ciasto z wiśniami fot. Adobe Stock

Ciasto z wiśniami jest idealne na lato. Zobacz najlepsze przepisy

Ciasto z wiśniami możesz upiec, wykorzystując mrożone lub świeże owoce. Możesz użyć również wiśni z kompotu. Ilość cukru warto dostosować do własnych upodobań - pamiętaj, że niektóre odmiany wiśni są mniej kwaśne.
/ 29.06.2020 15:50
ciasto z wiśniami fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Klasyczny placek z wiśniami
  2. Ucierane ciasto z wiśniami z kompotu
  3. Tarta z wiśniami
  4. Ciasto z wiśniami i z budyniem
  5. Jak wybrać wiśnie do ciasta?
  6. Co zrobić, aby wiśnie w cieście nie opadły?

Klasyczny placek z wiśniami

Składniki:

  • 300 g wiśni,
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę dokładnie przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj cynamon oraz jajko. Wlewaj cienką strużką olej i połącz z cukrem.
  3. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę.
  4. Dokładnie rozprowadź za pomocą silikonowej szpatułki.
  5. Udekoruj z wierzchu wiśniami.
  6. Piecz ciasto z wiśniami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut (lub do suchego patyczka).

Ucierane ciasto z wiśniami z kompotu

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 300 g wiśni z kompotu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę.
  2. Osobno utrzyj masło i delikatnie połącz składniki etapami.
  3. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia po łyżeczce tak, aby masa nie zwarzyła się.
  4. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Włóż wiśnie z kompotu i lekko dociśnij.
  6. Ciasto z wiśniami piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut. Udekoruj wystudzone ciasto cukrem pudrem.

Tarta wiśniowa

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 300 g wydrylowanych wiśni,
  • dżem wiśniowy lub truskawkowy,
  • do obciążenia: groch lub fasola.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zagnieć razem z zimnym masłem i cukrem. Podziel na 2 części i zawiń w folię spożywczą.
  2. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
  3. Rozwałkuj 2 placki na grubość około 1 cm. Wyłóż na formę i lekko dociśnij - obciąż ciasto np. fasolą albo grochem.
  4. Piecz tartę z wiśniami przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Ostudź i posmaruj obficie dżemem truskawkowym.
  5. Wyłóż wydrylowane wiśnie. Z drugiego placka wykrój długie paski. Przełóż je na wierzchu owoców tak, aby utworzyć zgrabną kratkę.
  6. Piecz tartę z wiśniami tym razem przez 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  7. Na koniec posyp ciasto z wiśniami cukrem pudrem lub udekoruj domowym lukrem.

Tarta z wiśniami
fot. Adobe Stock

Ciasto z wiśniami i z budyniem

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 opakowania proszku budyniowego,
  • ok. 600 ml mleka,
  • 400 g wydrylowanych wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zagnieć razem z zimnym masłem i cukrem.
  2. Podziel na 2 części i zawiń w folię spożywczą. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu - ilość mleka powinna być zmniejszona, zgodnie z naszą listą składników.
  4. Placki rozwałkuj i przełóż do formy. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Na wystudzone ciasto ułóż przygotowany wcześniej budyń i zatop wiśnie.
  6. Drugi placek nałóż lub skrusz, tworząc kruszonkę.
  7. Piecz ciasto z wiśniami przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak wybrać wiśnie do ciasta?

W zależności od rodzaju przygotowywanego deseru sprawdź, jakie wiśnie sprawdzą się najlepiej.

  • Mrożone – nie rozmrażaj wiśni przed dodaniem do ciasta. Jeżeli przez przypadek owoce rozmroziły się – odsącz je z nadmiaru wody i delikatnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Sprawdzą się w przypadku pieczonych tart oraz kruchych placków z budyniem. Tutaj będziesz mieć pewność, że wilgoć z owoców nie przyczyni się do powstania zakalca.
  • Świeże – wybieraj jak najsłodsze odmiany wiśni, aby ograniczyć ilość dodanego cukru. Upewnij się, że wszystkie są pozbawione pestek. Te, na których pojawiły się niewielkie wybrzuszenia z widoczną dziurką, natychmiast wyrzuć. Istnieje ryzyko, ze larwy mogą nadal żerować w owocach. Najlepiej będą się prezentować jako dekoracja serników na zimno, tortów owocowych lub ciast galaretkowych.
  • Z kompotu lub likieru – desery dla dorosłych mogą być uzupełnione o wiśnie aromatyzowane lub maczane w alkoholu. Połącz je z ciastem czekoladowym, z którym najlepiej się komponują. Jednym z najbardziej znanych jest tort szwarcwaldzki na czarnym biszkopcie. Jeżeli wiśnie są zbyt intensywne w smaku, odciśnij nadmiar likieru i namocz przez 10 minut w wodzie lub soku.

