Reklama

Świąteczny piernik siostry Anastazji wymaga sporo cierpliwości. Niekiedy zaleca się, aby ciasto leżakowało i dojrzewało nawet miesiąc. Warto jednak sięgnąć po przepis na ten staropolski deser na bazie miodu i przygotować doskonały w smaku wypiek, idealnie miękki i wilgotny. Świetnie smakuje w połączeniu z dodatkiem powideł śliwkowych.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na piernik dojrzewający siostry Anastazji
  2. Ile musi dojrzewać piernik?
  3. Ile dni wcześniej można upiec piernik dojrzewający?

Przepis na piernik dojrzewający siostry Anastazji

Miękki piernik dojrzewający siostry Anastazji to prawdziwy kulinarny hit, jeśli chodzi o pyszne desery na święta Bożego Narodzenia. To także pyszny deser jesienny. Możesz przełożyć go powidłami albo podać z dodatkiem dżemu w miseczce. Aby przygotować dojrzewający piernik, musisz mieć odpowiednie naczynie. Najlepiej do leżakowania ciasta sprawdzi się dokładnie wyparzony, jałowy słoik kamienny.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • ok. 300 g cukru do wypieków,
  • 3 jajka,
  • 250 g masła,
  • 500 ml miodu,
  • 125 ml mleka,
  • 80 g przyprawy do piernika,
  • 3 płaskie łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • powidła śliwkowe.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej miód z cukrem, mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa musi zacząć wrzeć, ale musisz pilnować, aby nie przywarła.
  2. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. W tym czasie do dużej miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Dodaj jajka oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Wymieszaj.
  4. Dodaj przyprawę do piernika oraz szczyptę soli i ponownie wymieszaj całość lub zmiksuj.
  5. Następnie wyrób ciasto, powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt twarde.
  6. Gotowe ciasto przełóż do czystego naczynia, przykryj oddychającą ściereczką (najlepsza będzie gaza albo coś naturalnego, np. len).
  7. Odstaw w chłodne miejsce na minimum miesiąc.
  8. Kiedy czas leżakowania minie, ciasto rozwałkuj i podziel na 3 równe części. Każdą z nich wyłóż do formy i upiecz przez 20 minut w 170 stopniach.
  9. Gotowe pierniki wystudź, a następnie przełóż powidłami śliwkowymi i połącz w jedno ciasto. Możesz docisnąć je lekko, aby wszystkie części dobrze się ze sobą połączyły.
  10. Odstaw na 3-5 dni w chłodne miejsce, a przed podaniem udekoruj wedle uznania lukrem, cukrem pudrem lub bakaliami.
fot. Piernik dojrzewający siostry Anastazji: przepis/Adobe Stock, radosnasosna

Ile musi dojrzewać piernik siostry Anastazji?

Piernik siostry Anastazji powinien dojrzewać minimum 4-5 tygodni. Według oryginalnych staropolskich przepisów czas ten można wydłużyć nawet do trzech miesięcy. Pamiętaj jednak, aby naczynie, w którym go przechowujesz, było czyste, jałowe i zrobione z naturalnego materiału (np. kamienia). Dzięki temu masz pewność, że piernik się nie zepsuje.

Ile dni wcześniej można upiec piernik dojrzewający Anastazji?

Piernik świąteczny dobrze jest upiec ok. 3-5 dni przed podaniem. Dzięki temu będzie mieć czas, aby „przegryźć się” i dobrze połączyć wszystkie warstwy. Przechowuj go w chłodnym miejscu (nie musi być to lodówka) i dobrze zabezpieczony przed wilgocią czy wysuszeniem. Do pojemnika, w którym przechowujesz piernik, możesz włożyć cząstkę jabłka, aby ciasto było stale miękkie.

Reklama

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji:

Reklama
Reklama
Reklama