Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 6 plastrów baleronu grubości 1, 5 cm (ew. pieczeni)
- 7 pomidorków koktajlowych
- łyżeczka soli
- szczypta kurkumy
- 2 jajka
- 3 łyżki startego ostrego sera
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- czerwona cebula
- suszony rozmaryn
- sól
- pieprz
- masło do formy
Przygotowanie:
- Kaszę opłucz na sicie. Przełóż do garnka, zalej 3 szklankami wody, wsyp sól i kurkumę. Gotuj do miękkości pod przykryciem. Przestudź, wymieszaj z jajkami, serem, posiekaną natką. Dopraw pieprzem i rozmarynem.
- Foremkę wysmaruj grubo masłem, nałóż kaszę. Plasterki wędliny wciśnij lekko w kaszę, obłóż cebulą pokrojoną w cienkie plasterki i przepołowionymi pomidorkami. Piecz około 25 minut w temp. 200 stopni.