Kasia Gotuje z Polki.pl - Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe to smaczny świąteczny deser, który pozwoli osobom na diecie cieszyć się nimi bez ograniczeń!
Sylwia Kazimierczuk / 29.11.2017 11:20

Przepis na pierniczki bezglutenowe według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na pierniczki bezglutenowe:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 6 łyżek białego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 75 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 4 czubate łyżki miodu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Jak zrobić pierniczki bezglutenowe?

Do garnka przekładamy miód, masło oraz cukier biały i brązowy. Rozpuszczamy na jednolitą masę. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, ryżową, ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Ścieramy skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy. Przestudzoną masę miodową przelewamy do suchych składników. Dodajemy jajka do przygotowanej masy. Dostosowujemy konsystencję pierniczków i w razie potrzeby dodajemy mąkę gryczaną. Przekładamy do lodówki. Posypujemy blat mąką. Wyciągamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy dowolne kształty lub świąteczne gwiazdki. Przy pomocy szpatułki przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 7-9 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia i dekorujemy np. lukrem królewskim.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Redakcja poleca

REKLAMA