Spis treści
Ciasto z czereśniami i kruszonką
Składniki:
- 400 g czereśni (wydrążonych)
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
Kruszonka:
- szklanka mąki
- ¼ szklanki cukru
- ¼ kostki masła
Przygotowanie
- Świeże czereśnie dokładnie myjemy i wydrążamy pozbawiając pestek. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę.
- Przekładamy do formy nasmarowanej tłuszczem i podsypaną mąką lub bułką tartą.
- Układamy na wierzch czereśnie – mogą być zarówno mrożone, świeże, jak i ze słoika.
- Kruszonkę przygotowujemy z mąki oraz utartego masła z cukrem.
- Układamy na wierzch ciasta i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
- Ciasto będzie puszyste i owoce nie opadną na dno, jeżeli obtoczymy je w mące pszennej lub ziemniaczanej.
Z czereśniami ze słoika
Składniki:
- 5 jajek
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g czereśni ze słoika (wydrążonych)
- łyżeczka cynamonu
- pół szklanki cukru
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną i puszystą masę.
- Przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i stopniowo dodajemy do masy za pomocą szpatułki.
- Czereśnie ze słoika odsączamy z nadmiaru płynu lub soku. Dodajemy do masy i doprawiamy cynamonem.
- Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Użycie miksera spowoduje, że pozbędziemy się pęcherzyków powietrza i ciasto opadnie.
fot. Adobe Stock
Z budyniem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- ¾ szklanki cukru
- 300 g czereśni (wydrążonych)
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 2 opakowania budyniu w proszku
- 1,5 szklanki mleka
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i cynamonem.
- Uformowaną kulę dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
- Budyń przygotowujemy z 2 opakowań na 1,5 szklanki mleka – będzie odpowiednio gęsty.
- Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Następnie wylewamy gęsty budyń i układamy czereśnie. Przykrywamy kolejna warstwą startego ciasta kruchego.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
- Przed krojeniem wystarczy schłodzić, aby podzielić na równe kawałki.
Jakie ciasto łączyć z czereśniami?
Owoce sezonowe łączymy praktycznie z każdym rodzajem ciasta. Sprawdź, jak łączyć świeże, mrożone lub czereśnie ze słoika!
Ciasto kruche - wystarczy zagnieść mąkę pszenną z masłem i cukrem. Przekładamy dwa placki ciasta dżemem z czereśni lub świeżymi owocami. Doskonale sprawdzi się połączenie z pianką budyniową.
Ciasto biszkoptowe - przesianą mąkę łączymy z ubitymi białkami i żółtkami. Świeże czereśnie obtaczamy mąką przed włożeniem do masy, aby nie opadły podczas pieczenia.
Ciasto ucierane - to jedna z najmniej wymagających wersji. Utarte masło z cukrem na puszysta masę mieszamy z mąką i dodajemy mrożone lub sezonowe owoce.