Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i fetą. Przepis na włoskie danie

Lasagne ze szpinakiem to pożywny obiad dla wegetarian i nie tylko. Dodaj do niej mozzarellę oraz ser feta.
/ 13.05.2013 06:33
DRUKUJ PRZEPIS
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i fetą. Przepis na włoskie danie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 780 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag makaronu lasagne,
  • 50 dag siekanego mrożonego szpinaku,
  • cebula,
  • 30 dag fety,
  • 10 dag mozzarelli,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki bazylii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Lasagne ze szpinakiem z pewnością zasmakuje wegetarianom, ale nie tylko. To też miła odmiana od klasycznej lazanii z mięsem. Zobacz, jak ją przyrządzić!

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie.
  2. Dodaj szpinak i ogrzewaj, aż się rozmrozi i odparuje większość płynu.
  3. Wymieszaj z pokruszoną fetą. Dopraw solą i pieprzem. 
  4. Przyrządź sos: w rondlu roztop masło, oprósz mąką i zasmaż na biało. Do zasmażki powoli wlej mleko i zagotuj, mieszając. Sos dopraw gałką, solą i pieprzem.
  5. Na dno wysmarowanej masłem żaroodpornej formy wlej cienką warstwę beszamelu, ułóż kilka płatów lasagne, polewając każdy sosem. Posmaruj masą szpinakową.
  6. Przykryj płatami lasagne, polej je sosem, a następnie posmaruj masą szpinakową.
  7. W ten sposób ułóż pozostałe warstwy, aż do wyczerpania składników.
  8. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne. Wierzch polej beszamelem i obłóż plasterkami mozzarelli.
  9. Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Więcej przepisów na zapiekane dania:
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
Pieczone skrzydełka kurczaka
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym
Pieczony udziec z indyka
Pieczona tarta ze szpinakiem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA