Kapusta z grzybami tradycyjnie na stole wigilijnym powinna być. Warto ją przygotować już wcześniej, bo parzcież wiadomo, że wszelkie kapusty, bigosy im starsze, tym lepsze.
Potrawy takie po prostu uwielbiają odgrzewanie. Można zatem przygotować ją kilka dni wczesnej, zamrozić, a potem już tylko odgrzać. W dzień wigilijny zaoszczędzimy w ten sposób sporo czasu.
Poniżej znajdziecie przepis na przepyszną wigilijną kapustę z grzybami.
Fot. Depositphotos
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 szklanki suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskie
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Osączyć, pokroić w paski.
Kapustę lekko odcisnąć i sprawdzić, czy nie jest za kwaśna, ewentualnie wypłukać ją i odcisnąć ponownie. Następnie posiekać ją, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, aż do miękkości.
Na 10 minut przed końcem gotowania kapusty dodać obrane i starte na grubych oczkach marchewki.
Cebule drobno posiekać, zeszklić na patelni na oleju. Oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Dodać do kapusty, wraz z grzybami i razem zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Gdy kapusta wystygnie włożyć do lodówki. Następnego dnia odgrzać i ponownie wystudzić, włożyć do lodówki. Na trzeci dzień, po odgrzaniu, będzie idealna w smaku.