Reklama

Rzodkiewki to jedne z najwcześniejszych nowalijek, kojarzą nam się z początkiem wiosny, kiedy to przypada szczyt rzodkiewkowego sezonu. Najczęściej jemy je jako składnik kanapek lub sałatek, lubimy je również chrupać między posiłkami. Są bardzo zdrowe i przede wszystkim pyszne! Zobacz 8 ciekawostek na temat rzodkiewek, które wybrałyśmy specjalnie dla ciebie!

Reklama

8 faktów o rzodkiewce

  1. Pomimo że w ogóle nie wygląda, jest spokrewniona z kalafiorem i brokułem. Jej kuzyni wcale nie są do niej podobni!
  2. Nie musi być różowa. Występuje także w dwóch innych wersjach kolorystycznych - białej i czarnej.
  3. Działa moczopędnie. To właśnie dlatego zaleca się jej spożywanie np. tym osobom, które mają kłopoty z układem moczowym.
  4. Była przysmakiem... faraonów. Wydaje się to nam bardzo dziwne, ale rzodkiewka naprawdę pochodzi z Egiptu. Uwielbiali ją ówcześni władcy!
  5. Nie musisz jeść jej na surowo. Chociaż utarło się zwyczajowe spożywanie rzodkwi niepoddawanej żadnej obróbce, można ją także dusić lub gotować. Będzie równie smaczna!
  6. Jest zbawienna dla naszej fryzury. To warzywo wpływa korzystnie na... porost włosów.
  7. Można zjadać jej liście. Zazwyczaj ze smakiem jemy różowo-białe kulki, a liście wyrzucamy. Niewiele osób wie o tym, że one także nadają się do spożycia! Polecamy zwłaszcza jako składnik sałatek.
  8. Rośnie również dziko. Wprawdzie wyłącznie w Chinach, ale niegdyś występowała także w innych regionach.
Reklama

Zobacz też przepisy na pyszności z rzodkiewką:

Sałatka z ziemniakami i rzodkiewką - przepis
Wiosenna sałatka z pora, jajka i rzodkiewki
Hot dog z rzodkiewką - przepis

Reklama
Reklama
Reklama