Fot. Fotolia
Letni sezon lodowych pyszności rozpoczęty. Świadczą o tym nieustanne kolejki przy cukiernianych lodówkach. Waniliowe, truskawkowe, czekoladowe, orzechowe, a może cytrynowe albo kokosowe… Możliwości jest mnóstwo, wszystko zależy od upodobań naszych kubków smakowych. Ale taką osłodę (i ochłodę!) możemy sobie zaserwować nie wychodząc z domu. Potrzebne będą odpowiednie składniki.
Lody truskawkowe
Przepis na lody jest szybki i prosty. Wystarczą: 2 cytryny, 500 g truskawek, 200 ml cukru i 300 ml zimnej śmietany tortowej
Całe cytryny wkładamy do malaksera. Szatkujemy przez chwilę, następnie dodajemy cukier i miksujemy kolejne kilka minut. Do masy cukrowo-cytrynowej dodajemy truskawki i schłodzoną śmietanę tortową. Całość miksujemy przez kilka minut. Przekładamy do naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Oczywiście podajemy dobrze schłodzone.
Polecamy również: Granita - włoski pomysł na upał.
Lody jagodowe
Przygotuj 300g świeżych jagód, ok. 10 łyżek cukru, 1 jajko, 250g śmietany 22%, 250g śmietanki słodkiej 36% i 50 ml mleka.
Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Większą część jagód miksujemy z 8 łyżkami cukru, resztę rozdrabniamy widelcem. Jajko ubijamy mikserem z pozostałym cukrem, dodajemy śmietanę i miksujemy. Później mleko. Wszystko razem ubijamy około 3 minuty. Na końcu dodajemy rozgniecione jagody i wstawiamy do zamrażalnika.
Zobacz też: Galaretka na lato.
Lody brzoskwiniowe
10 owoców brzoskwini, 8 żółtek, 150-200 g cukru, 250 ml śmietany kremówki.
Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Dodajemy wcześniej zmiksowane brzoskwinie. Przekładamy do naczynia i wkładamy do zamrażalnika.
Zobacz także: Jak się ochłodzić deserem?
Mrożenie lodów
Konsystencja lodów zależy od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest częstotliwość ich mieszania. Podczas całego procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do całkowitego stwardnienia.