Dietetyczna babka na Wielkanoc - 6 przepisów na pyszne FIT babki wielkanocne

dietetyczna babka fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Dietetyczna babka na Wielkanoc - czy to w ogóle możliwe? Oczywiście - wystarczy, że zamiast cukru wybierzesz stewię, z lukru zrezygnujesz, a do tego posatwisz na odtłuszczone mleko i jogurt naturalny. Przedstawiamy przepisy na fit babki wielkanocne: piaskową, cytrynową, jogurtową, czekoladową, drożdżową i keto babkę niskowęglowodanową.
/ 05.04.2022 08:08
dietetyczna babka fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Dietetyczna babka wcale nie smakuje gorzej od tradycyjnej babki piaskowej czy drożdżowej. Dietetyczne przepisy na Wielkanoc niewiele różnią się od tych, z których korzystały nasze babcie, pod warunkiem, że wiesz, jak mądrze zastępować określone składniki. Dietetyczne ciasta na Wielkanoc są smaczne, a mają mniej kalorii.

Dietetyczną babkę wielkanocną warto piec w formie silikonowej - ponieważ przepisy zawierają zmniejszoną ilość tłuszczu, ciasto łatwiej będzie od niej odchodzić.

Spis treści:

  1. Dietetyczna babka jogurtowa
  2. Dietetyczna babka piaskowa
  3. Razowa babka cytrynowa
  4. Dietetyczna babka czekoladowa
  5. Dietetyczna babka drożdżowa
  6. Dietetyczna keto babka wielkanocna

Dietetyczna babka jogurtowa

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki chudego mleka,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski i ubij na pianę. Dodaj ksylitol i miksuj dalej. 
  2. Dodaj olej, mleko, jogurt i mąkę. Miksuj na niskich obrotach.
  3. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i aromat waniliowy. 
  4. Ciasto wlej do silikonowej formy na babkę. Piecz dietetyczną babkę przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

dietetyczna babka jogurtowafot. Dietetyczna babka jogurtowa/ Adobe Stock, san_ta

Dietetyczna babka piaskowa

Składniki:

  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 120 ml oleju,
  • 120 g ksylitolu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj olej, żółtka i ksylitol, zmiksuj.
  3. Powoli wmieszaj ubite białka.
  4. Masę przełóż do silikonowej formy do pieczenia i piecz dietetyczną babkę piaskową przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.

dietetyczna babka piaskowafot. Dietetyczna babka piaskowa/ Adobe Stock, davros

Razowa babka cytrynowa

Razową babkę cytrynową przygotujesz bez cukru - w przepisie podana jest jednak stewia. Jeśli wolisz, możesz zastąpić ją ksylitolem.

Składniki:

  • 210 g mąki razowej orkiszowej,
  • 4 jajka,
  • 170 g masła,
  • 30 g stewii w proszku,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksuj ze stewią.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  3. Do masła dodaj żółtka, wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj skórkę otartą z cytryny (powinna być bardzo drobna). Wymieszaj.
  5. Powoli wmieszaj do ciasta pianę z białek.
  6. Silikonową formę na babkę wysmaruj niewielką ilością oleju i oprósz bułką tartą.
  7. Ciasto przełóż do formy i piecz dietetyczną babkę przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

dietetyczna babka cytrynowafot. Razowa babka cytrynowa/ Adobe Stock, AHatmaker

Dietetyczna babka czekoladowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • 4 jajka,
  • 100 ml chudego jogurtu naturalnego,
  • 100 ml oleju,
  • 6 łyżek ksylitolu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zmiksuj z ksylitolem. Dodaj olej i jogurt, wymieszaj.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych, dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do formy i piecz dietetyczną babkę przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

dietetyczna babka czekoladowafot. Dietetyczna babka czekoladowa/ Adobe Stock, Dar1930

Dietetyczna babka drożdżowa

Choć wydaje się, że zrobienie dietetycznej babki drożdżowej nie jest możliwe, z tego przepisu wykonasz odchudzoną wersję tego tradycyjnego ciasta - jedna porcja ma około 100 kcalNie pomijaj łyżki cukru - jest potrzebny do tego, by drożdże zaczęły pracować.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 100 ml chudego mleka,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki masła,
  • 25 g drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • łyżeczka mielonego ksylitolu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Z lekko podgrzanego mleka, cukru, łyżki mąki i drożdży przygotuj rozczyn. Wymieszaj, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na około 15 minut (powinien podwoić objętość).
  2. Rodzynki zalej wrzątkiem, aby napęczniały. Następnie odcedź.
  3. Rozczyn przełóż do miski, dodaj jajko i żółtko i zmiksuj.
  4. Dodaj mąkę i szczyptę soli, wyrabiaj ręcznie, aż zacznie odchodzić od miski.
  5. Dodaj ciepłe masło, aromat waniliowy, rodzynki i ksylitol, wyrabiaj dalej.
  6. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1.5 - 2 godziny.
  7. Przełóż ciasto do formy silikonowej i piecz dietetyczną babkę przez około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.

dietetyczna babka drożdżowafot. Dietetyczna babka drożdżowa/Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA

Dietetyczna keto babka wielkanocna

Nie chcesz łamać diety ketogenicznej w Wielkanoc? To wcale nie takie trudne. Oto przepis na niskowęglowodanową babkę wielkanocną z mąki migdałowej. Babka ta nie jest dietetyczna pod względem kaloryczności, ale nadaje się do jedzenia przez osoby stosujące dietę low carb. To też jedno z idealnych ciast Wielkanocnych dla cukrzyka.

Składniki:

  • 130 g mąki migdałowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 70 g masła,
  • 100 g erytrolu,
  • 4 jajka,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 100 g serka mascarpone.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj suche składniki.
  2. Ubij masło z erytrytolem do osiągnięcia gładkiej struktury.
  3. Dodaj kolejno: ser mascarpone, jajka i suche składniki, cały czas mieszając.
  4. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz dietetyczną babkę przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.

ket babka wielkanocnafot. Ketogeniczna babka wielkanocna/Adobe Stock, la_vanda

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 4.03.2021.

Czytaj także:
Zdrowie w skorupce, czy bomba cholesterolowa? Czy jajka są zdrowe?
10 imponujących właściwości rzeżuchy. Hoduj ją w domu nie tylko od święta
Ile kalorii ma jajko? Ważne są te 4 szczegóły. Porównujemy kaloryczność różnych jaj

Redakcja poleca

REKLAMA