Rozgrzewające dania - 15 sprawdzonych i pysznych przepisów

Rozgrzewające dania fot. Adobe Stock
Rozgrzewające dania, czyli najlepsze pomysły na obiady na mroźną lub deszczową pogodę. Znajdziesz wśród nich przepis na zielone curry, węgierski gulasz albo pomidorowe risotto.
Małgorzata Machnicka / 09.02.2021 13:23
Rozgrzewające dania fot. Adobe Stock

Rozgrzewające dania to przede wszystkim te przygotowywane z dodatkiem imbiru, chili, czosnku i cebuli. Wśród nich znajdziesz dużo dań jednogarnkowych, które razem z ugotowanym ryżem, kaszą albo ziemniakami będą stanowiły pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Spis treści:

  1. Zielone curry
  2. Gulasz węgierski
  3. Risotto pomidorowe
  4. Leczo z kiełbasą i cukinią
  5. Paneer tikka masala

Przepis na zielone curry

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 3 łyżki zielonej pasty curry,
  • kilka pieczarek,
  • 50 g pędów bambusa,
  • 100 g fasolki zielonej,
  • 3 liście kaffiru,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • limonka do podania,
  • świeża kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez minutę cały czas mieszając.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na tarce imbir i pastę curry.
  4. Smaż całość 2 minuty i dodaj mleko kokosowe, przesmażonego kurczaka, sos rybny, liście kaffiru, przekrojone na pół pieczarki, fasolkę i pędy bambusa. 
  5. Gotuj przez 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Zielone rozgrzewające curry podawaj ze świeżą kolendrą i cząstką limonki.

przepis na zielone curry
fot. Adobe Stock

Przepis na gulasz węgierski

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej,
  • 100 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 10 pieczarek
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml bulionu,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe umyj i pokrój w grubą kostkę. Boczek pokrój w drobną kosteczkę. 
  2. Na garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę razem z boczkiem.
  3. Dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę i pieczarki i smaż całość przez 2 minuty.
  4. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki wieprzowiny. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
  5. Przełóż do garnka z warzywami.
  6. Wlej gorący bulion i dodaj wszystkie przyprawy.
  7. Duś całość na niewielkim ogniu przez około 90 minut. 
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze kilka minut.
  9. W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez minutę.
  10. Dodaj zasmażkę do garnka i ponownie zagotuj.
  11. Rozgrzewający gulasz podawaj z ziemniakami lub białym pieczywem.

przepis na gulasz
fot. Adobe Stock

Przepis na risotto pomidorowe

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio,
  • 600 ml bulionu warzywnego, 
  • 1 puszka pomidorów,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 100 g parmezanu,
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 2 łyżki masła,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej bulion - musi być gorący.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż przez minutę.
  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wsyp cały ryż na patelnię. 
  4. Smaż całość przez 2 minuty, aż ziarenka ryżu będą szkliste. 
  5. Dodaj wino i poczekaj, aż ryż wchłonie całość.
  6. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę razem z sokiem z puszki i wszystkie przyprawy.
  7. Gdy ryż wchłonie cały sos, dodaj pierwszą chochlę bulionu. Gdy zostanie wchłonięta, dodaj kolejną. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion.
  8. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i starty parmezan.
  9. Risotto pomidorowe podawaj z natką pietruszki.

przepis na risotto pomidorowe
fot. Adobe Stock

Przepis na leczo

Składniki:

  • 4 papryki czerwone,
  • 4 papryki żółte,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 3 cukinie,
  • 1 marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g kiełbasy wieprzowej,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarnka ziela angielskiego,
  • 5 łyżek oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Po 2 minutach dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i czosnek.
  2. Po 3 minutach dodaj marchew, papryki pokrojone w grubszą kostkę. Zalej całość pomidorami z puszki, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez 30 minut.
  3. Po tym czasie dodaj cukinię pokrojoną w plastry i gotuj kolejnych 10 minut.
  4. Rozgrzewające leczo podawaj ze świeżym pieczywem lub ryżem.

przepis na rozgrzewające leczo
fot. Adobe Stock

Przepis na paneer tikka masala

Składniki:

  • 300 g sera paneer,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • świeża kolendra do podania, 
  • sól i pieprz do smaku.

