Wegańska biała kiełbasa jest dostępna nawet w największych supermarketach. Możesz zrobić wegańską białą kiełbasę w domu, albo kupić gotowy roślinny wyrób. Sprawdź, jakie są twoje opcje na skorzystanie w kuchni z roślinnej wersji białej kiełbasy.
Spis treści:
- Wegańska biała kiełbasa - z czego jest zrobiona?
- Wegańska biała kiełbasa w sklepach - przegląd produktów
Przepis na domową wegańską białą kiełbasę
Składniki:
- puszka białej fasoli,
- 150 g wędzonego tofu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka majeranku,
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 5 g mielonego czarnego pieprzu,
- łyżeczka lubczyku,
- łyżeczka cząbru,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- łyżeczka soli,
- łyżka mąki z ciecierzycy,
- łyżka wody.
Sposób przygotowania:
- Fasolę odcedź.
- Przełóż fasolę do blendera i dodaj olej. Zblenduj dokładnie na gładką masę.
- Pokrusz tofu widelcem na małe kawałeczki.
- Wymieszaj fasolę z tofu. Dodaj przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszaj dokładnie i dodaj wodę.
- Odstaw masę na 15 minut.
- Po tym czasie sprawdź konsystencję. Musisz być w stanie ulepić z masy kiełbaski. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, dosyp mąkę z ciecierzycy. Jeśli będzie zbyt zwarta, dodaj wodę.
- Ulep z masy wegańskie kiełbaski pożądanej wielkości i grubości. Zawiń je w papier do pieczenia i zabezpiecz końce np. sznurkiem spożywczym.
- Umieść kiełbaski w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj na parze przez ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ulepionych kiełbasek).
Wegańska biała kiełbasa - z czego jest zrobiona?
Wegańska biała kiełbasa dostępna w sklepach powstaje najczęściej z:
- fasoli,
- soi,
- boczniaków lub innych grzybów,
- białka pszennego czyli glutenu,
- ciecierzycy.
Dodatkowo w składzie wegańskiej białej kiełbasy znajdziesz też przyprawy i związki zapewniające odpowiednią strukturę i teksturę. Nie zdziw się, że skład sklepowej roślinnej białej kiełbasy jest długi. Żeby otrzymać zamienniki mięsa podobne smakiem i teksturą, trzeba wielu dodatków. Takie zamienniki mięsa należą do żywności przetworzonej. Sięgaj po nie okazyjnie i traktuj jako urozmaicenie, nie podstawę diety.
Wegańska biała kiełbasa w sklepach - przegląd produktów
Jeśli jesteś na diecie roślinnej lub będziesz gościć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską w Wielkanoc, najłatwiej będzie ci skorzystać z gotowych wegańskich kiełbasek. Kupisz je w internecie, ale też we wszystkich supermarketach. Szukaj ich w specjalnych lodówkach z żywnością roślinną.
Wegańskie białe kiełbaski Tarczyński
Firma Tarczyński oferuje roślinną wersję białych kiełbasek stworzoną na bazie boczniaków i białka pszennego. Dużym plusem składu tych roślinnych kiełbasek jest dodatek żelaza i witaminy B12: składników, których często brakuje na diecie wegańskiej.
Energia: 228 kcal/ 100 g
Białko: 21 g/ 100 g
Cena: ok. 8 zł
fot. Białe kiełbaski Tarczyński/ Archiwum prywatne
fot. Roślinne kiełbaski Tarczyński - skład i wartości odżywcze/ Archiwum prywatne
Roślinne białe kiełbaski - Take it Veggie
W Kauflandzie kupisz roślinną wersję wegańską białych kiełbasek bazującą na soi. Ich skład jest krótszy niż kiełbasek firmy Tarczyński, nie są za to wzbogacane żelazem.
Energia: 171 kcal/ 100 g
Białko: 18 g
fot. Roślinne białe kiełbaski Take it Veggie Kaufland/ Archiwum prywatne
fot. Roślinne białe kiełbaski Take it Veggie skład i wartości odżywcze/ Archiwum prywatne
Wegańskie białe kiełbaski Go Vege - Biedronka
Marka Go Vege dostępna w Biedronce prezentuje wegański zamiennik białej kiełbasy: kiełbaski sojowo-pszenne. Przyprawione są curry, nadają się do pieczenia i smażenia.
Energia: 177 kcal
Białko: 18 g
fot. Białe kiełbaski wegańskie Biedronka go Vege/ Archiwum prywatne
fot. Białe kiełbaski wegańskie Biedronka go Vege - skład i wartości odżywcze/ Archiwum prywatne
Czytaj także:
Wegański majonez - przeglądamy składy, wartości odżywcze i porównujemy ceny roślinnych majonezów ze sklepów
Na tropie dobrego składu: wybieramy 8 zdrowych batonów owocowo-orzechowych
Na tropie dobrego składu: wybieramy naturalny majonez z dobrym składem. 10 produktów bez zbędnych dodatków