co zrobić ze szczawiu, co ugotować ze szczawiu, dania ze szczawiu, przepisy ze szczawiu fot. Fotolia

Co zrobić ze szczawiu - 8 przepisów

Zobacz nasze przepisy!
Weronika Kwaśniak / 01.06.2016 11:26
co zrobić ze szczawiu, co ugotować ze szczawiu, dania ze szczawiu, przepisy ze szczawiu fot. Fotolia

Szczaw ma drobne, kwaśne listki o długich ogonkach. Z wyglądu kojarzy się odrobinę ze szpinakiem, ale jego smak jest zupełnie inny!

Dlaczego warto jeść szczaw?

Szczaw zawiera mnóstwo witaminy A i C, a także np. żelazo, wapń i krzem. Pamiętaj jednak, że ma w sobie dużą ilość kwasu szczawiowego, który może sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych! Jeśli masz tendencje do tego typu dolegliwości, lepiej go nie jedz.
Dodanie do szczawiowej potrawy odrobiny nabiału znacznie neutralizuje szkodliwe składniki zawarte w zielonych listkach.
Szczaw można spożywać na surowo, jak również jako składnik zup, farszów i sałatek.

Zobacz inne zbiory przepisów:

Sprawdź 8 pomysłów na to, co zrobić ze szczawiu!

Jak zrobić chłodnik litewski - przepis
Jak zrobić chłodnik litewski - przepis
Przed podaniem zupę należy dobrze schłodzić, wstawiając na kilka godzin do lodówki. Warto też do niej dodać pokrojoną cielęcinę.
Omlet ze szczawiem
Omlet ze szczawiem
Pyszny z żółtym serem!
Zupa szczawiowa chłodnik
Zupa szczawiowa chłodnik
Nowy sposób na zupę szczawiową. Wypróbuj!
Zupa szczawiowa z jajkiem - przepis Magdy Gessler
Zupa szczawiowa z jajkiem - przepis Magdy Gessler
Wypróbuj tradycyjny polski przepis na zupę szczawiową. Idealna o tej porze roku, kiedy szczaw można własnoręcznie zebrać na łące.
Zupa szczawiowa z jajkiem - przepis
Zupa szczawiowa z jajkiem - przepis
Zupa szczawiowa z jajkiem to pyszne i zdrwe danie obiadowe. Co więcej, przygotujesz ją szybko i sprawnie. Zobacz przepis!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)