Najpopularniejszym przepisem na szczaw jest słodko-kwaśna zupa na bazie warzywnego bulionu, zabielona śmietaną. Ze szczawiu możesz przygotować również pyszne, wiosenne sałatki albo sos śmietanowy do mięsa lub ryby.
Szczaw ma drobne, kwaśne listki o długich ogonkach. Z wyglądu kojarzy się odrobinę ze szpinakiem, ale jego smak jest zupełnie inny. Dlaczego warto jeść szczaw? Szczaw zawiera mnóstwo witaminy A i C, a także np. żelazo, wapń i krzem.
Pamiętaj jednak, że ma w sobie dużą ilość kwasu szczawiowego, który może sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Dodanie do szczawiowej potrawy odrobiny nabiału znacznie neutralizuje szkodliwe składniki zawarte w zielonych listkach.
Spis treści:
Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
- 300 g liści szczawiu,
- 1 łyżka masła,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 100 ml śmietanki 30%,
- jajka ugotowane na twardo (do podania),
- ser fera (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Szczaw opłucz, usuń ogonki i posiekaj.
- W garnku rozgrzej masło. Dodaj szczaw i chwilę przesmaż.
- Zalej całość gorącym bulionem.
- Dodaj posiekany czosnek, dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj około 20 minut.
- Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę zabiel śmietanką i zagotuj.
- Zupę szczawiową podawaj z jajkiem i pokruszonym serem feta.
fot. Zupa szczawiowa/Adobe Stock, Sph
Przepis na sałatkę ze szczawiem
Składniki:
- mieszanka sałat,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek,
- pęczek szczawiu,
- 3 rzodkiewki,
- 3 jajka przepiórcze,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo.
- W misce wymieszaj oliwę, z musztardą i miodem. Dopraw solą i pieprzem.
- Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno pokrój. Ogórka pokrój w długie cienkie paski.
- Rzodkiewki pokrój na plasterki.
- Na talerz wyłóż mieszankę sałat. Dodaj liście szczawiu, rzodkiewkę, jajka przekrojone na pół, ogórka i pomidora. Całość polej sosem.
- Sałatka ze szczawiu to pyszny pomysł na wiosenny lunch.
fot. Sałatka ze szczawiem/Adobe Stock, Maksim Shebeko
Przepis na śmietanowy sos ze szczawiem
Składniki:
- pęczek szczawiu,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka masła,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż i dodaj szczaw. Smaż przez 2 minuty i zalej całość gorącym bulionem.
- Gotuj przez 5 minut i dodaj śmietankę. Gotuj kolejne 5 minut i dopraw całość solą i pieprzem.
- Sos ze szczawiu podawaj z grillowaną piersią z kurczaka albo mintajem pieczonym w piekarniku.
Więcej przepisów na szczaw: