Proste dania na Wigilię fot. Adobe Stock

Proste dania na Wigilię - 12 przepisów na szybkie potrawy, które przygotujesz na kilka godzin przez świętami

Wśród prostych dań na Wigilię pojawił się szybki barszcz czerwony, paszteciki z kapustą z ciasta francuskiego i błyskawiczna ryba z piekarnika.
Małgorzata Machnicka / 01.12.2020 18:26
Proste dania na Wigilię fot. Adobe Stock

Proste dania na Wigilię wcale nie muszą być mniej efektowne od tych, które przygotowujemy na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Szybkie, wigilijne szybkie trzeba jednak zredukować o kilka pracochłonnych przepisów - zamiast pierogów z kapustą i grzybami podać pyszne paszteciki z ciasta francuskiego, a zamiast tradycyjnego, staropolskiego piernika... chlebek bananowy z korzennymi przyprawami!

Spis treści:

  1. Barszcz czerwony
  2. Paszteciki z kapustą
  3. Sałatka jarzynowa
  4. Sałatka szwabska
  5. Tatar z łososia
  6. Ryba z piekarnika
  7. Ryba po grecku
  8. Śledzie na zimno
  9. Sernik na szybko
  10. Makaron z makiem
  11. Chlebek bananowy
  12. Kompot 

Przepis na szybki barszcz czerwony

Przygotowania do Wigilii zacznij od czerwonego barszczu. Najlepiej nastawić go rano (jeśli 24. grudnia to dla ciebie dzień wolny) albo wieczorem - dzień wcześniej.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 1 cebula, 
  • 1/2 selera,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 3 goździki,
  • 4 łyżki octu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki wyszoruj (nie obieraj ich ze skórki) i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Seler, marchew i cebulę obierz i przekrój na pół. Jabłko pokrój na ćwiartki. 
  3. Wszystko włóż do dużego garnka i zalej całość wodą tak, aby przykryła warzywa. Dodaj czosnek i przyprawy.
  4. Barszcz doprowadź do zagotowania i przykręć palnik - w ten sposób buraki zachowają swój kolor.  
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  6. Barszcz zestaw z ognia i przecedź barszcz przez sitko.
  7. Dopraw octem, solą i pieprzem.

szybki barszcz czerwony na wigilię
fot. Adobe Stock

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego

Będą nie tylko idealnym dodatkiem do barszczu zamiast klasycznych uszek czy krokietów, ale także pyszną, samodzielną przekąską. Są szybkie w przygotowaniu - musisz tylko pamiętać, aby rano namoczyć grzyby.

Składniki:

  • ​2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 żółtko,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w gorącej wodzie (jeśli nie masz czasu, możesz zastąpić je podsmażonymi pieczarkami).
  2. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj czosnek, poszatkowaną kapustę i grzyby.
  4. Całość duś około 30 minut i wystudź farsz.
  5. Ciasto francuskie rozwiń i pokrywaj z niego kwadraty o wielkości 10 na 10 cm.
  6. Nakładaj farsz na środek i zawijaj w trójkąty. Wierzch każdego pasztecika posmaruj rozmąconym żółtkiem.
  7. Piecz około 15 minut, aż ciasto będzie złociste z wierzchu.

Przepis na sałatkę jarzynową

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć klasycznej sałatki jarzynowej. Jeśli w twoim domu jada się wersję z ziemniakami, ugotuj od razu ich większą ilość - przydadzą się do kolejnego szybkiego przepisu na Wigilię. 

Sałatka jarzynowa

Przepis na sałatkę szwabską

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g śledzi,
  • 5-6 ogórków kiszonych,
  • 3 łyżki majonezu,
  • szczypiorek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
  2. Gdy ostygną, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  3. Śledzie wypłucz w chłodnej wodzie, pokrój w kostkę razem z ogórkami i dodaj do ziemniaków (wszystkie składniki sałatki powinny mieć tę samą wielkość kawałków).
  4. Dodaj majonez, sól i pieprz i wymieszaj całość. 
  5. Szybką sałatkę wigilijną podawaj z razowym pieczywem.

