Kapusta z fasolą i grzybami fot. Adobe Stock

Kapusta z fasolą i grzybami na Wigilię - przepis tradycyjny

Kapustę z fasolą i grzybami najlepiej przyrządzić na 2-3 dni przed Wigilią. Przez ten czas kapusta przejdzie zapachem przypraw.
Edyta Liebert / 16.11.2020 04:51
Kapusta z fasolą i grzybami fot. Adobe Stock

Na przygotowanie kapusty z fasolą i grzybami na Wigilię, zarezerwuj sobie 2h. Składniki wystarczą na 6-8 porcji. 

Ten przysmak przyprawia o zawrót głowy - aromatyczne grzyby, sycąca fasola i cierpka kapusta rozgrzewają i są świąteczną przyjemnością, która jest zdrowa i niskokaloryczna. Kapusta z fasolą i grzybami może stanowić jedną z 12 potraw wigilijnych

Przepis na kapustę z fasolą i grzybami

Składniki:

  • 1,2 kg kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 30 dag fasoli perłowej,
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • 5–6 łyżek oleju,
  • 3–4 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i jagód jałowca,
  • majeranek,
  • cząber,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, odstaw na noc.
  2. Suszone grzyby opłucz, zalej 4 szklankami wody, przykryj i odstaw na kilka godzin.
  3. Następnego dnia fasolę zalej świeżą wodą. Dodaj po łyżeczce majeranku i cząbru.
  4. Fasolę gotuj ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Odcedź.
  5. Namoczone grzyby gotuj przez 20 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Kapustę pokrój, włóż do garnka.
  6. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz czarny pieprz do smaku.
  7. Wlej wywar z gotowania grzybów. Dołóż posiekane grzybki.
  8. Wszystko na małym ogniu gotuj ok. 1 godziny.
  9. Cebule posiekaj, przesmaż na oleju i dodaj do gotującej się kapusty.
  10. Dołóż miękką fasolę, wymieszaj.
  11. Kapustę z fasolą i grzybami gotuj jeszcze 15 minut. Podawaj ciepłą.

Artykuł na podstawie tekstu „Pani domu”. Pierwotnie opublikowany 02.12.2010.

Czytaj także: Wigilijna kapusta z grzybamiKrokiety z kapustą i grzybamiPyszne łazanki z kapustą