Składniki:
- 1 kg miąższu arbuza
- ogórek
- kilka rzodkiewek
- cebula
- garść kiełków, np. słonecznika, rzodkiewki
- 2–3 łyżki czarnych, krojonych oliwek
- 15 dag sera feta
- 2 łyżki miodu
- łyżka octu winnego
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Miąższ arbuza pokrój w kostkę usuwając przy tym pestki. Ogórek i rzodkiewki umyj, pokrój w plasterki. Obraną cebulę pokrój w piórka (by była łagodniejsza możesz przelać ją wrzątkiem).
- Przygotowane składniki wymieszaj z kiełkami, oliwkami i pokrojonym w kostkę serem feta.
- Miód wymieszaj z octem i olejem. Sałatkę z arbuzem i serem feta przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem, wymieszaj.