Choinka z pierniczków

Choinka z pierniczków polana białym lukrem idealnie wpasuje się w dekorację świątecznego stołu. Sprawdź koniecznie jak ją przygotować!
Sylwia Kazimierczuk / 14.12.2017 11:24

Choinki z pierniczków według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na choinki z pierniczków:

  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • jajko
  • łyżka przyprawy piernikowej
  • łyżka kakao
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki razowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • duże białko
  • szklanka cukru pudru
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • groszki do dekoracji

Jak zrobić choinki z pierniczków?

Roztopione masło wlewamy do miski i łączymy razem z płynnym miodem. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawą piernikową oraz kakao. Dosypujemy sodę oczyszczoną, sól oraz mąkę razową i tortową. Dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania elastycznej kuli. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez pół godziny w zamrażarce. Blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na pierniki. Wykrawamy gwiazdki o różnych wielkościach. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 8-10 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy lukier królewski. Ubijamy w misce białko z cukrem pudrem oraz esencją waniliową. Nakładamy lukier na pierniczki przekładamy warstwowo. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Polecamy!

Zobacz inne pomysły na pierniczkiZobacz inne przepisy w formie wideo

 

Redakcja poleca

REKLAMA