Przepis na pierniczki bezglutenowe według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na pierniczki bezglutenowe:
- 150 g mąki ryżowej
- 250 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 6 łyżek brązowego cukru
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 6 łyżek białego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 75 g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 4 czubate łyżki miodu
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Jak zrobić pierniczki bezglutenowe?
Do garnka przekładamy miód, masło oraz cukier biały i brązowy. Rozpuszczamy na jednolitą masę. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, ryżową, ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Ścieramy skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy. Przestudzoną masę miodową przelewamy do suchych składników. Dodajemy jajka do przygotowanej masy. Dostosowujemy konsystencję pierniczków i w razie potrzeby dodajemy mąkę gryczaną. Przekładamy do lodówki. Posypujemy blat mąką. Wyciągamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy dowolne kształty lub świąteczne gwiazdki. Przy pomocy szpatułki przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 7-9 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia i dekorujemy np. lukrem królewskim.
Zobacz inne przepisy w formie wideo