Ile spośród Twoich epizodów przejedzenia się łączy się z pochłanianiem obiektywnie dużych porcji?

Fasolka po bretońsku na piątkę

Oto najważniejsze rady jak przyrządzić fasolkę po bretońsku czyli ang. Baked Beans.
/ 27.06.2011 10:28
Ile spośród Twoich epizodów przejedzenia się łączy się z pochłanianiem obiektywnie dużych porcji?

Przygotowanie:
- fasolkę należy dokładnie opłukać, a następnie namoczyć (przez około 10h);
- jeśli nie namoczyliśmy wcześniej fasoli, aby przyspieszyć gotowanie należy odlewać wrzącą wodę i dolewać zimną.

Gotowanie:
- fasolkę gotuje się dość długo, nawet 3 godziny, do momentu aż uda nam się bez problemu rozgnieść ją widelcem;
- często sprawdzamy czy z potrawy nie wygotowała się woda, ponieważ fasolka w trakcie gotowania wchłania jej bardzo dużo;
- zadbajmy, żeby w naszej zupie znalazło się coś mocno wędzonego (boczek albo mocno wędzona "prawdziwa" kiełbasa), dzieki temu nasze danie będzie o wiele smaczniejsze;
- sposób na zagęszczenie - pod koniec gotowania wyjmujemy około pól szklanki dobrze ugotowanych fasolek, zdejmujemy z nich skórkę, rozgniatamy widelcem i dodajemy z powrotem do garnka.

Przyprawianie:
- potrawy zawsze doprawiamy na samym końcu, ponieważ po dodaniu np. koncentratu, boczku itp., danie ma już jakiś smak;
- smak fasoli poprawia dodanie cukru, smak stanie się bardziej aksamitny;
- koncentrat pomidorowy możemy przesmażyć z cebula i wędliną, wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty;
- fasolkę po bretońsku można również doprawić czosnkiem i majerankiem;
- dla poprawienia smaku warto dodać łyżkę masła śmietankowego.

Opcjonalnie:
- do fasolki można dodać nie tylko cebulę, ale również trochę marchewki i natki pietruszki;
- zamiast koncentratu możemy poddusić pomidory na maśle i przetrzeć przez sitko;
- do fasolki świetnie nadają się pieczarki pokrojone w kostkę i czerwona lub żółta papryka.

Zobacz także: Jak gotować fasolę i inne warzywa strączkowe?