Reklama

Na osłodę losu

Stanisław Leszczyński po opuszczeniu Polski objął we władanie księstwo Lotaryngii, gdzie zyskał sobie życzliwość tamtejszej ludności. Ponieważ zrzeczenie się tronu polskiego było dla władcy trudną do przełknięcia pigułką – lotaryńscy kucharze pragnęli osłodzić mu smutki życia podając co dzień słodką przekąskę. Król najbardziej cenił sobie ciastko z mąki, jaj, masła, winogron i drożdży, ale i ono nie było w stanie w pełni zaspokoić królewskiego podniebienia. Aż pewnego dnia król, popijając rum postanowił przyniesione mu ciastko polać tym trunkiem. Efekt był zachwycający – ciastko w rezultacie okazało się tak pyszne, że król nadał mu nazwę Ali Baba.

Reklama

Europejska sława ciastka

Ciastko w kształcie grzyba niebawem podbiło tez serca paryżan. A to za sprawą kucharza Stanisława Leszczyńskiego, który po przyjeździe do Francji otworzył w Paryżu cukiernię. Również i Włosi pokochali to ciastko i nadali mu melodyjną nazwę Babbà. Ciastko przypadło do gustu głównie neapolitańczykom, którzy zaczęli do niego dodawać tradycyjne składniki.
Polecamy: Zygmuntówka

Wariacje na temat Baby

Baba może być zarówno ciastkiem jak i ciastem. Może być też różnie podawana: z limoncello – tradycyjnym likierem z Półwyspu Sorrento robionym ze skórek cytryn – ciastko należy w nim maczać przed zjedzeniem. Na Capri podaje się raczej Babę w formie ciasta wypełnionego kremem cytrynowym.
W Polsce zaś Baba jest najbardziej popularna jako baba wielkanocna.
Czytaj także: Jak upiec piernik

Reklama

Rodzaje Babà

Ciastko w kształcie grzyba tradycyjnie wypełnia się rumem. Dużą babę piecze się z pustym miejscem w środku, by po upieczeniu wypełnić je bitą śmietaną i syropem owocowym.

Reklama
Reklama
Reklama