Wiele osób nie ma nawet pojęcia, jak przydatnym i smacznym składnikiem jest kasza jaglana. Przepisy na nią to nie tylko kasza z sosem – możesz z niej przyrządzić pyszne kotlety, placuszki, a nawet wegańskie ciasto!
Przed ugotowaniem kaszy jaglanej bardzo ważne jest, by wypłukać ją raz zimną wodą, a potem 2 lub nawet 3 razy wrzątkiem. Niewypłukana kasza ma gorzki smak, potrawy z niej mogą więc wyjść naprawdę niesmaczne – szczególnie te na słodko.
Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki
Inaczej określane po prostu jako placki z kaszy jaglanej. Jeśli planujesz zaserwować je jako kotlety, uformuj większe kule i podawaj je np. z opiekanymi ziemniaczkami i surówką. Jeśli chcesz je podać jako placki, objętość może być mniejsza – nie wymagają wtedy towarzystwa, ale smakują doskonale z dodatkiem sosu czosnkowego.
Składniki na około 14 kotletów:
- 2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej według przepisu na opakowaniu,
- 3 duże marchewki,
- 1 cebula,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz,
- przyprawa curry,
- sól,
- bułka tarta lub mąka kukurydziana,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę zetrzyj na tarce.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj (lub również zetrzyj na tarce) i lekko podsmaż.
- Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z marchewką, cebulą i czosnkiem. Dodaj pietruszkę i wyrób ręcznie masę.
- Dodaj jajko, aby kotlety z kaszy jaglanej lepiej się kleiły. Jeśli nie chcesz używać jajek, użyj mąki kukurydzianej.
- Placki dopraw curry, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Gotową masę na kotlety wstaw na 30 minut do lodówki. Formuj ze schłodzonej masy placki z kaszy jaglanej, jeśli chcesz możesz obtoczyć je w bułce lub mące kukurydzianej. Smaż na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z warzywami może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa, na przykład do pieczonych żeberek.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki,
- cebula,
- 1/2 cukinii,
- 1/2 czerwonej papryki,
- olej,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa umyj i pokrój.
- Kaszę przepłucz wodą i ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Potem dorzuć na patelnię pozostałe warzywa, duś przez kilka minut.
- Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
- Na patelnię wrzuć kaszę jaglaną, wszystko razem wymieszaj i duś przez kilka minut.
Kasza jaglana: przepis na słodko
Kasza jaglana w tej wersji świetnie zastąpi deser. Może być też ciekawą propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- 2 łyżki cukru,
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- banan,
- bakalie według upodobań: rodzynki, morele, żurawina,
- łyżka wiórków kokosowych,
- łyżka miodu,
- łyżka płatków kukurydzianych,
- opcjonalnie: jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną zalej szklanką wody i gotuj przez około 15 minut. Wymieszaj z cukrem w miseczce.
- Posyp wiórkami kokosowymi.
- Banana i bakalie pokrój, dodaj do kaszy. Wszystko wymieszaj i przełóż do mniejszych miseczek. Udekoruj odrobiną miodu i płatkami kukurydzianymi, możesz dodać także jogurt.