Jakie przetwory zrobić w październiku - 12 przepisów

jakie przetwory zrobić w październiku, październikowe przetwory fot. Fotolia
Teraz jest na nie pora: sprawdź, jakie przetwory możesz zrobić w październiku!
Weronika Kwaśniak / 17.10.2016 17:13
jakie przetwory zrobić w październiku, październikowe przetwory fot. Fotolia

Jakie przetwory zrobić w październiku? W tym miesiącu powoli kończymy owocowo-warzywny szał. Nawet jeśli pogoda jest jeszcze sprzyjająca, szczyt sezonu na większość pyszności mamy już za sobą.

Jak zrobić dżem z gruszek?

Październikowe przetwory

Październik nie oznacza jednak wcale końca przygotowywania przetworów. To właśnie teraz jest pora na zapełnianie spiżarni smakołykami z dyni, pigwy i grzybów!

Dżem egzotyczny - przepis

Poza tym miesiąc stanowczo może upływać pod znakiem... kiszenia kapusty. Szczęściarze przyrządzą też zimowe zapasy z późnych odmian jabłek i gruszek!

Zobacz 12 przepisów na październikowe przetwory!

Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Do przygotowania nalewki z pigwowca potrzebujesz kilograma owoców, 400 gramów cukru, laski cynamonu i litr alkoholu - wódki 40% lub spirytusu 70%.
Nalewka z pigwy - dwa sprawdzone, proste przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z pigwy - dwa sprawdzone, proste przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z pigwy jest polecana przy przeziębieniu i spadku odporności. Możesz ją przyrządzić zarówno na bazie wódki, jak i samego spirytusu.
Kiszone grzyby - przepis składniki i przygotowanie
Kiszone grzyby - przepis składniki i przygotowanie
Do kiszenia najlepsze będą koźlaki.
Jak zrobić kiszoną kapustę? Ugnieć w kamionce, zasyp solą i odstaw
Jak zrobić kiszoną kapustę? Ugnieć w kamionce, zasyp solą i odstaw
Kiszona kapusta to niezawodny dodatek do dań obiadowych - ryby, kotletów i dań z grilla. Będzie idealna do bigosu i pierogów.
Grzyby pasteryzowane
Grzyby pasteryzowane
Zachowaj ten jesienny smak!
Grzyby duszone w maśle
Grzyby duszone w maśle
Nieco inny sposób na zachowanie wspaniałego smaku grzybów
Grzyby marynowane z rozmarynem
Grzyby marynowane z rozmarynem
Na zimowe spotkania z przyjaciółmi!

Redakcja poleca

REKLAMA