Przepis na tatara z łososia

Tatar z łososia jest prosty i szybki do zrobienia. Wystarczy tylko bardzo drobno pokroić składniki, doprawić łyżką musztardy, solą i pieprzem i gotowe! To bardzo prosty przepis na Wigilię.

Składniki:

  • 500 g wędzonego łososia,
  • 1 jabłko,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ogórki kiszone,
  • kilka kaparów,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrój najdrobniej jak potrafisz.
  2. Jabłko obierz ze skórki i razem z cebulą i ogórkami pokrój w drobną kostkę.
  3. Kapary posiekaj.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj z musztardą. 
  5. Dopraw solą i pieprzem.

Przepis na rybę z piekarnika

To najszybszy i najprostszy sposób na przyrządzenie ryby. Rybę podziel na kawałki około 150-200 g i przełóż do brytfanki. Dodaj obrany czosnek, świeże zioła, plasterki cytryny, a na wierzch każdej porcji odrobinę masła. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Szybka ryba na Wigilię gotowa.

Ryba z piekarnika
Sandacz z piekarnika 
Pstrąg z piekarnika
Łosoś z piekarnika

Przepis na rybę po grecku

Myślisz, że to skomplikowane i pracochłonne danie? Wystarczy tylko usmażyć rybę na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, a w oddzielnym garnku ugotować starte warzywa - marchewkę, pietruszkę i seler, doprawione korzennymi przyprawami i koncentratem pomidorowym. 

Ryba po grecku

Przepis na szybkie śledzie na zimno

Śledzie w najrozmaitszych postaciach - podawane zarówno na słodko, jak i na słono, to idealna przekąska na wigilijny stół. Te najprostsze - śledzie w oleju przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Śledzie na Wigilię

szybkie śledzie na wigilię
fot. Adobe Stock

Przepis na szybki sernik

Sernik można przygotować w 30 minut. Naprawdę! W naszym przepisie, spodem ciasta są herbatniki zmiksowane z masłem. Jeśli chcesz zaoszczędzić na czasie, wybieraj ser twarogowy już drobno zmielony, albo część porcji zastąp kremowym serkiem waniliowym. 

Sernik na szybko

Przepis na makaron z makiem

Makaron z makiem to szybkie danie, bardzo popularne przede wszystkim na Podlasiu. Do jego przygotowania najczęściej wykorzystuje się makaron typu łazanki. Wystarczy tylko ugotować go al dente, a masę makową wymieszać z masłem i bakaliami.

Makaron z makiem

Przepis na chlebek bananowy

Najlepiej taki z korzenną nutą! Przygotujesz go błyskawicznie, a gwarantujemy, że podbije serca nawet najbardziej wybrednych gości.

Składniki:

  • 5 dojrzałych bananów,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • ziarenka z jednej laski wanilii,
  • garść orzechów laskowych,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, cynamonem, wanilią, sodą oczyszczoną i solą.
  3. W małym garnku roztop masło.
  4. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do nich roztopione masło, jajka, cukier i wymieszaj.
  5. Do masy dodaj wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  6. Ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  7. Piecz przez około 50 minut.

chlebek bananowy na wigilię
fot. Adobe Stock

Przepis na szybki kompot

Wigilijny kompot jest prosty - wymaga tylko dodania składników do garnka i gotowania około 30 minut. Ale uwaga, owoce wcześniej muszą się moczyć około 2-3 godzin w przegotowanej wodzie. Warto zrobić to dzień wcześniej.

Składniki:

  • 250 g suszonych owoców,
  • 2 garści rodzynek,
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek,
  • 8 goździków,
  • laska cynamonu,
  • laska wanilii,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone owoce przelej wrzątkiem na sicie i przełóż do garnka.
  2. Zalej 2 litrami przegotowanej wody i odstaw na minimum 2 godziny.
  3. Dodaj przyprawy: goździki, wanilię i cynamon.
  4. Gotuj przez 30 minut.
  5. Kompot dosłódź miodem wedle uznania.

Więcej przepisów na Wigilię: