Ciasto jogurtowe to jeden z najbardziej lubianych deserów. Nie tylko dlatego, że jest pyszny - ta kwestia wcale nie podlega dyskusji. Prosty wypiek z dodatkiem jogurtu cieszy się dużą popularnością również dlatego, że jest dziecinnie łatwy w przygotowaniu (świetnie uda się nawet początkującym), a dodatkowo bardzo tani. Ciasto jogurtowe można wzbogacić owocami sezonowymi, a na Wielkanoc przyrządzić smakowitą babkę jogurtową. Zobacz inspiracje!
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami
Oto składniki na wilgotne ciasto jogurtowe z owocami:
- 20 dag mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 10 dag drobnego cukru,
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
- 100 ml oleju,
- cukier puder do oprószenia,
- 50 dag śliwek.
Jak zrobić ciasto jogurtowe ze śliwkami? Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier, przesiej do miski i dokładnie wymieszaj. Do większego naczynia wbij jajka,wlej jogurt i olej. Wszystko wymieszaj mikserem. Wsyp suche składniki i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto jogurtowe, wyrównaj powierzchnię. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Na wierzchu poukładaj gęsto połówki śliwek rozcięciem ku górze. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez mniej więcej 35 minut. Przed podaniem ciasto jogurtowe posyp jeszcze dodatkowo cukrem pudrem.
Przepis na babkę jogurtową
Oto składniki na ciasto jogurtowe w formie babki:
- 20 dag miękkiego masła,
- skórka starta z limonki,
- 20 dag drobnego cukru do wypieków,
- 4 jajka,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 45 dag mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 20 dag gęstego jogurtu naturalnego,
- cukier puder do obsypania.
Jak zrobić ciasto jogurtowe w formie babki wielkanocnej? Masło ubij mikserem na jasny puch. Dodaj cukier i zmiksuj. Po kolei wbijaj jajka, cały czas miksując. Dodaj sok i skórkę z limonki, później mąkę, proszek, sodę
i jogurt. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
Formę do babki z kominkiem wysmaruj masłem, wysyp mąką. Ciasto jogurtowe nałóż do 3/4 wysokości foremki. Wyrównaj. Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz przez 50-60 minut (po tym czasie sprawdź, wbijając patyczek, czy ciasto jest upieczone). Lekko przestudź, najpierw w formie, potem wyjmij na kratkę kuchenną. Przed podaniem babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo gotową polewą czekoladową.
Zobacz więcej przepisów na desery