Składniki:
- 90 dag polędwiczek wieprzowych (3–4 sztuki)
- 6–8 twardych pomidorków o średnicy polędwiczek
- 2 opakowania miniaturowych kulek mozzarelli
- 1 cytryna
- pęczek bazylii
- 2–3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Do dekoracji:
- 5–6 łyżek marynowanych czarnych oliwek bez pestek
- 10 listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Polędwiczki oczyść z resztek tłuszczu i błon, umyj, natrzyj czosnkiem roztartym z solą i ziołami. Odstaw na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę, włóż polędwiczki, zrumień ze wszystkich stron. Pokrój w poprzek na kawałki grubości 3–4 cm i ułóż pionowo w wysmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Posyp pieprzem, skórką otartą z cytryny i skrop wyciśniętym z niej sokiem. Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułóż grubszy plasterek pomidorka, kilka listków bazylii i małą kulkę mozzarelli.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj 10–15 minut. Przed podaniem udekoruj oliwkami i świeżymi listkami bazylii.