POLECAMY

Soczyste i niezwykle słodkie! 17 najlepszych przepisów na ciasta i desery z czereśniami

Chcesz zrobić doskonały deser z owocami? Sprawdź, jak zrobić ciasto z czereśniami na kilka sposobów!
Weronika Kwaśniak / 2 tygodnie temu
Soczyste i niezwykle słodkie! 17 najlepszych przepisów na ciasta i desery z czereśniami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sezon na czereśnie jest niezwykle krótki, dlatego oprócz zup i deserów na zimno, warto przygotować ciasto z czereśniami w kilku wersjach. Dowiedz się, jakich owoców użyć do ciasta kruchego, ucieranego lub biszkoptowego!

Pomysły na ciasta i desery z czereśniami

Przygotuj clafoutis z czereśniami i czereśniową panna cottę, zrób z nich orzeźwiający kompot czy owocowy wywar na chłodnik! Warto w pełni wykorzystać sezon na czereśnie i zajadać się nimi na różne sposoby.

Ciasto z czereśniami i kruszonką

Składniki:

  • 400 g czereśni (wydrążonych)
  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Kruszonka:

  • szklanka mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ kostki masła

Jak zrobić ciasto z czereśniami i kruszonką?

Świeże czereśnie dokładnie myjemy i wydrążamy pozbawiając pestek. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Przekładamy do formy nasmarowanej tłuszczem i podsypaną mąką lub bułką tartą. Układamy na wierzch czereśnie – mogą być zarówno mrożone, świeże, jak i ze słoika. Kruszonkę przygotowujemy z mąki oraz utartego masła z cukrem. Układamy na wierzch ciasta i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.

Ciasto będzie puszyste i owoce nie opadną na dno, jeżeli obtoczymy je w mące pszennej lub ziemniaczanej.

Ciasto z czereśniami ze słoika

Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g czereśni ze słoika (wydrążonych)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki cukru

Jak zrobić ciasto z czereśniami ze słoika?

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną i puszystą masę. Przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i stopniowo dodajemy do masy za pomocą szpatułki. Czereśnie ze słoika odsączamy z nadmiaru płynu lub soku. Dodajemy do masy i doprawiamy cynamonem. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Użycie miksera spowoduje, że pozbędziemy się pęcherzyków powietrza i ciasto opadnie.

Ciasto z czereśniami i budyniem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 300 g czereśni (wydrążonych)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania budyniu w proszku
  • 1,5 szklanki mleka

Jak zrobić ciasto z czereśniami i budyniem?

Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i cynamonem. Uformowaną kulę dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Budyń przygotowujemy z 2 opakowań na 1,5 szklanki mleka – będzie odpowiednio gęsty. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Następnie wylewamy gęsty budyń i układamy czereśnie. Przykrywamy kolejna warstwą startego ciasta kruchego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Przed krojeniem wystarczy schłodzić, aby podzielić na równe kawałki.

Jakie ciasto łączyć z czereśniami?

Owoce sezonowe łączymy praktycznie z każdym rodzajem ciasta. Sprawdź, jak łączyć świeże, mrożone lub czereśnie ze słoika!

Ciasto kruche - wystarczy zagnieść mąkę pszenną z masłem i cukrem. Przekładamy dwa placki ciasta dżemem z czereśni lub świeżymi owocami. Doskonale sprawdzi się połączenie z pianką budyniową.

Ciasto biszkoptowe - przesianą mąkę łączymy z ubitymi białkami i żółtkami. Świeże czereśnie obtaczamy mąką przed włożeniem do masy, aby nie opadły podczas pieczenia.

Ciasto ucierane - to jedna z najmniej wymagających wersji. Utarte masło z cukrem na puszysta masę mieszamy z mąką i dodajemy mrożone lub sezonowe owoce.

Sprawdź inne zbiory naszych przepisów na ciasta i innych:

Zobacz 17 najlepszych przepisów na ciasta i desery z czereśniami!

Ciasto czekoladowe z czereśniami
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Przekładane, z dodatkiem bitej śmietany!
Sernik z czereśniami
Sernik z czereśniami
Warto wykorzystać bogaty smak owoców sezonowych!
Czereśnie pod pierzynką
Czereśnie pod pierzynką
Przepyszna kruszonka - deser o nazwie crumble!
Konfitury z czereśni
Konfitury z czereśni
Zachowaj smak lata na dłużej!
Francuskie clafoutis z czereśniami
Francuskie clafoutis z czereśniami
Smakowity deser - spróbuj!
Tarta z czereśniami
Tarta z czereśniami
Z migdałową kruszonką!
Panna cotta z czereśniami
Panna cotta z czereśniami
Zakochaj się w czereśniach, przygotowując ten prosty deser!
Tort z czereśniami - przepis
Tort z czereśniami - przepis
Do tortu, zamiast czereśni, możesz dać wiśnie. Wtedy ciasto będzie lekko kwaskowate.
Koktajl z czereśniami
Koktajl z czereśniami
Lekki deser, który rozsłodzi każdy dzień!
Biszkopt z czereśniami i serkiem waniliowym
Biszkopt z czereśniami i serkiem waniliowym
Wyjątkowo delikatny i lekki letni deser
Tartaletki z czereśniami i z bitą śmietaną - przepis
Tartaletki z czereśniami i z bitą śmietaną - przepis
Małe i eleganckie ciasteczka nie tylko na wystawne przyjęcie
Zupa czereśniowa z cytryną i goździkami - przepis
Zupa czereśniowa z cytryną i goździkami - przepis
Zupę czereśniową podawaj na ciepło lub na zimno, dodając do każdej porcji łyżkę śmietany i groszek ptysiowy
Placki z czereśniami - przepis
Placki z czereśniami - przepis
Placki podawaj z czereśniami upieczonymi z cytryną i wanilią
Clafoutis z czereśniami
Clafoutis z czereśniami
Czereśnie po wydrylowaniu muszą być dobrze osączone, żeby sok nie zabarwił ciasta.
Tarta czereśniowa z masą serową
Tarta czereśniowa z masą serową
Soczysty deser o orzeźwiającym aromacie
Babeczki kruche z czereśniami
Babeczki kruche z czereśniami
Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/2 tygodnie temu
Kocham ucierane ciasto z czereśniami!
/5 lat temu
ymmm ciasta z czeresniami, KOCHAM
/5 lat temu
a lody z czeresniami? próbowałyście`?
POKAŻ KOMENTARZE (2)