Sorbet malinowy możesz przygotować zarówno z mrożonych, jak i świeżych owoców. Wystarczy zmiksować maliny z dodatkiem cukru (najlepiej drobnego, do wypieków) i soku z cytryny, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Zajmie ci to nie więcej niż 10 minut. Największą zaletą sorbetu malinowego (poza pysznym, słodko-kwaśnym smakiem) jest to, że ma o wiele mniej kalorii, niż lody na bazie śmietany - jeśli dbasz o linię, ilość cukru z naszego przepisu możesz zmniejszyć o połowę, albo w ogóle z niego zrezygnować.
Do malinowego sorbetu możesz dodać również inne owoce, np. jagody, truskawki albo borówki. Zamiast soku z cytryny możesz dodać odrobinę wody (będzie mniej kwaśny) albo wybrany alkohol - kieliszek whisky albo nalewki np. nalewki z pigwy.
Przepis na sorbet malinowy
Składniki:
- 700 g malin,
- 8 łyżek drobnego cukru,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Maliny przebierz i zmiksuj (jeśli wolisz gładszą konsystencję sorbetu malinowego, możesz przetrzeć go przez sito, by oddzielić pestki).
- Dodaj cukier i sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.
- Przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
- Gdy sorbet zacznie zamarzać (po blisko 2 godzinach), dobrze go przemieszaj. Czynność tę powtarzaj co pół godziny, dopóki nie zamarznie - dzięki temu pozbędziesz się kryształków lodu w sorbecie.
- Przed podaniem (po około 8 godzinach, gdy całkowicie zamarznie) wyjmij sorbet malinowy z zamrażarki i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej.
- Zmiksuj i nakładaj do pucharków.
- Sorbet malinowy możesz podawać z innym sorbetami, lodami na bazie śmietany albo bakaliami - rodzynkami, pokruszonymi orzechami. Deser udekoruj listkiem mięty.
fot. Sorbet malinowy/Adobe Stock, nerudol
Więcej przepisów na sorbety i lody: