Sorbet malinowy fot. Adobe Stock, nadin333

Sorbet malinowy - jak go zrobić? Prosty przepis

Sorbet malinowy to wspaniały pomysł na upały. Zrobisz go w 10 minut. Jego smak możesz wzbogacić również innymi owocami takimi jak jagody, borówki albo truskawki.
Małgorzata Machnicka / 17.05.2021 12:40
Sorbet malinowy fot. Adobe Stock, nadin333

Sorbet malinowy możesz przygotować zarówno z mrożonych, jak i świeżych owoców. Wystarczy zmiksować maliny z dodatkiem cukru (najlepiej drobnego, do wypieków) i soku z cytryny, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.

Zajmie ci to nie więcej niż 10 minut. Największą zaletą sorbetu malinowego (poza pysznym, słodko-kwaśnym smakiem) jest to, że ma o wiele mniej kalorii, niż lody na bazie śmietany - jeśli dbasz o linię, ilość cukru z naszego przepisu możesz zmniejszyć o połowę, albo w ogóle z niego zrezygnować. 

Do malinowego sorbetu możesz dodać również inne owoce, np. jagody, truskawki albo borówki. Zamiast soku z cytryny możesz dodać odrobinę wody (będzie mniej kwaśny) albo wybrany alkohol - kieliszek whisky albo nalewki np. nalewki z pigwy

Przepis na sorbet malinowy

Składniki:

  • 700 g malin,
  • 8 łyżek drobnego cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny przebierz i zmiksuj (jeśli wolisz gładszą konsystencję sorbetu malinowego, możesz przetrzeć go przez sito, by oddzielić pestki). 
  2. Dodaj cukier i sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.
  3. Przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
  4. Gdy sorbet zacznie zamarzać (po blisko 2 godzinach), dobrze go przemieszaj. Czynność tę powtarzaj co pół godziny, dopóki nie zamarznie - dzięki temu pozbędziesz się kryształków lodu w sorbecie.
  5. Przed podaniem (po około 8 godzinach, gdy całkowicie zamarznie) wyjmij sorbet malinowy z zamrażarki i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej.
  6. Zmiksuj i nakładaj do pucharków.
  7. Sorbet malinowy możesz podawać z innym sorbetami, lodami na bazie śmietany albo bakaliami - rodzynkami, pokruszonymi orzechami. Deser udekoruj listkiem mięty.

jak zrobić sorbet malinowy
fot. Sorbet malinowy/Adobe Stock, nerudol

Więcej przepisów na sorbety i lody:

Lody wodne - jak je zrobić? Poznaj najlepsze przepisy
Lody wodne - jak je zrobić? Poznaj najlepsze przepisy
Lody wodne to nic innego jak zamrożona, osłodzona woda z dodatkiem owoców w postaci musu. Doskonale orzeźwiają w gorące dni, a dodatkowym ich atutem jest łatwość przygotowania.
LODY NA PATYKU: domowe lody na patyku i inne
LODY NA PATYKU: domowe lody na patyku i inne
Lody na patyku to doskonały pomysł na letnie ochłodzenie podczas upałów – sprawdź nasze niezawodne przepisy!
LODY: przepis na lody śmietankowe, lody tajskie i inne
LODY: przepis na lody śmietankowe, lody tajskie i inne
Lody to letni przysmak, który możemy z powodzeniem przygotować w domu z dowolnie wybranych składników – sprawdź nasze przepisy!
Lody porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Lody porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Bardzo letni deser: lody porzeczkowe!
Ogniste lody z tabasco – przepis
Ogniste lody z tabasco – przepis
Znudził ci się typowy słodki smak lodów? Wypróbuj przepis na lody z sosem tabasco!
Lody z bitą śmietaną i migdałami
Lody z bitą śmietaną i migdałami
Karmel możesz zrobić z cukru trzcinowego...
Deser z malin z sosem śmietankowym
Deser z malin z sosem śmietankowym
Lekki, owocowy deser!
Lody jogurtowo–owocowe - przepis
Lody jogurtowo–owocowe - przepis
Pyszne lody jogurtowe pokochasz ty i twoja rodzina! Zobacz przepis!
Sorbet truskawkowy - przepis
Sorbet truskawkowy - przepis
Sorbet truskawkowy to orzeźwiający sposób na wiosenny czy letni deser. Jest lekki i zdrowy. Przygotujesz go dość szybko, a Twoja rodzina się w nim zakocha!
Lody jogurtowe
Lody jogurtowe
Lody jogurtowe posiadają specyficzny aromat - wpływa na to charakterystyczny smak mrożonego jogurtu. Są też bardzo lekkie i mniej kaloryczne.
Kremowe lody domowym sposobem
Kremowe lody domowym sposobem
Domowe lody kremowe oprócz doskonałego smaku mogą zapewnić także świetną zabawę dla całej rodziny przy ich przygotowaniu.