Fasola mung to jedna z najbardziej wartościowych fasoli na świecie. Powszechnie nazywana jest złotą fasolą - zawiera dużo białka i błonnika oraz olbrzymią dawkę witamin A, C, E i K i witamin z grupy B. Oprócz tego bogata jest w żelazo, wapń, miedź, mangan, magnez, potas i cynk. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny.
Fasola mung jest drobna (ma około 4-5 mm średnicy), ma zielony albo żółty kolor i pochodzi z Indii (obecnie uprawia się ją w Chinach, Malezji, Tajlandii oraz Azji Południowej). Ma słodkawy, delikatnie orzechowy smak.
Przed gotowaniem warto namoczyć ją na 5-6 godzin w zimnej wodzie - ugotuje się o wiele szybciej - stanie się wtedy miękka i kremowa.
Spis treści:
Przepis na warzywny gulasz z fasolą mung
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 2 szklanki ugotowanej fasoli mung,
- 1 puszka pomidorów,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 1 żółta papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka kuminu,
- olej roślinny do smażenia,
- 4 łyżki oliwy,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i paprykę. Smaż przez 2 minuty i dodaj puszkę pomidorów, gorący bulion i wszystkie przyprawy.
- Bakłażana podziel na plastry, natrzyj oliwą i posyp solą. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut - po 10 minutach przewróć plastry na drugą stronę.
- Po 20 minutach gotowania się gulaszu, do garnka dodaj bakłażana i fasolę mung. Gotuj całość jeszcze 10 minut.
- Gulasz podawaj z natką pietruszki i białym pieczywem.
fot. Adobe Stock
Przepis na burgery z fasoli mung
Składniki:
- 3 szklanki fasoli mung,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- kawałek startego imbiru,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka papryczki chili,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Fasolę przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zostaw na noc.
- Wodę odlej, wlej nową i ugotuj przez 30 minut do miękkości.
- Dodaj wszystkie przyprawy - sos sojowy, imbir oraz pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
- Zblenduj na w miarę jednolitą masę.
- Dodaj jajko i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj niewielkie, płaskie burgery i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoto z obu stron.
- Burgery z fasoli mung podawaj z ulubionym sosem - czosnkowym albo pomidorowym.
Przepis na sałatkę z fasolą mung
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej fasoli mung,
- 1 mieszanka sałat,
- garść kiełek fasoli mung,
- kilka pieczarek z octu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka papryczki chili,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce przygotuj dressing: wymieszaj sos sojowy, olej, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Na talerz wyłóż mieszankę sałat.
- Dodaj ugotowaną fasolę, pieczarki oraz kiełki. Całość polej sosem.
- Sałatka z fasoli mung to idealny posiłek na lunch.
fot. Adobe Stock
Przepisy na dania z innych roślin strączkowych: