Rzodkiewki mają charakterystyczny smak i wymagają starannie dobranego towarzystwa. Co zrobić z rzodkiewki, by nie przyćmiła swą ostrością innych składników?
Co zrobić z rzodkiewki
W większości przypadków rzodkiewkę spożywa się na surowo jako dodatek do kanapki lub twarożku. Warto jednak wiedzieć, że rzodkiewkę można dusić lub gotować - jej smak wciąż pozostanie charakterystyczny. Co ciekawe zielone części, czyli liście rzodkiewki również są jadalne: możesz je potraktować jako dodatek do sałatki lub przyrządzić pesto. Poza tym rzodkiewka może też grać pierwsze skrzypce - zobacz przepisy z rzodkiewką w roli głównej.
Kiszone rzodkiewki
Podczas kiszenia rzodkiewka traci nieco na kolorze, ale za to jej białe wnętrze zyskuje bladoróżowy odcień. Zazwyczaj ostra i piekąca rzodkiewka, pod wpływem pobytu w słoiku, w smaku przypomina kiszone ogórki, choć jest nieco delikatniejsza. Stanowi atrakcyjny smakowo i wizualnie dodatek do obiadu czy przekąsek. Czas kiszenia rzodkiewek w słoiku to ok 7 dni.
Składniki:
- 4 pęczki rzodkiewki,
- 1 l wody,
- 1,5 łyżeczki soli,
- pół szklanki zalewy po kiszonych ogórkach lub roztworu wody z octem 1:1,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 2 liście laurowe,
- ząbek czosnku,
- kilka ziarenek pieprzu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- opcjonalnie: kawałek chrzanu lub kwiat kopru.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę z solą, ostudź. Umyte rzodkiewki, przyprawy wrzuć do czystego słoika lub słoików. Zalej wodą.
- Dodaj sok z kiszonek.
- Rzodkiewki nie powinny wypływać ponad powierzchnię płynu. Słoiki przykryj spodkiem lub wieczkiem, odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Od czasu do czasu otwieraj je, by uwolniło się powietrze.
- Rzodkiewki kiszone są gotowe od 6 do 14 dni. Mniejsze egzemplarze są pyszne już po tygodniu.
fot. iStock by Getty Images
Pieczona rzodkiewka
Warzywa z piekarnika, a zwłaszcza pieczone ziemniaki, staja się stałymi elementami menu w polskich domach i często goszczą już nie tylko przy niedzieli. Pieczone rzodkiewki są banalne w przygotowaniu, a smakują fantastycznie.
Składniki:
- 4 pęczki rzodkiewek,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- ocet balsamiczny,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 190°C.
- Rzodkiewki umyj, przekrój wzdłuż na pół. Pozostaw 0,5 cm zielonych liści.
- Przygotuj marynatę z octu balsamicznego, oliwy i przypraw. Dodaj do rzodkiewek,
- Rzodkiewki wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania. Wstaw na 30 min do piekarnika.
- Rzodkiewka pieczona smakuje świetnie na ciepło i zimno - wbrew pozorom jest bardziej słodka, niż ostra!
fot. iStock by Getty Images
Sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szynką
Sycąca sałatka, w której rzodkiewka równoważy smaki, komponując się ze świeżym ogórkiem i jajkiem. Podawaj ją z chrupiącym pieczywem - np. domowym chlebem bez drożdży.
Składniki:
- pęczek rzodkiewek,
- 5 plasterków wędliny,
- 2 jajka na twardo,
- 15 dag sera żółtego,
- 3 ogórki gruntowe,
- pęczek szczypiorku,
- 180 g kukurydzy z puszki,
- sól i pieprz,
- majonez.
Sposób przygotowania:
- Ogórki i rzodkiewki obierz i pokrój w kostkę.
- Ser żółtym jajka i wędlinę również pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw
- Kukurydzę odsącz na sitku i dodaj do pozostałych składników.
- Szczypiorek posiekaj, dodaj do bazy. Składniki połącz dwiema łyżkami majonezu i dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę z rzodkiewką przechowuj w lodówce.
Artykuł pierwotnie opublikowany 16.04.2015.
Zobacz ciekawe publikacje na temat rzodkiewki:
Rzodkiewki - poznaj ich właściwości zdrowotne
Omlet z rzodkiewką - przepis
Inne pomysły na to, co zrobić z rzodkiewki: