Składniki:
- 10 dag świeżych listków szpinaku
- pęczek świeżych listków botwinki
- główka sałaty, np. rzymskiej
- krótki ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki orzeszków piniowych
Sos:
- 10 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- łyżka likieru pomarańczowego (dowolnie)
- szczypta cukru
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak, botwinkę, sałatę, ogórek, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe opłucz, delikatnie osusz. Sałatę i większe listki szpinaku porwij na kawałki (mniejsze zostaw w całości). Ogórek i rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Składniki sosu wymieszaj, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Polej nim składniki sałatki, wymieszaj. Przed podaniem posyp ją uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.