Mozzarella wyrabiana na bazie mleka krowiego lub bawolego to kremowy i sprężysty ser, który doskonale smakuje z innymi dodatkami. Do sałatek, typu caprese lub pizzy 4 sery pasuje idealnie. Jest doskonałym źródłem wapnia i fosforu, co sprawia, że warto uzupełnić w nią dietę dzieci.
Pomidory z mozzarellą: przepis
Oto składniki na pomidory z mozzarellą:
- 3 pomidory
- 400 g mozzarelli
- 15-20 liści bazylii
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pomidory z mozzarellą?
Kroimy pomidory na cienkie plastry. Mozzarellę dzielimy na kawałki. Na talerzu przekładamy kolejno plastry pomidorów, mozzarelli i liście bazylii. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane pomidory z mozzarellą doskonale smakują jako przystawka podczas letnich spotkań ze znajomymi.
Sałatka z serem mozzarella: przepis
Oto składniki na sałatkę z serem mozzarella:
Sałatka:
- garść czerwonych pomidorków koktajlowych
- garść żółtych pomidorków koktajlowych
- awokado
- 300 g małych kulek mozzarelli
- 10 listków bazylii
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z serem mozzarella?
Kroimy pomidorki koktajlowe na pół i wrzucamy do miski. Dzielimy awokado na mniejsze plasterki lub kroimy w kosteczkę. Siekamy bazylię. Dorzucamy kulki mozzarelli. W międzyczasie przygotowujemy dressing do sałatki. Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód łączymy w całość. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę z mozzarellą możemy zaserwować na lunch do pracy lub na lekką kolację.
Pizza z serem mozzarella: przepis
Oto składniki na pizzę z serem mozzarella:
Ciasto:
- szklanka mąki
- pół szklanki wody
- łyżka drożdży
- szczypta soli
- szczypta suszonego oregano
Sos pomidorowy:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki wody
- szczypta oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 ząbki czosnku
Dodatki:
- pieczarki
- szynka
- mozzarella
Jak zrobić pizzę z serem mozzarella?
Mąkę mieszamy razem z wodą, drożdżami, solą oraz oregano. Zagniatamy przez około 10 minut. Sos pomidorowy przyrządzamy na bazie koncentratu pomidorowego, wody, oregano oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykładamy sos. Kroimy dodatki w małą kosteczkę i układamy na pizzę. Tak przygotowaną pizzę z mozzarellą pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl