Rozgrzewające dania - 15 sprawdzonych i pysznych przepisów
Rozgrzewające dania, czyli najlepsze pomysły na obiady na mroźną lub deszczową pogodę. Znajdziesz wśród nich przepis na zielone curry, węgierski gulasz albo pomidorowe risotto.

Opublikowano: 09.02.2021, 13:23
Reklama
Rozgrzewające dania to przede wszystkim te przygotowywane z dodatkiem imbiru, chili, czosnku i cebuli. Wśród nich znajdziesz dużo dań jednogarnkowych, które razem z ugotowanym ryżem, kaszą albo ziemniakami będą stanowiły pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.
Reklama
Spis treści:
Przepis na zielone curry
Składniki:
- 200 g ryżu jaśminowego,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 3 łyżki zielonej pasty curry,
- kilka pieczarek,
- 50 g pędów bambusa,
- 100 g fasolki zielonej,
- 3 liście kaffiru,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- limonka do podania,
- świeża kolendra do podania.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez minutę cały czas mieszając.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na tarce imbir i pastę curry.
- Smaż całość 2 minuty i dodaj mleko kokosowe, przesmażonego kurczaka, sos rybny, liście kaffiru, przekrojone na pół pieczarki, fasolkę i pędy bambusa.
- Gotuj przez 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zielone rozgrzewające curry podawaj ze świeżą kolendrą i cząstką limonki.

fot. Adobe Stock
Przepis na gulasz węgierski
Składniki:
- 800 g łopatki wieprzowej,
- 100 g boczku,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona papryka,
- 10 pieczarek
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 500 ml bulionu,
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso wieprzowe umyj i pokrój w grubą kostkę. Boczek pokrój w drobną kosteczkę.
- Na garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę razem z boczkiem.
- Dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę i pieczarki i smaż całość przez 2 minuty.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki wieprzowiny. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
- Przełóż do garnka z warzywami.
- Wlej gorący bulion i dodaj wszystkie przyprawy.
- Duś całość na niewielkim ogniu przez około 90 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze kilka minut.
- W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez minutę.
- Dodaj zasmażkę do garnka i ponownie zagotuj.
- Rozgrzewający gulasz podawaj z ziemniakami lub białym pieczywem.

fot. Adobe Stock
Przepis na risotto pomidorowe
Składniki:
- 300 g ryżu arborio,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 1 puszka pomidorów,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 100 g parmezanu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 2 łyżki masła,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej bulion - musi być gorący.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż przez minutę.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wsyp cały ryż na patelnię.
- Smaż całość przez 2 minuty, aż ziarenka ryżu będą szkliste.
- Dodaj wino i poczekaj, aż ryż wchłonie całość.
- Dodaj pomidory pokrojone w kostkę razem z sokiem z puszki i wszystkie przyprawy.
- Gdy ryż wchłonie cały sos, dodaj pierwszą chochlę bulionu. Gdy zostanie wchłonięta, dodaj kolejną. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion.
- Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i starty parmezan.
- Risotto pomidorowe podawaj z natką pietruszki.

fot. Adobe Stock
Przepis na leczo
Składniki:
- 4 papryki czerwone,
- 4 papryki żółte,
- 2 puszki pomidorów,
- 2 cebule,
- 3 cukinie,
- 1 marchew,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g kiełbasy wieprzowej,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarnka ziela angielskiego,
- 5 łyżek oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Po 2 minutach dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i czosnek.
- Po 3 minutach dodaj marchew, papryki pokrojone w grubszą kostkę. Zalej całość pomidorami z puszki, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez 30 minut.
- Po tym czasie dodaj cukinię pokrojoną w plastry i gotuj kolejnych 10 minut.
- Rozgrzewające leczo podawaj ze świeżym pieczywem lub ryżem.

fot. Adobe Stock
Przepis na paneer tikka masala
Składniki:
- 300 g sera paneer,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sok z 1/2 limonki,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- świeża kolendra do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Marynata:
- 2 puszki pomidorów bez skórki,
- 1 cebula,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżeczki garam masala,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
- Ser pokrój w grubą kostkę.
- W misce wymieszaj imbir, sok z limonki, garam masalę, ostrą paprykę i sól i przełóż do niej ser. Odstaw na 30 minut.
- W drugiej misce wymieszaj składniki na marynatę i zmiksuj blenderem.
- W garnku roztop masło klarowane. Dodaj cebulę pokrojoną w grube piórka, po minucie czosnek i paprykę. Smaż całość przez 2 minuty.
- Dodaj marynatę i smaż przez minutę.
- Następnie nakryj garnek pokrywką i gotuj całość przez 15 minut.
- Tuż przed końcem gotowania dodaj ser paneer.
- Zdejmij ganek z ognia i dodaj śmietankę kremówkę.
- Paneer tikka masala podawaj z ryżem albo chlebkami naan.

Reklama
Więcej przepisów na rozgrzewające dania:
Reklama
Reklama
Reklama