BURRITO: burrito z mięsem mielonym, burrito meksykańskie

Burrito z warzywami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Burrito to tradycyjne meksykańskie danie, które doskonale smakuje w asyście guacamole lub posiekanej kolendry – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 08.08.2017 10:28
Burrito z warzywami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Burrito przyrządzane na bazie mięsa mielonego, steku wołowego lub piersi z kurczaka doskonale smakuje w asyście pikantnych przypraw i dodatków. Możemy zbalansować całość dodając guacamole, sok z limonki lub posiekaną kolendrę. Zobacz, jak upiec doskonałe burrito, które nasyci całą Twoją rodzinę!

Burrito z mięsem mielonym

Oto składniki na burrito z mięsem mielonym:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • przyprawa do burrito
  • szklanka wody
  • 4 placki tortilla
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • garść tartego sera żółtego
  • pomidory
  • 2 cebule

Jak zrobić burrito z mięsem mielonym?

Przyprawę do burrito mieszamy z wodą. Następnie mięso mielone ugniatamy za pomocą rąk. Dolewamy mieszankę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu, aż woda odparuje. Tortille zwilżamy za pomocą wilgotnej, czystej ściereczki. Kroimy pomidory, siekamy cebulę i ścieramy ser żółty. Wszystkie składniki układamy na tortilli i okraszamy kwaśną śmietaną. Podajemy na ciepło z ulubionym pikantnym sosem.

Burrito meksykańskie

Oto składniki na burrito meksykańskie:

  • 500 g steku wołowego
  • 3 małe pomidory
  • oliwa z oliwek
  • awokado
  • sok z limonki
  • posiekana kolendra
  • placki tortilli
  • puszka fasolki czerwonej
  • starty ser
  • szczypta suszonej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta mielonego kminu

Jak zrobić burrito meksykańskie?

Stek wołowy dokładnie oczyszczamy i doprawiamy papryką, kminem, solą oraz pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Po 8 minutach odstawiamy do wystygnięcia. Nacinamy i kroimy cienkie plasterki. Kroimy awokado i pomidory. Siekamy kolendrę. Wszystkie składniki układamy równomiernie na placku tortilla i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku na 10 minut. Serwujemy na ciepło z ulubionymi sosami.

Burrito z kurczakiem

Oto składniki na burrito z kurczakiem:

  • oliwa z oliwek
  • średnia cebula
  • puszka pomidorów
  • puszka fasolki czerwonej
  • garść startego sera żółtego
  • placki tortilli
  • 400 g piersi z kurczaka
  • guacamole
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki

Jak zrobić burrito z kurczakiem?

Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na oliwie z oliwek wraz z posiekaną wcześniej cebulą. Placki tortilli zwilżamy czystą, wilgotną ściereczką kuchenną. Pokrojone pomidory, kurczaka, fasolkę oraz resztę składników układamy na placku. Całość okraszamy sosem guacamole na bazie awokado. Podajemy na zimno lub na ciepło.

Sprawdź inne przepisy z Kuchni świata

Redakcja poleca

REKLAMA