Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg koźlaków
- sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na grzyby kiszone!
[CMS_PAGE_BREAK]
- Grzyby oczyść, odetnij kapelusze, sprawdź, czy są zdrowe.
- Wrzuć do wrzątku, raz zagotuj, a następnie kilkakrotnie przepłucz w zimnej wodzie - zmieniając ją, by dokładnie usunąć z grzybów piasek.
- Przepłukane i obgotowane grzyby przełóż na sitko i dokładnie (przez kilka godzin) odsącz z wody.
- Na dnie naczynia, najlepiej kamionkowego (może też być szklane), ułóż kilkucentymetrową warstwę grzybów, posyp niewielka garstką grubej soli, na to grzyby i ponownie sól.
- Obciąż deseczką, talerzykiem lub kamieniem.
- Przez 3 dni trzymaj grzyby w cieple, a następnie wynieś do chłodnej piwnicy.
-
Grzyby kiszone można będzie przechowywać kilka miesięcy.
[CMS_PAGE_BREAK]