Reklama

Ciasto jogurtowe to jeden z najbardziej lubianych deserów. Nie tylko dlatego, że jest pyszny - ta kwestia wcale nie podlega dyskusji. Prosty wypiek z dodatkiem jogurtu cieszy się dużą popularnością również dlatego, że jest dziecinnie łatwy w przygotowaniu (świetnie uda się nawet początkującym), a dodatkowo bardzo tani. Ciasto jogurtowe można wzbogacić owocami sezonowymi, a na Wielkanoc przyrządzić smakowitą babkę jogurtową. Zobacz inspiracje!

Reklama

Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami

Oto składniki na wilgotne ciasto jogurtowe z owocami:

  • 20 dag mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 10 dag drobnego cukru,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 100 ml oleju,
  • cukier puder do oprószenia,
  • 50 dag śliwek.

Jak zrobić ciasto jogurtowe ze śliwkami? Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier, przesiej do miski i dokładnie wymieszaj. Do większego naczynia wbij jajka,wlej jogurt i olej. Wszystko wymieszaj mikserem. Wsyp suche składniki i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto jogurtowe, wyrównaj powierzchnię. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Na wierzchu poukładaj gęsto połówki śliwek rozcięciem ku górze. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez mniej więcej 35 minut. Przed podaniem ciasto jogurtowe posyp jeszcze dodatkowo cukrem pudrem.

Przepis na babkę jogurtową

Oto składniki na ciasto jogurtowe w formie babki:

  • 20 dag miękkiego masła,
  • skórka starta z limonki,
  • 20 dag drobnego cukru do wypieków,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 45 dag mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 20 dag gęstego jogurtu naturalnego,
  • cukier puder do obsypania.

Jak zrobić ciasto jogurtowe w formie babki wielkanocnej? Masło ubij mikserem na jasny puch. Dodaj cukier i zmiksuj. Po kolei wbijaj jajka, cały czas miksując. Dodaj sok i skórkę z limonki, później mąkę, proszek, sodę
i jogurt. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.

Formę do babki z kominkiem wysmaruj masłem, wysyp mąką. Ciasto jogurtowe nałóż do 3/4 wysokości foremki. Wyrównaj. Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz przez 50-60 minut (po tym czasie sprawdź, wbijając patyczek, czy ciasto jest upieczone). Lekko przestudź, najpierw w formie, potem wyjmij na kratkę kuchenną. Przed podaniem babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo gotową polewą czekoladową.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na desery

Sprawdź poniżej jeszcze 13 przepisów na ciasto jogurtowe:

Reklama
Reklama
Reklama