Chili con carne to w dosłownym tłumaczeniu z hiszpańskiego nic innego, jak po prostu chili z mięsem. Danie posiada specyficzny, ostry smak - wszystko dzięki dodatkowi papryczki chili. Co poza tym znajduje się w tradycyjnym chili con carne? Mielone albo drobniutko posiekane mięso (np. wołowina), cebula, czosnek, pomidory, kumin, pieprz, a także ziarna fasoli i kukurydzy. Potrawa jest bardzo gęsta, świetnie syci i rozgrzewa. W USA i Meksyku serwuje się ją z tortillą lub ryżem, w Polsce często również z chlebem. Jak zrobić chili con carne?
Chili con carne: przepis podstawowy
Oto składniki na klasyczną wersję chili con carne:
- 50 dag mielonej wołowiny,
- 2 cebule,
- 10 dag boczku wędzonego,
- olej,
- 4 ząbki czosnku,
- czerwona papryka,
- puszka pomidorów w zalewie,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szklanka bulionu,
- 3 łyżki pikantnego keczupu,
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- sos tabasco,
- mielona ostra papryka,
- mielony kumin,
- mielona kolendra,
- sól,
- pieprz,
- do serwowania: ugotowany ryż, placki tortilla lub pieczywo.
Jak zrobić chili con carne? Boczek posiekaj, zrumień. Dodaj mięso, przesmaż. Posiekaj cebulę i czosnek. Dodaj je do mięsa, całość smaż chwilę.
Dodaj pomidory, koncentrat, keczup i bulion oraz wszystkie przyprawy. Duś około 40 minut pod przykryciem. Fasolę odsącz z zalewy. Dodaj ją do chili con carne. Całość duś jeszcze przez 15 minut, w razie potrzeby ponownie dopraw. Serwuj z ryżem, pieczywem albo plackami tortilla.
Chili con carne - zupa w wersji wegetariańskiej
Chcesz przyrządzić chili con carne w wersji wegetariańskiej? Oto składniki na zupę chili con carne:
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 10 pomidorów,
- czerwona papryka,
- czerwona cebula,
- pieprz,
- sól,
- cukier,
- szklanka wody,
- olej do smażenia,
- łyżka chili,
- 180 g tofu,
- 150 ml śmietany.
Jak zrobić zupę chili con carne? Tofu rozgnieć widelcem na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego tofu i przesmaż, aż stanie się chrupkie. Zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu. Cebulę i czerwoną paprykę pokrój na kawałeczki. W garnku o grubym dnie rozgrzej nową porcję oleju lub oliwy. Wrzuć na nią tofu, a także cebulę i paprykę, duś pod przykryciem przez 10-12 minut.
Pomidory umyj, pozbaw nasionek. Nie usuwaj skórki! Wrzuć je do blendera i zmiksuj na gładko. Przesmaż pomidorową masę na patelni z dodatkiem szczypty soli i łyżki cukru. Woda powinna w dużym stopniu odparować - potrwa to około 20 minut.
Sos pomidorowy dorzuć do garnka z warzywami na chili con carne. Podduś, dodaj szklankę wody, suszone chili, a także odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Dopraw pieprzem i solą, dodaj śmietanę. Wymieszaj i gotuj chili con carne jeszcze 15-20 minut.
Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata