Dietetyczna babka wcale nie smakuje gorzej od tradycyjnej babki piaskowej czy drożdżowej. Dietetyczne przepisy na Wielkanoc niewiele różnią się od tych, z których korzystały nasze babcie, pod warunkiem, że wiesz, jak mądrze zastępować określone składniki. Dietetyczne ciasta na Wielkanoc są smaczne, a mają mniej kalorii.
Dietetyczną babkę wielkanocną warto piec w formie silikonowej - ponieważ przepisy zawierają zmniejszoną ilość tłuszczu, ciasto łatwiej będzie od niej odchodzić.
Spis treści:
- Dietetyczna babka jogurtowa
- Dietetyczna babka piaskowa
- Razowa babka cytrynowa
- Dietetyczna babka czekoladowa
- Dietetyczna babka drożdżowa
- Dietetyczna keto babka wielkanocna
Dietetyczna babka jogurtowa
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki chudego mleka,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski i ubij na pianę. Dodaj ksylitol i miksuj dalej.
- Dodaj olej, mleko, jogurt i mąkę. Miksuj na niskich obrotach.
- Na koniec dodaj proszek do pieczenia i aromat waniliowy.
- Ciasto wlej do silikonowej formy na babkę. Piecz dietetyczną babkę przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
fot. Dietetyczna babka jogurtowa/ Adobe Stock, san_ta
Dietetyczna babka piaskowa
Składniki:
- 200 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 120 ml oleju,
- 120 g ksylitolu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj olej, żółtka i ksylitol, zmiksuj.
- Powoli wmieszaj ubite białka.
- Masę przełóż do silikonowej formy do pieczenia i piecz dietetyczną babkę piaskową przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
fot. Dietetyczna babka piaskowa/ Adobe Stock, davros
Razowa babka cytrynowa
Razową babkę cytrynową przygotujesz bez cukru - w przepisie podana jest jednak stewia. Jeśli wolisz, możesz zastąpić ją ksylitolem.
Składniki:
- 210 g mąki razowej orkiszowej,
- 4 jajka,
- 170 g masła,
- 30 g stewii w proszku,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.
Sposób przygotowania:
- Masło zmiksuj ze stewią.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
- Do masła dodaj żółtka, wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj skórkę otartą z cytryny (powinna być bardzo drobna). Wymieszaj.
- Powoli wmieszaj do ciasta pianę z białek.
- Silikonową formę na babkę wysmaruj niewielką ilością oleju i oprósz bułką tartą.
- Ciasto przełóż do formy i piecz dietetyczną babkę przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
fot. Razowa babka cytrynowa/ Adobe Stock, AHatmaker
Dietetyczna babka czekoladowa
Składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej,
- 4 jajka,
- 100 ml chudego jogurtu naturalnego,
- 100 ml oleju,
- 6 łyżek ksylitolu,
- 3 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka zmiksuj z ksylitolem. Dodaj olej i jogurt, wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Dodaj suche składniki do mokrych, dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy i piecz dietetyczną babkę przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
fot. Dietetyczna babka czekoladowa/ Adobe Stock, Dar1930
Dietetyczna babka drożdżowa
Choć wydaje się, że zrobienie dietetycznej babki drożdżowej nie jest możliwe, z tego przepisu wykonasz odchudzoną wersję tego tradycyjnego ciasta - jedna porcja ma około 100 kcal. Nie pomijaj łyżki cukru - jest potrzebny do tego, by drożdże zaczęły pracować.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 ml chudego mleka,
- 1 całe jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki masła,
- 25 g drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki rodzynek,
- łyżeczka mielonego ksylitolu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Z lekko podgrzanego mleka, cukru, łyżki mąki i drożdży przygotuj rozczyn. Wymieszaj, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na około 15 minut (powinien podwoić objętość).
- Rodzynki zalej wrzątkiem, aby napęczniały. Następnie odcedź.
- Rozczyn przełóż do miski, dodaj jajko i żółtko i zmiksuj.
- Dodaj mąkę i szczyptę soli, wyrabiaj ręcznie, aż zacznie odchodzić od miski.
- Dodaj ciepłe masło, aromat waniliowy, rodzynki i ksylitol, wyrabiaj dalej.
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1.5 - 2 godziny.
- Przełóż ciasto do formy silikonowej i piecz dietetyczną babkę przez około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.
fot. Dietetyczna babka drożdżowa/Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA
Dietetyczna keto babka wielkanocna
Nie chcesz łamać diety ketogenicznej w Wielkanoc? To wcale nie takie trudne. Oto przepis na niskowęglowodanową babkę wielkanocną z mąki migdałowej. Babka ta nie jest dietetyczna pod względem kaloryczności, ale nadaje się do jedzenia przez osoby stosujące dietę low carb. To też jedno z idealnych ciast Wielkanocnych dla cukrzyka.
Składniki:
- 130 g mąki migdałowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 70 g masła,
- 100 g erytrolu,
- 4 jajka,
- ekstrakt waniliowy,
- 100 g serka mascarpone.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche składniki.
- Ubij masło z erytrytolem do osiągnięcia gładkiej struktury.
- Dodaj kolejno: ser mascarpone, jajka i suche składniki, cały czas mieszając.
- Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz dietetyczną babkę przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
fot. Ketogeniczna babka wielkanocna/Adobe Stock, la_vanda
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 4.03.2021.
Czytaj także:
Zdrowie w skorupce, czy bomba cholesterolowa? Czy jajka są zdrowe?
10 imponujących właściwości rzeżuchy. Hoduj ją w domu nie tylko od święta
Ile kalorii ma jajko? Ważne są te 4 szczegóły. Porównujemy kaloryczność różnych jaj