Marynata:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • 1 cebula,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki garam masala,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Ser pokrój w grubą kostkę.
  2. W misce wymieszaj imbir, sok z limonki, garam masalę, ostrą paprykę i sól i przełóż do niej ser. Odstaw na 30 minut.
  3. W drugiej misce wymieszaj składniki na marynatę i zmiksuj blenderem.
  4. W garnku roztop masło klarowane. Dodaj cebulę pokrojoną w grube piórka, po minucie czosnek i paprykę. Smaż całość przez 2 minuty. 
  5. Dodaj marynatę i smaż przez minutę.
  6. Następnie nakryj garnek pokrywką i gotuj całość przez 15 minut.
  7. Tuż przed końcem gotowania dodaj ser paneer.
  8. Zdejmij ganek z ognia i dodaj śmietankę kremówkę.
  9. Paneer tikka masala podawaj z ryżem albo chlebkami naan.

przepis na tikka masala
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na rozgrzewające dania:

Jak zrobić boeuf Strogonow? Najlepszy przepis na strogonowa
Jak zrobić boeuf Strogonow? Najlepszy przepis na strogonowa
Boeuf Strogonow czyli popularnego strogonowa robi się z wołowiny krojonej w długie paski. Mięso smaży się z pieczarkami, doprawia mieloną papryką. Boeuf Stroganow, bo tak brzmi poprawna nazwa dania, podaje się z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Dania jednogarnkowe wegetariańskie - 12 przepisów na sycące dania
Dania jednogarnkowe wegetariańskie - 12 przepisów na sycące dania
Dania jednogarnkowe wegetariańskie to tani i szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Curry, risotto, zapiekanka makaronowa, a może orientalne danie z kaszą bulgur?
Kurczak tikka masala - przepis na danie z kuchni indyjskiej
Kurczak tikka masala - przepis na danie z kuchni indyjskiej
Kurczak tikka masala to jednogarnkowe danie na bazie sosu pomidorowego i orientalnych przypraw. Pochodzi z kuchni angielskiej, opartej na tradycyjnej kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
Szakszuka - szybki przepis na orientalne śniadanie
Szakszuka - szybki przepis na orientalne śniadanie
Szakszuka to śniadaniowe danie, bardzo popularne w kuchni bliskowschodniej, opierające się na pomidorach i jajkach. W naszym przepisie występuje z serem feta i oliwkami.
Dania jednogarnkowe z ziemniakami i nie tylko. Sprawdzone przepisy na proste dania
Dania jednogarnkowe z ziemniakami i nie tylko. Sprawdzone przepisy na proste dania
Gdy nie masz czasu na gotowanie, sprawdzą się dania jednogarnkowe. Z ziemniakami i mięsem lub fasolą będą pożywnym obiadem dla całej rodziny.
Zupa meksykańska - zrób ją z kurczakiem, pulpecikami lub fit
Zupa meksykańska - zrób ją z kurczakiem, pulpecikami lub fit
Zupa meksykańska wypełniona różnymi składnikami jest sycącym daniem jednogarnkowym. Podczas gotowania dopasuj ostrość regulując ilość papryczek.
BURRITO: burrito z mięsem mielonym, burrito meksykańskie
BURRITO: burrito z mięsem mielonym, burrito meksykańskie
Burrito to tradycyjne meksykańskie danie, które doskonale smakuje w asyście guacamole lub posiekanej kolendry – sprawdź nasze przepisy!
CHILI CON CARNE: chili con carne przepis, przepis na chili con carne
CHILI CON CARNE: chili con carne przepis, przepis na chili con carne
Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Jest naprawdę sycąca!
Bigos staropolski - przepis
Bigos staropolski - przepis
Tradycyjna, polska potrawa - idealne danie obiadowe na jesienne chłody!
Fasolka po bretońsku na piątkę
Fasolka po bretońsku na piątkę
Oto najważniejsze rady jak przyrządzić fasolkę po bretońsku czyli ang. Baked Beans.

Redakcja poleca

REKLAMA