsem lub fasolą będą pożywnym obiadem dla całej rodziny.
Zupa meksykańska - zrób ją z kurczakiem, pulpecikami lub fit
Zupa meksykańska - zrób ją z kurczakiem, pulpecikami lub fit
Zupa meksykańska wypełniona różnymi składnikami jest sycącym daniem jednogarnkowym. Podczas gotowania dopasuj ostrość regulując ilość papryczek.
BURRITO: burrito z mięsem mielonym, burrito meksykańskie
BURRITO: burrito z mięsem mielonym, burrito meksykańskie
Burrito to tradycyjne meksykańskie danie, które doskonale smakuje w asyście guacamole lub posiekanej kolendry – sprawdź nasze przepisy!
CHILI CON CARNE: chili con carne przepis, przepis na chili con carne
CHILI CON CARNE: chili con carne przepis, przepis na chili con carne
Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Jest naprawdę sycąca!
Bigos staropolski - przepis
Bigos staropolski - przepis
Tradycyjna, polska potrawa - idealne danie obiadowe na jesienne chłody!
Fasolka po bretońsku na piątkę
Fasolka po bretońsku na piątkę
Oto najważniejsze rady jak przyrządzić fasolkę po bretońsku czyli ang. Baked Beans.