Fasola mung fot. Adobe Stock

Fasola mung - 3 przepisy na sałatkę, burgery i gulasz

Fasola mung uznawana jest za roślinę należącą do bobowatych. Można z niej przygotować pyszny warzywny gulasz, burgery albo dodać ją do sałatki.
Małgorzata Machnicka / 11.02.2021 13:55
Fasola mung fot. Adobe Stock

Fasola mung to jedna z najbardziej wartościowych fasoli na świecie. Powszechnie nazywana jest złotą fasolą - zawiera dużo białka i błonnika oraz olbrzymią dawkę witamin A, C, E i K i witamin z grupy B. Oprócz tego bogata jest w żelazo, wapń, miedź, mangan, magnez, potas i cynk. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. 

Fasola mung jest drobna (ma około 4-5 mm średnicy), ma zielony albo żółty kolor i pochodzi z Indii (obecnie uprawia się ją w Chinach, Malezji, Tajlandii oraz Azji Południowej). Ma słodkawy, delikatnie orzechowy smak.

Przed gotowaniem warto namoczyć ją na 5-6 godzin w zimnej wodzie - ugotuje się o wiele szybciej - stanie się wtedy miękka i kremowa.

Spis treści:

  1. Warzywny gulasz z fasolą mung
  2. Burgery z fasoli mung
  3. Sałatka z fasolą mung

Przepis na warzywny gulasz z fasolą mung

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli mung,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 4 łyżki oliwy,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i paprykę. Smaż przez 2 minuty i dodaj puszkę pomidorów, gorący bulion i wszystkie przyprawy.
  2. Bakłażana podziel na plastry, natrzyj oliwą i posyp solą. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut - po 10 minutach przewróć plastry na drugą stronę. 
  3. Po 20 minutach gotowania się gulaszu, do garnka dodaj bakłażana i fasolę mung. Gotuj całość jeszcze 10 minut.
  4. Gulasz podawaj z natką pietruszki i białym pieczywem.

warzywny gulasz z fasoli mung
fot. Adobe Stock

Przepis na burgery z fasoli mung

Składniki:

  • 3 szklanki fasoli mung,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • kawałek startego imbiru,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka papryczki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zostaw na noc. 
  2. Wodę odlej, wlej nową i ugotuj przez 30 minut do miękkości.
  3. Dodaj wszystkie przyprawy - sos sojowy, imbir oraz pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. 
  4. Zblenduj na w miarę jednolitą masę.
  5. Dodaj jajko i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem.
  6. Uformuj niewielkie, płaskie burgery i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoto z obu stron.
  7. Burgery z fasoli mung podawaj z ulubionym sosem - czosnkowym albo pomidorowym.

Przepis na sałatkę z fasolą mung

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli mung,
  • 1 mieszanka sałat,
  • garść kiełek fasoli mung,
  • kilka pieczarek z octu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce przygotuj dressing: wymieszaj sos sojowy, olej, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Na talerz wyłóż mieszankę sałat.
  3. Dodaj ugotowaną fasolę, pieczarki oraz kiełki. Całość polej sosem.
  4. Sałatka z fasoli mung to idealny posiłek na lunch. 

fasola mung w sałatce
fot. Adobe Stock

Przepisy na dania z innych roślin strączkowych:

Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad
Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad
Knysza wyglądem przypomina kebab, ale tradycyjnie jest wypełniona warzywami. Nasza knysza ma w środku również pyszny kotlet z cieciorki.
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy jest doskonała do smarowania pieczywa lub nawet jako samodzielna przekąska. Dodaj do niej suszonych pomidorów i posyp pestkami granatu.
Sałatka z soczewicy z warzywami i smażonym serem. Idealna do pracy!
Sałatka z soczewicy z warzywami i smażonym serem. Idealna do pracy!
Sałatka z soczewicy to chyba najszybszy sposób na sycącą przekąskę do pracy. Dodaj do niej pomidory, sałatę oraz pestki granatu.
Sałatka z granatem, kuskusem i ciecierzycą. Nietypowy przepis
Sałatka z granatem, kuskusem i ciecierzycą. Nietypowy przepis
Sałatka z granatem, kuskusem i ciecierzycą bazuje na nietypowej kombinacji smaków, którą podkręca dodatkowo smak natki pietruszki.
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy sprawdzi się jako smarowidło do chleba lub dip. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy. Oto, jak szybko zrobić pastę soczewicy.
Imprezowa sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i ciecierzycą
Imprezowa sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i ciecierzycą
Sałatka z makaronem ryżowym, czyli makaronem orzo w kształcie ziarenek ryżu, to pomysł na sałatkę na imprezę lub Sylwestra. Zrób ją z ogórkiem i ciecierzycą, a całość scal majonezem.
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian
Pasztet z soczewicy z powodzeniem może zastąpić ten tradycyjny, mięsny. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 60 minut.
PASZTET Z SOCZEWICY: pasztet z ciecierzycy, pasztet warzywny
PASZTET Z SOCZEWICY: pasztet z ciecierzycy, pasztet warzywny
Jeśli nie jesz mięsa lub nie masz na nie ochoty, to pasztet z soczewicy będzie dla ciebie świetną alternatywą!
FALAFEL: falafel przepis, kotlety z ciecierzycy, przepis na falafel
FALAFEL: falafel przepis, kotlety z ciecierzycy, przepis na falafel
Falafel to wegetariański kotlet, przyrządzany z ciecierzycy. Jest bardzo sycący i smaczny!
Pierogi gryczane z farszem z soczewicy i jarmużu - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi gryczane z farszem z soczewicy i jarmużu - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na pierogi w wersji fit: są z ciasta gryczanego, a farsz wykonaj z soczewicy i jarmużu!
Placki z soczewicy z warzywną salsą - przepis składniki i przygotowanie
Placki z soczewicy z warzywną salsą - przepis składniki i przygotowanie
Ta przekąska zachwyci nie tylko wegetarian: wypróbuj placki z soczewicy z warzywną salsą!
Pierogi razowe z soczewicą - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi razowe z soczewicą - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi razowe to pomysł na pyszny obiad!