Sorbet truskawkowy - przepis

Sorbet truskawkowy to orzeźwiający sposób na wiosenny czy letni deser. Jest lekki i zdrowy. Przygotujesz go dość szybko, a Twoja rodzina się w nim zakocha!
/ 13.05.2013 15:26
DRUKUJ PRZEPIS
Sorbet truskawkowy - przepis
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag truskawek
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • szklanka białego wina półsłodkiego
  • 4 łyżki nalewki owocowej

Dodatkowo:

  • 30 dag truskawek
  • 4 łyżki nalewki owocowej
Przygotowanie:
  1. Truskawki opłukać. Pokroić na pół, zasypać cukrem i odstawić  na 2 godziny.
  2. Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dodać wino oraz nalewkę. Wymieszać. Przelać do płaskiego pojemnika plastikowego, przykryć i zamrażać 6 godz.
  3. Przed podaniem wyjąć sorbet na 5 min, aby masa lekko zmiękła. Uformować z niej kulki.
  4. Sorbet truskawkowy podawać w pucharkach z pokrojonymi i wymieszanymi z nalewką truskawkami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA