Sałatka z bakłażanem i kuskusem
Składniki:
- 25 dag kaszy kuskus
- 2 nieduże bakłażany
- ząbek czosnku
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 2 małe ogórki
- pół cytryny
- garść listków mięty
- 2 łyżki migdałów
- 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 4 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, dodaj łyżkę oleju i szczyptę soli, przykryj. Gdy kaszka spęcznieje, rozbij ją widelcem i wystudź.
- Bakłażany pokrój w kostkę, usmaż na dwóch łyżkach oleju, pod koniec dorzuć posiekany ząbek czosnku i przesmaż.
- Do zimnego kuskusu dodaj połówki pomidorków, pokrojone ogórki, posiekane zioła, pozostały olej i przesmażone kawałki bakłażana, przypraw do smaku sokiem z cytryny. Posyp posiekanymi migdałami. Podawaj z jogurtem.
Kiedy sałatka z bakłażanem smakuje najlepiej?
Sałatka z bakłażanem to potrawa doskonała na lato. Ale tak naprawdę można ją robić niemal przez cały rok, bo są łatwo dostępne. Pokrojony w plastry bakłażan i zgrillowany lub zrumieniony na patelni bakłażan wprowadza do sałatki ciekawy smak i odmienną konsystencję. Ładnie też prezentuje się wśród innych warzyw, dzięki czemu całość wygląda niezwykle apetycznie.
Sałatka z bakłażanem i pestkami słonecznika
Składniki:
- średniej wielkości bakłażan
- mała cukinia
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 10 dag miksu sałat
- 3 pomidory
- 4 pomidory suszone z oliwy
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 10 dag sera feta
Sos:
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażana i cukinię umyj, wytrzyj. Pokrój w grubsze plasterki (jeśli warzywa są grube, plasterki możesz przekrawać na pół), zrumień na grillu lub ryflowanej patelni. Wystudź.
- Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, wystudź.
- Sałatę opłucz, osusz, umieść w salaterce. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory świeże i pokrojone w paski pomidory suszone. Dodaj oliwki, pokrojoną w kostkę fetę oraz bakłażana, cukinię i pestki. Wymieszaj.
- Składniki sosu umieść w słoiczku, wymieszaj energicznie nim wstrząsając. Polej sałatkę, wymieszaj.
Zobacz też:Bakłażany z szynką według Gisele Bundchen. Przepis na oryginalną przekąskę z bakłażana. Anna Jurksztowicz poleca bakłażany z parmezanem.