Choinki z pierniczków według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na choinki z pierniczków:
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- jajko
- łyżka przyprawy piernikowej
- łyżka kakao
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- pół szklanki mąki razowej
- 2 szklanki mąki tortowej
- duże białko
- szklanka cukru pudru
- pół łyżeczki esencji waniliowej
- groszki do dekoracji
Jak zrobić choinki z pierniczków?
Roztopione masło wlewamy do miski i łączymy razem z płynnym miodem. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawą piernikową oraz kakao. Dosypujemy sodę oczyszczoną, sól oraz mąkę razową i tortową. Dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania elastycznej kuli. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez pół godziny w zamrażarce. Blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na pierniki. Wykrawamy gwiazdki o różnych wielkościach. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 8-10 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy lukier królewski. Ubijamy w misce białko z cukrem pudrem oraz esencją waniliową. Nakładamy lukier na pierniczki przekładamy warstwowo. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Polecamy!
Zobacz inne pomysły na pierniczkiZobacz inne przepisy w formie wideo