Składniki:
- 80 dag mączystych ziemniaków
- 20 dag kiszonej kapusty
- 10 dag chudego wędzonego boczku lub kiełbasy
- pęczek dymki
- 2 jajka
- 3–4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2–3 ząbki czosnku
- kminek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, obierz ze skórki, utłucz na purée lub przepuść przez praskę.
- Kiszoną kapustę drobno posiekaj, podduś pod przykryciem z dodatkiem kminku, 2 łyżek masła i niewielkiej ilości wody. Pod koniec duszenia kapustę odkryj i odparuj nadmiar płynu.
- Cebulę dymkę razem z częścią szczypiorku oczyść, opłucz, posiekaj. Podsmaż z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę wędzonki. Do ziemniaczanego purée dodaj kiszoną kapustę, podsmażoną dymkę z wędzonką, jajka oraz mąkę. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Masę dokładnie wymieszaj. Uformuj z niej nieduże kotlety o grubości około 2 cm. Panieruj je w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotlety ziemniaczane i usmaż z obu stron na złoty kolor.