Jakie przetwory zrobić w październiku? W tym miesiącu powoli kończymy owocowo-warzywny szał. Nawet jeśli pogoda jest jeszcze sprzyjająca, szczyt sezonu na większość pyszności mamy już za sobą.
Październikowe przetwory
Październik nie oznacza jednak wcale końca przygotowywania przetworów. To właśnie teraz jest pora na zapełnianie spiżarni smakołykami z dyni, pigwy i grzybów!
Poza tym miesiąc stanowczo może upływać pod znakiem... kiszenia kapusty. Szczęściarze przyrządzą też zimowe zapasy z późnych odmian jabłek i gruszek!
Zobacz 12 przepisów na październikowe przetwory!
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Do przygotowania nalewki z pigwowca potrzebujesz kilograma owoców, 400 gramów cukru, laski cynamonu i litr alkoholu - wódki 40% lub spirytusu 70%.
Nalewka z pigwy - dwa sprawdzone, proste przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z pigwy jest polecana przy przeziębieniu i spadku odporności. Możesz ją przyrządzić zarówno na bazie wódki, jak i samego spirytusu.
Kiszone grzyby - przepis składniki i przygotowanie
Do kiszenia najlepsze będą koźlaki.
Jak zrobić kiszoną kapustę? Ugnieć w kamionce, zasyp solą i odstaw
Kiszona kapusta to niezawodny dodatek do dań obiadowych - ryby, kotletów i dań z grilla. Będzie idealna do bigosu i pierogów.
Marynowana dynia z imbirem i chili
Z pikantną nutką!
Grzyby pasteryzowane
Zachowaj ten jesienny smak!
Grzyby duszone w maśle
Nieco inny sposób na zachowanie wspaniałego smaku grzybów
Grzyby marynowane z rozmarynem
Na zimowe spotkania z przyjaciółmi!