Co zrobić z rzodkiewki - pomysły na sałatki, przekąski i przetwory

Co zrobić z rzodkiewki fot. iStock by Getty Images
Co zrobić z rzodkiewki, kiedy jest młoda, chrupiąca i idealna w smaku? Dodaj ją do świeżego ogórka, sałatki czy przekąsek. Rzodkiewka jest świetna na odchudzanie, więc warto włączyć ją do jadłospisu.
Weronika Kwaśniak / 09.06.2020 08:00
Co zrobić z rzodkiewki fot. iStock by Getty Images

Rzodkiewki mają charakterystyczny smak i wymagają starannie dobranego towarzystwa. Co zrobić z rzodkiewki, by nie przyćmiła swą ostrością innych składników?

Co zrobić z rzodkiewki

W większości przypadków rzodkiewkę spożywa się na surowo jako dodatek do kanapki lub twarożku. Warto jednak wiedzieć, że rzodkiewkę można dusić lub gotować - jej smak wciąż pozostanie charakterystyczny. Co ciekawe zielone części, czyli liście rzodkiewki również są jadalne: możesz je potraktować jako dodatek do sałatki lub przyrządzić pesto. Poza tym rzodkiewka może też grać pierwsze skrzypce - zobacz przepisy z rzodkiewką w roli głównej.

Kiszone rzodkiewki

Podczas kiszenia rzodkiewka traci nieco na kolorze, ale za to jej białe wnętrze zyskuje bladoróżowy odcień. Zazwyczaj ostra i piekąca rzodkiewka, pod wpływem pobytu w słoiku, w smaku przypomina kiszone ogórki, choć jest nieco delikatniejsza. Stanowi atrakcyjny smakowo i wizualnie dodatek do obiadu czy przekąsek. Czas kiszenia rzodkiewek w słoiku to ok 7 dni.

Składniki:

  • 4 pęczki rzodkiewki,
  • 1 l wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół szklanki zalewy po kiszonych ogórkach lub roztworu wody z octem 1:1,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 2 liście laurowe,
  • ząbek czosnku,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • opcjonalnie: kawałek chrzanu lub kwiat kopru.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z solą, ostudź. Umyte rzodkiewki, przyprawy wrzuć do czystego słoika lub słoików. Zalej wodą. 
  2. Dodaj sok z kiszonek.
  3. Rzodkiewki nie powinny wypływać ponad powierzchnię płynu. Słoiki przykryj spodkiem lub wieczkiem, odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Od czasu do czasu otwieraj je, by uwolniło się powietrze.
  4. Rzodkiewki kiszone są gotowe od 6 do 14 dni. Mniejsze egzemplarze są pyszne już po tygodniu. 

Rzodkiewka kiszona

fot. iStock by Getty Images

Pieczona rzodkiewka

Warzywa z piekarnika, a zwłaszcza pieczone ziemniaki, staja się stałymi elementami menu w polskich domach i często goszczą już nie tylko przy niedzieli. Pieczone rzodkiewki są banalne w przygotowaniu, a smakują fantastycznie. 

Składniki:

  • 4 pęczki rzodkiewek, 
  • sól i pieprz,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny, 
  • zioła prowansalskie. 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 190°C. 
  2. Rzodkiewki umyj, przekrój wzdłuż na pół. Pozostaw 0,5 cm zielonych liści.
  3. Przygotuj marynatę z octu balsamicznego, oliwy i przypraw. Dodaj do rzodkiewek,
  4. Rzodkiewki wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania. Wstaw na 30 min do piekarnika.
  5. Rzodkiewka pieczona smakuje świetnie na ciepło i zimno - wbrew pozorom jest bardziej słodka, niż ostra!

Pieczona rzodkiewka

fot. iStock by Getty Images

Sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szynką

Sycąca sałatka, w której rzodkiewka równoważy smaki, komponując się ze świeżym ogórkiem i jajkiem. Podawaj ją z chrupiącym pieczywem - np. domowym chlebem bez drożdży.

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek,
  • 5 plasterków wędliny,
  • 2 jajka na twardo,
  • 15 dag sera żółtego,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • pęczek szczypiorku,
  • 180 g kukurydzy z puszki,
  • sól i pieprz,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki i rzodkiewki obierz i pokrój w kostkę. 
  2. Ser żółtym jajka i wędlinę również pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw
  3. Kukurydzę odsącz na sitku i dodaj do pozostałych składników. 
  4. Szczypiorek posiekaj, dodaj do bazy. Składniki połącz dwiema łyżkami majonezu i dopraw solą i pieprzem. 
  5. Sałatkę z rzodkiewką przechowuj w lodówce.

Artykuł pierwotnie opublikowany 16.04.2015.

Zobacz ciekawe publikacje na​ temat rzodkiewki:

Inne pomysły na to, co zrobić z rzodkiewki:

Pasta z tuńczyka z rzodkiewką - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pasta z tuńczyka z rzodkiewką - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pasta z tuńczyka z rzodkiewką i ziołami jest lekkim i zdrowym rozwiązaniem dla każdego, kto chce urozmaicić nieco swoje nudne kanapki!
Kanapka dla dziecka - przepis składniki i przygotowanie
Kanapka dla dziecka - przepis składniki i przygotowanie
Takie śniadanie zachęci każdego niejadka.
Sałatka ryżowa z szynką
Sałatka ryżowa z szynką
Zdrowa, sycąca i pyszna!
Sałatka z arbuzem i serem feta
Sałatka z arbuzem i serem feta
Pożywna i orzeźwiająca! Spróbuj!
Ziemniaczana sałatka z salami - przepis
Ziemniaczana sałatka z salami - przepis
Sos do sałatki możesz przygotować na bazie aromatycznej oliwy z oliwek extra vergine z bazyli. Dodaj do niej ulubione posiekane zioła.
Zielona sałatka z orzeszkami piniowymi - przepis
Zielona sałatka z orzeszkami piniowymi - przepis
Zielona sałatka z orzeszkami piniowymi to bardzo lekkie danie ze świeżych warzyw. Sprawdź nasz przepis!
Przekąski z ogórka i twarożku - przepis
Przekąski z ogórka i twarożku - przepis
Przekąski z ogórka i twarożku to dobry pomysł na lekkie danie, które możesz podać podczas wielkanocnego spotkania z rodziną lub znajomymi.

Redakcja poleca

REKLAMA