Kasza jaglana: przepisy na pyszne dania z kaszą w roli głównej

kasza jaglana przepisy fot. Adobe Stock
Kasza jaglana: przepisy na obiady, desery i przekąski z kaszą jaglaną pozwolą ci przygotować smaczny i zdrowy obiad w mniej niż 30 minut.
Weronika Kwaśniak / 15.01.2020 12:47
kasza jaglana przepisy fot. Adobe Stock

Wiele osób nie ma nawet pojęcia, jak przydatnym i smacznym składnikiem jest kasza jaglana. Przepisy na nią to nie tylko kasza z sosem – możesz z niej przyrządzić pyszne kotlety, placuszki, a nawet wegańskie ciasto!

Przed ugotowaniem kaszy jaglanej bardzo ważne jest, by wypłukać ją raz zimną wodą, a potem 2 lub nawet 3 razy wrzątkiem. Niewypłukana kasza ma gorzki smak, potrawy z niej mogą więc wyjść naprawdę niesmaczne – szczególnie te na słodko.

Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki

Inaczej określane po prostu jako placki z kaszy jaglanej. Jeśli planujesz zaserwować je jako kotlety, uformuj większe kule i podawaj je np. z opiekanymi ziemniaczkami i surówką. Jeśli chcesz je podać jako placki, objętość może być mniejsza – nie wymagają wtedy towarzystwa, ale smakują doskonale z dodatkiem sosu czosnkowego.

Składniki na około 14 kotletów:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej według przepisu na opakowaniu,
  • 3 duże marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • przyprawa curry,
  • sól,
  • bułka tarta lub mąka kukurydziana,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj (lub również zetrzyj na tarce) i lekko podsmaż.
  3. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z marchewką, cebulą i czosnkiem. Dodaj pietruszkę i wyrób ręcznie masę.
  4. Dodaj jajko, aby kotlety z kaszy jaglanej lepiej się kleiły. Jeśli nie chcesz używać jajek, użyj mąki kukurydzianej.
  5. Placki dopraw curry, solą i pieprzem. Wymieszaj.
  6. Gotową masę na kotlety wstaw na 30 minut do lodówki. Formuj ze schłodzonej masy placki z kaszy jaglanej, jeśli chcesz możesz obtoczyć je w bułce lub mące kukurydzianej. Smaż na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa, na przykład do pieczonych żeberek.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki,
  • cebula,
  • 1/2 cukinii,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • olej,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyj i pokrój.
  2. Kaszę przepłucz wodą i ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  3. Na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Potem dorzuć na patelnię pozostałe warzywa, duś przez kilka minut.
  4. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
  5. Na patelnię wrzuć kaszę jaglaną, wszystko razem wymieszaj i duś przez kilka minut.

Kasza jaglana: przepis na słodko

Kasza jaglana w tej wersji świetnie zastąpi deser. Może być też ciekawą propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • 2 łyżki cukru,
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • banan,
  • bakalie według upodobań: rodzynki, morele, żurawina,
  • łyżka wiórków kokosowych,
  • łyżka miodu,
  • łyżka płatków kukurydzianych,
  • opcjonalnie: jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną zalej szklanką wody i gotuj przez około 15 minut. Wymieszaj z cukrem w miseczce.
  2. Posyp wiórkami kokosowymi.
  3. Banana i bakalie pokrój, dodaj do kaszy. Wszystko wymieszaj i przełóż do mniejszych miseczek. Udekoruj odrobiną miodu i płatkami kukurydzianymi, możesz dodać także jogurt.

Kasza jaglana – przepisy na każdą okazję:

Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie
Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie
Wegetariańskie gołąbki bez mięsa to przepis, który smakuje także mięsożercom! Do przygotowania farszu wykorzystaj kaszę jaglaną oraz świeże pieczarki. Takie gołąbki dobrze jest zawinąć w kapustę włoską albo... liście winogron. Zobacz, jak przygotować pyszne gołąbki bez mięsa i z czym je podać.
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej, czyli doskonały jagielnik. Zobacz przepis
Ciasto z kaszy jaglanej jest naprawdę smaczne, a do tego mogą je jeść także weganie i alergicy. Polej je karmelem, możesz także dodać namoczone rodzynki.
Placki z kaszy jaglanej. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu
Placki z kaszy jaglanej. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu
Wytrawne placki z kaszy jaglanej to bardzo szybka przekąska lub nawet cały posiłek. Możesz wykorzystać do nich kaszę jaglaną, która została po obiedzie.
Kasza jaglana z warzywami. Pyszna i zdrowa sałatka do pracy
Kasza jaglana z warzywami. Pyszna i zdrowa sałatka do pracy
Kasza jaglana z warzywami nie musi być nudna. Przygotuj sałatkę, która będzie prawdziwą bombą witaminową. Dodaj do niej liście szpinaku, pomidorki i kilka cząstek mandarynek.
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką to bardzo smaczny (i prosty!) pomysł na alternatywę dla klasycznego kotleta. Dopraw je cebulką, czosnkiem i pieprzem.
Kasza z kiełbasą i warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Kasza z kiełbasą i warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Rozgrzewający i naprawdę sycący obiad: oto pyszna kasza z kiełbasą i warzywami!
Bezglutenowe brownie - przepis na ciasto bez glutenu
Bezglutenowe brownie - przepis na ciasto bez glutenu
Z dodatkiem kaszy jaglanej i amarantusa!
Sałatka z kaszą jaglaną - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z kaszą jaglaną - przepis składniki i przygotowanie
Dodaj też m. in. rzodkiewkę i pomidory!
Ryba pieczona z kaszą - przepis składniki i przygotowanie
Ryba pieczona z kaszą - przepis składniki i przygotowanie
Z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi!
Kasza jaglana z baleronem - przepis
Kasza jaglana z baleronem - przepis
Kasza jaglana z baleronem to dobry pomysł na wykorzystanie mięs, które zostały ci po świętach! Jest szybka w przygotowaniu i pyszna!

Redakcja poleca

REKLAMA