Bakłażany faszerowane mielonym mięsem i rodzynkami
Składniki:
- 2 bakłażany
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 20 dag mielonego mięsa wieprzowo–wołowego
- 5 dag rodzynek
- puszka krojonych pomidorów
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- ostra papryka
- oregano
- sól
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g miksu sałat
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj, przetnij wzdłuż na pół, miąższ ze środka wyjmij i posiekaj. Ułóż połówki na blaszce, skrop olejem i wstaw na 15 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.
- Na łyżce oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj mięso, smaż chwilę razem, dodaj miąższ bakłażana, duś przez 3-4 min, dodaj rodzynki i pomidory razem z zalewą, przypraw papryką, solą i oregano, gotuj 10 min, przestudź.
- Nafaszeruj podpieczone bakłażany, wstaw do piekarnika na 20 min (temp. 180 st. C). Przed podaniem posyp posiekaną natką. Jogurt wymieszaj z ostrą papryką, podawaj do bakłażanów, obok sałaty skropionej olejem.
Jakie dodatki do faszerowanych bakłażanów?
Nieodłącznymi dodatkami do zestawu bakłażan i mielone mięso będą też świeże lub pomidory z puszki - sprawią, że danie będzie bardziej soczyste i zyska kwaskowy smak.
Czosnek - zaostrzy smak potrawy i nada jej wyraźnego aromatu.
Ciecierzyca - doskonale wypełni i zastąpi ryż, gdy aktualnie nie mamy go w zapasach. W wersji wegetariańskiej, zmielona drobno, może służyć zamiast mięsa mielonego.
Owoce granatu - pestki służą nie tylko jako dekoracja, ale i chrupiący dodatek, który przełamuje i harmonizuje smaki. Najczęściej jest zestawiany w ten sposób w kuchni gruzińskiej.
Bakłażan faszerowany mielonym mięsem
i płatkami ryżowymi
Składniki:
- bakłażan
- 2 cebule
- 25 dag mięsa mielonego (może być mieszane wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
- 5 łyżek błyskawicznych płatków ryżowych
- kostka bulionu (drobiowy lub cielęcy)
- pomidor
- olej słonecznikowy
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- po łyżeczce oregano, majeranku i lubczyku
- 2 łyżki sosu sojowego grzybowego lub łyżka maggi
- 4 łyżki startego sera cheddar
- sól
Przygotowanie:
- Bakłażana przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż środki. Posól i zostaw na 30 minut, aby sól usunęła goryczkę. Zlej sok, a bakłażan opłucz wodą, osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika z włączonym grillem. Piecz 15 minut.
- Cebulę usmaż na złoty kolor na 2 łyżkach oleju. Pomidora pokrój w drobną kostkę. Płatki ryżowe ugotuj dodając 1,5 szklanki wody z kostką bulionową.
- Wymieszaj mięso, płatki, cebulę, pomidora, łyżkę oleju, pieprz, lubczyk, oregano, majeranek, sos sojowy. Farszem nadziej połówki bakłażana.
- Ułóż je w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania. Piecz 45-55 minut (zależnie od wielkości bakłażana ) w temp. 180 st. C.
- Po tym czasie bakłażana posyp serem i zapiecz, aż ser się zrumieni.
- Serwuj na gorąco. Dodatkowo możesz podać sos pomidorowy.
Polecamy także:Zobacz jak przygotować bakłażany faszerowane w wersji wege. Bakłażany zapiekane z pomidorami. Co przygotować z bakłażana?