Jak zrobić bakłażany faszerowane mielonym mięsem? Zobacz 2 najlepsze przepisy!

Faszerowane bakłażany fot. Igor Grątkowski
Bakłażan i mielone mięso to para smaczna i pożywna. Przygotuj z nich smaczne danie na obiad.
Renata Materlińska / 09.10.2018 09:46
Faszerowane bakłażany fot. Igor Grątkowski

Bakłażany faszerowane mielonym mięsem i rodzynkami

Składniki:

  • 2 bakłażany  
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 20 dag mielonego mięsa wieprzowo–wołowego
  • 5 dag rodzynek
  • puszka krojonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • ostra papryka
  • oregano
  • sól
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g miksu sałat

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj, przetnij wzdłuż na pół, miąższ ze środka wyjmij i posiekaj. Ułóż połówki na blaszce, skrop olejem i wstaw na 15 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.
  2. Na łyżce oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj mięso, smaż chwilę razem, dodaj miąższ bakłażana, duś przez 3-4 min, dodaj rodzynki i pomidory razem z zalewą, przypraw papryką, solą i oregano, gotuj 10 min, przestudź.
  3. Nafaszeruj podpieczone bakłażany, wstaw do piekarnika na 20 min (temp. 180 st. C). Przed podaniem posyp posiekaną natką. Jogurt wymieszaj z ostrą papryką, podawaj do bakłażanów, obok sałaty skropionej olejem.

Jakie dodatki do faszerowanych bakłażanów?

Nieodłącznymi dodatkami do zestawu bakłażan i mielone mięso będą też świeże lub pomidory z puszki - sprawią, że danie będzie bardziej soczyste i zyska kwaskowy smak.

Czosnek - zaostrzy smak potrawy i nada jej wyraźnego aromatu.

Ciecierzyca - doskonale wypełni i zastąpi ryż, gdy aktualnie nie mamy go w zapasach. W wersji wegetariańskiej, zmielona drobno, może służyć zamiast mięsa mielonego.

Owoce granatu - pestki służą nie tylko jako dekoracja, ale i chrupiący dodatek, który przełamuje i harmonizuje smaki. Najczęściej jest zestawiany w ten sposób w kuchni gruzińskiej.

Bakłażan faszerowany mielonym mięsem
i płatkami ryżowymi

Składniki:  

  • bakłażan
  • 2 cebule
  • 25 dag mięsa mielonego (może być mieszane wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
  • 5 łyżek błyskawicznych płatków ryżowych
  • kostka bulionu (drobiowy lub cielęcy)
  •  pomidor
  •  olej słonecznikowy
  •  1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  •  po łyżeczce oregano, majeranku i lubczyku
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego lub łyżka maggi
  • 4 łyżki startego sera cheddar
  • sól

Przygotowanie:

  1. Bakłażana przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż środki. Posól i zostaw na 30 minut, aby sól usunęła goryczkę. Zlej sok, a bakłażan opłucz wodą, osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika z włączonym grillem. Piecz 15 minut.
  2. Cebulę usmaż na złoty kolor na 2 łyżkach oleju. Pomidora pokrój w drobną kostkę. Płatki ryżowe ugotuj dodając 1,5 szklanki wody z kostką bulionową.
  3. Wymieszaj mięso, płatki, cebulę, pomidora, łyżkę oleju, pieprz, lubczyk, oregano, majeranek, sos sojowy. Farszem nadziej połówki bakłażana.
  4. Ułóż je w natłuszczonym olejem  naczyniu do zapiekania. Piecz 45-55 minut (zależnie od wielkości bakłażana ) w temp. 180 st. C.
  5. Po tym czasie bakłażana posyp serem i zapiecz, aż ser się zrumieni.
  6. Serwuj na gorąco. Dodatkowo możesz podać sos pomidorowy.

Polecamy także:Zobacz jak przygotować bakłażany faszerowane w wersji wege. Bakłażany zapiekane z pomidorami. Co przygotować z bakłażana?

Redakcja poleca

REKLAMA