Składniki:
- 40 dag makaronu lasagne,
- 50 dag siekanego mrożonego szpinaku,
- cebula,
- 30 dag fety,
- 10 dag mozzarelli,
- 2–3 ząbki czosnku,
- 3 gałązki bazylii,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz.
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 0,5 l mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Lasagne ze szpinakiem z pewnością zasmakuje wegetarianom, ale nie tylko. To też miła odmiana od klasycznej lazanii z mięsem. Zobacz, jak ją przyrządzić!
- Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie.
- Dodaj szpinak i ogrzewaj, aż się rozmrozi i odparuje większość płynu.
- Wymieszaj z pokruszoną fetą. Dopraw solą i pieprzem.
- Przyrządź sos: w rondlu roztop masło, oprósz mąką i zasmaż na biało. Do zasmażki powoli wlej mleko i zagotuj, mieszając. Sos dopraw gałką, solą i pieprzem.
- Na dno wysmarowanej masłem żaroodpornej formy wlej cienką warstwę beszamelu, ułóż kilka płatów lasagne, polewając każdy sosem. Posmaruj masą szpinakową.
- Przykryj płatami lasagne, polej je sosem, a następnie posmaruj masą szpinakową.
- W ten sposób ułóż pozostałe warstwy, aż do wyczerpania składników.
- Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne. Wierzch polej beszamelem i obłóż plasterkami mozzarelli.
- Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"
Więcej przepisów na zapiekane dania:
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
Pieczone skrzydełka kurczaka
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym
Pieczony udziec z indyka
Pieczona tarta ze szpinakiem