Proste dania na Wigilię wcale nie muszą być mniej efektowne od tych, które przygotowujemy na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Szybkie, wigilijne szybkie trzeba jednak zredukować o kilka pracochłonnych przepisów - zamiast pierogów z kapustą i grzybami podać pyszne paszteciki z ciasta francuskiego, a zamiast tradycyjnego, staropolskiego piernika... chlebek bananowy z korzennymi przyprawami!
Spis treści:
- Barszcz czerwony
- Paszteciki z kapustą
- Sałatka jarzynowa
- Sałatka szwabska
- Tatar z łososia
- Ryba z piekarnika
- Ryba po grecku
- Śledzie na zimno
- Sernik na szybko
- Makaron z makiem
- Chlebek bananowy
- Kompot
Przepis na szybki barszcz czerwony
Przygotowania do Wigilii zacznij od czerwonego barszczu. Najlepiej nastawić go rano (jeśli 24. grudnia to dla ciebie dzień wolny) albo wieczorem - dzień wcześniej.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 1 cebula,
- 1/2 selera,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 3 goździki,
- 4 łyżki octu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Buraki wyszoruj (nie obieraj ich ze skórki) i pokrój na mniejsze kawałki.
- Seler, marchew i cebulę obierz i przekrój na pół. Jabłko pokrój na ćwiartki.
- Wszystko włóż do dużego garnka i zalej całość wodą tak, aby przykryła warzywa. Dodaj czosnek i przyprawy.
- Barszcz doprowadź do zagotowania i przykręć palnik - w ten sposób buraki zachowają swój kolor.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Barszcz zestaw z ognia i przecedź barszcz przez sitko.
- Dopraw octem, solą i pieprzem.
fot. Adobe Stock
Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego
Będą nie tylko idealnym dodatkiem do barszczu zamiast klasycznych uszek czy krokietów, ale także pyszną, samodzielną przekąską. Są szybkie w przygotowaniu - musisz tylko pamiętać, aby rano namoczyć grzyby.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 żółtko,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w gorącej wodzie (jeśli nie masz czasu, możesz zastąpić je podsmażonymi pieczarkami).
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj czosnek, poszatkowaną kapustę i grzyby.
- Całość duś około 30 minut i wystudź farsz.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrywaj z niego kwadraty o wielkości 10 na 10 cm.
- Nakładaj farsz na środek i zawijaj w trójkąty. Wierzch każdego pasztecika posmaruj rozmąconym żółtkiem.
- Piecz około 15 minut, aż ciasto będzie złociste z wierzchu.
Przepis na sałatkę jarzynową
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć klasycznej sałatki jarzynowej. Jeśli w twoim domu jada się wersję z ziemniakami, ugotuj od razu ich większą ilość - przydadzą się do kolejnego szybkiego przepisu na Wigilię.
Przepis na sałatkę szwabską
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g śledzi,
- 5-6 ogórków kiszonych,
- 3 łyżki majonezu,
- szczypiorek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
- Gdy ostygną, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Śledzie wypłucz w chłodnej wodzie, pokrój w kostkę razem z ogórkami i dodaj do ziemniaków (wszystkie składniki sałatki powinny mieć tę samą wielkość kawałków).
- Dodaj majonez, sól i pieprz i wymieszaj całość.
- Szybką sałatkę wigilijną podawaj z razowym pieczywem.
Przepis na tatara z łososia
Tatar z łososia jest prosty i szybki do zrobienia. Wystarczy tylko bardzo drobno pokroić składniki, doprawić łyżką musztardy, solą i pieprzem i gotowe! To bardzo prosty przepis na Wigilię.
Składniki:
- 500 g wędzonego łososia,
- 1 jabłko,
- 1 czerwona cebula,
- 3 ogórki kiszone,
- kilka kaparów,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Łososia pokrój najdrobniej jak potrafisz.
- Jabłko obierz ze skórki i razem z cebulą i ogórkami pokrój w drobną kostkę.
- Kapary posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj z musztardą.
- Dopraw solą i pieprzem.
Przepis na rybę z piekarnika
To najszybszy i najprostszy sposób na przyrządzenie ryby. Rybę podziel na kawałki około 150-200 g i przełóż do brytfanki. Dodaj obrany czosnek, świeże zioła, plasterki cytryny, a na wierzch każdej porcji odrobinę masła. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Szybka ryba na Wigilię gotowa.
Ryba z piekarnika
Sandacz z piekarnika
Pstrąg z piekarnika
Łosoś z piekarnika
Przepis na rybę po grecku
Myślisz, że to skomplikowane i pracochłonne danie? Wystarczy tylko usmażyć rybę na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, a w oddzielnym garnku ugotować starte warzywa - marchewkę, pietruszkę i seler, doprawione korzennymi przyprawami i koncentratem pomidorowym.
Przepis na szybkie śledzie na zimno
Śledzie w najrozmaitszych postaciach - podawane zarówno na słodko, jak i na słono, to idealna przekąska na wigilijny stół. Te najprostsze - śledzie w oleju przygotujesz w zaledwie kilka minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na szybki sernik
Sernik można przygotować w 30 minut. Naprawdę! W naszym przepisie, spodem ciasta są herbatniki zmiksowane z masłem. Jeśli chcesz zaoszczędzić na czasie, wybieraj ser twarogowy już drobno zmielony, albo część porcji zastąp kremowym serkiem waniliowym.
Przepis na makaron z makiem
Makaron z makiem to szybkie danie, bardzo popularne przede wszystkim na Podlasiu. Do jego przygotowania najczęściej wykorzystuje się makaron typu łazanki. Wystarczy tylko ugotować go al dente, a masę makową wymieszać z masłem i bakaliami.
Przepis na chlebek bananowy
Najlepiej taki z korzenną nutą! Przygotujesz go błyskawicznie, a gwarantujemy, że podbije serca nawet najbardziej wybrednych gości.
Składniki:
- 5 dojrzałych bananów,
- 300 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- ziarenka z jednej laski wanilii,
- garść orzechów laskowych,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, cynamonem, wanilią, sodą oczyszczoną i solą.
- W małym garnku roztop masło.
- Banany rozgnieć widelcem i dodaj do nich roztopione masło, jajka, cukier i wymieszaj.
- Do masy dodaj wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Piecz przez około 50 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na szybki kompot
Wigilijny kompot jest prosty - wymaga tylko dodania składników do garnka i gotowania około 30 minut. Ale uwaga, owoce wcześniej muszą się moczyć około 2-3 godzin w przegotowanej wodzie. Warto zrobić to dzień wcześniej.
Składniki:
- 250 g suszonych owoców,
- 2 garści rodzynek,
- 200 g suszonych śliwek bez pestek,
- 8 goździków,
- laska cynamonu,
- laska wanilii,
- miód.
Sposób przygotowania:
- Suszone owoce przelej wrzątkiem na sicie i przełóż do garnka.
- Zalej 2 litrami przegotowanej wody i odstaw na minimum 2 godziny.
- Dodaj przyprawy: goździki, wanilię i cynamon.
- Gotuj przez 30 minut.
- Kompot dosłódź miodem wedle uznania.
Więcej przepisów na Wigilię: