Polewa czekoladowa do ciasta i ciastek - łatwy przepis

Polewa czekoladowa to dodatek do wielu słodkich wypieków i deserów. Będzie odpowiednia do ciast, ciasteczek, tart, a po schłodzeniu - również do lodów.
Marta Kosakowska / 26.11.2019 14:47
DRUKUJ PRZEPIS
Polewa czekoladowa do ciasta i ciastek - łatwy przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 10 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody,
  • żelatyna (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Przepis na polewę czekoladową jest bardzo łatwy w wykonaniu. Proste składniki oraz kilka minut przygotowania, a efekt - fenomenalny! Polewa ozdobi każdy deser, nadając mu czekoladowego smaku. Jeśli zależy ci, żeby była błyszcząca, dodaj do niej odrobinę żelatyny.

  1. Masło pokój w kostkę. Włóż do niewielkiego garnka.
  2. Dodaj pozostałe składniki.
  3. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do połączenia składników.
  4. Gotuj przez około 2 minuty.
  5. Udekoruj ciasto lub ciastka.

Jeśli polewa ma być dodatkiem do lodów, pozostaw ją do wystudzenia.

Inne przepisy na polewę czekoladową:
Polewa czekoladowa z czekolady
Jak przygotować polewę czekoladową?
Przepis na polewę czekoladową

DRUKUJ PRZEPIS