Reklama

Najpopularniejszym przepisem na szczaw jest słodko-kwaśna zupa na bazie warzywnego bulionu, zabielona śmietaną. Ze szczawiu możesz przygotować również pyszne, wiosenne sałatki albo sos śmietanowy do mięsa lub ryby.

Reklama

Szczaw ma drobne, kwaśne listki o długich ogonkach. Z wyglądu kojarzy się odrobinę ze szpinakiem, ale jego smak jest zupełnie inny. Dlaczego warto jeść szczaw? Szczaw zawiera mnóstwo witaminy A i C, a także np. żelazo, wapń i krzem.

Pamiętaj jednak, że ma w sobie dużą ilość kwasu szczawiowego, który może sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Dodanie do szczawiowej potrawy odrobiny nabiału znacznie neutralizuje szkodliwe składniki zawarte w zielonych listkach.

Spis treści:

  1. Zupa szczawiowa
  2. Sałatka ze szczawiem
  3. Sos śmietanowy ze szczawiem

Przepis na zupę szczawiową

Składniki:

  • 300 g liści szczawiu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 ugotowanych ziemniaków,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • jajka ugotowane na twardo (do podania),
  • ser fera (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szczaw opłucz, usuń ogonki i posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej masło. Dodaj szczaw i chwilę przesmaż.
  3. Zalej całość gorącym bulionem.
  4. Dodaj posiekany czosnek, dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj około 20 minut.
  5. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę zabiel śmietanką i zagotuj.
  6. Zupę szczawiową podawaj z jajkiem i pokruszonym serem feta.
fot. Zupa szczawiowa/Adobe Stock, Sph

Przepis na sałatkę ze szczawiem

Składniki:

  • mieszanka sałat,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek,
  • pęczek szczawiu,
  • 3 rzodkiewki,
  • 3 jajka przepiórcze,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo.
  2. W misce wymieszaj oliwę, z musztardą i miodem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno pokrój. Ogórka pokrój w długie cienkie paski.
  4. Rzodkiewki pokrój na plasterki.
  5. Na talerz wyłóż mieszankę sałat. Dodaj liście szczawiu, rzodkiewkę, jajka przekrojone na pół, ogórka i pomidora. Całość polej sosem.
  6. Sałatka ze szczawiu to pyszny pomysł na wiosenny lunch.
fot. Sałatka ze szczawiem/Adobe Stock, Maksim Shebeko

Przepis na śmietanowy sos ze szczawiem

Składniki:

  • pęczek szczawiu,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż i dodaj szczaw. Smaż przez 2 minuty i zalej całość gorącym bulionem.
  2. Gotuj przez 5 minut i dodaj śmietankę. Gotuj kolejne 5 minut i dopraw całość solą i pieprzem.
  3. Sos ze szczawiu podawaj z grillowaną piersią z kurczaka albo mintajem pieczonym w piekarniku.
Reklama

Więcej przepisów na szczaw:

Reklama
Reklama
Reklama