placek z wiśniami

fot. Adobe Stock

Co zrobić, aby wiśnie nie opadły w cieście?

Zastosuj się do tych kilku zasad, aby cieszyć się idealnym ciastem z wiśniami.

  • Obtocz wiśnie w mące – najprostsza metoda, która gwarantuje sukces. Delikatnie przełóż wiśnie do miski z mąką pszenną, orkiszową lub do zmielonych płatków owsianych. Po zamoczeniu wiśni w cieście, pozostaną na wierzchu – dzięki temu spód nie przypali się i nie skarmelizuje.
  • Zrób gęste ciasto – ucierany lub biszkoptowy placek powinien mieć optymalnie zwartą konsystencję. Jeżeli chcesz sprawdzić i upewnić się, że ciasto jest właściwe, wystarczy że zamoczysz palec. Nie powinno spływać zostawiając cienkiej strużki, jak w przypadku ciasta do naleśników. Lepkie, lekko klejące i gęste – to struktura ciasta z wiśniami, jakiej szukasz.
  • Nie dodawaj zbyt dużo owoców – więcej wcale nie znaczy lepiej. Soki, które puszczą wiśnie podczas pieczenia, nie zdążą wyparować. Warstwa wody wsiąknie w głąb ciasta i utworzy zakalec, nim zdąży wyrosnąć. Najlepiej pozostawić niewielkie przestrzenie pomiędzy owocami i lekko je docisnąć.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 31.07.2013 r.

Więcej przepisów na ciasta z wiśniami:

Jak zrobić placek z wiśniami? Z kremem, galaretką lub kruszonką
Jak zrobić placek z wiśniami? Z kremem, galaretką lub kruszonką
To łatwy deser, który powstanie ze składników, które znajdują się w szafce każdej pani domu. Wybierz spośród kilku propozycji.
Babeczki wiśniowe - przepis
Babeczki wiśniowe - przepis
Jeżeli masz mało czasu na przygotowanie deseru, użyj galaretki z torebki
Strudel z wiśniami
Strudel z wiśniami
Najlepiej smakuje na ciepło. Warto go podać też z odrobiną bitej śmietany albo kulką lodów śmietankowych
Placek z wiśniami
Placek z wiśniami
Tego jeszcze nie próbowałaś!
Placek drożdżowy z wiśniami
Placek drożdżowy z wiśniami
Z lekką cytrynową nutką!
Czekoladowe ciasto z wiśniami
Czekoladowe ciasto z wiśniami
Możesz do niego dodać troszkę mielonego cynamonu lub... rumu...
Muffiny z kremem i z wiśniami
Muffiny z kremem i z wiśniami
Muffiny z kremem i z wiśniami to rozkosz dla podniebienia!
Placek z wiśniami - przepis
Placek z wiśniami - przepis
Do tego ciasta wybierz koniecznie najlepsze wiśnie z Mazowsza!
Sernik z wiśniami - przepis
Sernik z wiśniami - przepis
Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli dodasz łyżkę mąki ziemniaczanej. Zobacz przepis i zajadaj pyszny sernik podczas Wielkanocy!
Przepis na placek drożdżowy z wiśniami
Przepis na placek drożdżowy z wiśniami
Jeśli nie masz świeżych wiśni, możesz zastąpić je mrożonymi!
Holenderski tort z wiśniami - przepis
Holenderski tort z wiśniami - przepis
Pyszny holenderski tort z wiśniami to dobry pomysł na urodziny, komunię czy inną uroczystość rodzinną.