Kiszone grzyby - przepis składniki i przygotowanie

Do kiszenia najlepsze będą koźlaki.
Weronika Kwaśniak / 27.08.2014 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kiszone grzyby - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg koźlaków
  • sól gruboziarnista
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na grzyby kiszone!

[CMS_PAGE_BREAK]

  1. Grzyby oczyść, odetnij kapelusze, sprawdź, czy są zdrowe.
  2. Wrzuć do wrzątku, raz zagotuj, a następnie kilkakrotnie przepłucz w zimnej wodzie - zmieniając ją, by dokładnie usunąć z grzybów piasek.
  3. Przepłukane i obgotowane grzyby przełóż na sitko i dokładnie (przez kilka godzin) odsącz z wody.
  4. Na dnie naczynia, najlepiej kamionkowego (może też być szklane), ułóż kilkucentymetrową warstwę grzybów, posyp niewielka garstką grubej soli, na to grzyby i ponownie sól.
  5. Obciąż deseczką, talerzykiem lub kamieniem.
  6. Przez 3 dni trzymaj grzyby w cieple, a następnie wynieś do chłodnej piwnicy.
  7. Grzyby kiszone można będzie przechowywać kilka miesięcy.

    [CMS_PAGE_BREAK]

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA