Składniki:
- 60 dag piersi indyka
- 4 plastry mozzarelli
- duży pomidor malinowy
- 4–5 gałązek oregano
Na marynatę:
- 100 ml oliwy
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka przyprawy do grilla
- 2–3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę: oliwę wymieszaj sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę ziołowej przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Mięso opłucz, osusz, pokrój ukośnie w poprzek włókien na cztery plastry. Posmaruj marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1–2 godziny.
- Usmaż kotlety. Przełóż do brytfanny. Pomidor pokrój na cztery plastry, posyp solą, pieprzem i listkami oregano. Połóż na kotlety. Przykryj plastrami mozzarelli, posmaruj marynatą. Wierzch posyp listkami oregano.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni i zapiekaj 10–15 minut.