Składniki:
- 100 g masła
- ¾ szklanki miodu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki kakao
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Składniki na lukier królewski:
- 1 białko wielkości L
- 1,5 szklanki cukru pudru
Jak zrobić pierniki czekoladowe z nutą cytrusów?
Roztapiamy w garnku 100 g masła. Wlewamy ¾ szklanki miodu. Dodajemy 50 g pokruszonej czekolady i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Do głębokiej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, pół szklanki kakao oraz pół szklanki cukru pudru.
Wsypujemy 2 łyżki przyprawy piernikowej. Wlewamy jedno jajko. Wlewamy przestudzoną masę czekoladową do reszty składników. Wsypujemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Ścieramy skórkę z jednej cytryny i pomarańczy. Dokładnie zagniatamy ciasto i przykrywamy folią spożywczą. Odkładamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy lukier królewski. W misce ubijamy białko z cukrem pudrem na gładką i sztywną masę przez około 5 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Przekładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto piernikowe rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy z niego dowolne kształty. W przepisie wykorzystujemy kształt gwiazdek do przygotowania ich również w formie przestrzennej. Z gwiazdek wykrawamy niewielki paseczek o długości 1,5 mm dochodzący do środka gwiazdki. Do wykonania gwiazdek w formie przestrzennej wykonujemy parzyście podobną czynność.
Pierniczki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przestudzone pierniczki zdobimy lukrem królewskim. Jeżeli nie mamy szprycy do dekorowania ciastek, wystarczy wyciąć okrąg w papierze do pieczenia i zwinąć w rulon. Odcinamy końcówkę. Wyciskamy próbną warstwę lukru na kawałek papieru do pieczenia. Ciasteczka dekorujemy według uznania. Tak przygotowany lukier zastyga dość szybko.
Zobacz inne przepisy w formie wideo