Wigilijna kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami tradycyjnie na stole wigilijnym powinna być. Warto ją przygotować już wcześniej, bo parzcież wiadomo, że wszelkie kapusty, bigosy im starsze, tym lepsze.

Kapusta z grzybami tradycyjnie na stole wigilijnym powinna być. Warto ją przygotować już wcześniej, bo parzcież wiadomo, że wszelkie kapusty, bigosy im starsze, tym lepsze.

Potrawy takie po prostu uwielbiają odgrzewanie. Można zatem przygotować ją kilka dni wczesnej, zamrozić, a potem już tylko odgrzać. W dzień wigilijny zaoszczędzimy w ten sposób sporo czasu.

Poniżej znajdziecie przepis na przepyszną wigilijną kapustę z grzybami.

Wigilijna kapusta z grzybami

Fot. Depositphotos

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Osączyć, pokroić w paski.

Kapustę lekko odcisnąć i sprawdzić, czy nie jest za kwaśna, ewentualnie wypłukać ją i odcisnąć ponownie. Następnie posiekać ją, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, aż do miękkości.

Na 10 minut przed końcem gotowania kapusty dodać obrane i starte na grubych oczkach marchewki.

Cebule drobno posiekać, zeszklić na patelni na oleju. Oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Dodać do kapusty, wraz z grzybami i razem zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Gdy kapusta wystygnie włożyć do lodówki. Następnego dnia odgrzać i ponownie wystudzić, włożyć do lodówki. Na trzeci dzień, po odgrzaniu, będzie idealna w smaku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
super. od dziś będę często robił bo uwielbiam krokiety. dotychczas kupowałem gotowe.