Nie wiesz, jak zrobić sałatkę z bakłażanem? Wykorzystaj 2 proste przepisy!

Tabbouleh z bakłażanem fot. Igor Grątkowski
Bakłażan to warzywo, które chętnie dusimy czy zapiekamy. Tymczasem jest świetnym dodatkiem do sałatek.
Renata Materlińska / 09.10.2018 09:11
Tabbouleh z bakłażanem fot. Igor Grątkowski

Sałatka z bakłażanem i kuskusem

Składniki:

  • 25 dag kaszy kuskus
  • 2 nieduże bakłażany
  • ząbek czosnku
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 małe ogórki
  • pół cytryny
  • garść listków mięty
  • 2 łyżki migdałów
  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, dodaj łyżkę oleju i szczyptę soli, przykryj. Gdy kaszka spęcznieje, rozbij ją widelcem i wystudź.
  2. Bakłażany pokrój w kostkę, usmaż na dwóch łyżkach oleju, pod koniec dorzuć posiekany ząbek czosnku i przesmaż.
  3. Do zimnego kuskusu dodaj połówki pomidorków, pokrojone ogórki, posiekane zioła, pozostały olej i przesmażone kawałki bakłażana, przypraw do smaku sokiem z cytryny. Posyp posiekanymi migdałami. Podawaj z jogurtem.

Kiedy sałatka z bakłażanem smakuje najlepiej?

Sałatka z bakłażanem to potrawa doskonała na lato. Ale tak naprawdę można ją robić niemal przez cały rok, bo są łatwo dostępne. Pokrojony w plastry bakłażan i zgrillowany lub zrumieniony na patelni bakłażan wprowadza do sałatki ciekawy smak i odmienną konsystencję. Ładnie też prezentuje się wśród innych warzyw, dzięki czemu całość wygląda niezwykle apetycznie.

Sałatka z bakłażanem i pestkami słonecznika

Składniki:

  • średniej wielkości bakłażan
  • mała cukinia
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 10 dag miksu sałat
  • 3 pomidory
  • 4 pomidory suszone z oliwy
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 10 dag sera feta

Sos:

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

  1. Bakłażana i cukinię umyj, wytrzyj. Pokrój w grubsze plasterki (jeśli warzywa są grube, plasterki możesz przekrawać na pół), zrumień na grillu lub ryflowanej patelni. Wystudź.
  2. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, wystudź.
  3. Sałatę opłucz, osusz, umieść w salaterce. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory świeże i pokrojone w paski pomidory suszone. Dodaj oliwki, pokrojoną w kostkę fetę oraz bakłażana, cukinię i pestki. Wymieszaj.
  4. Składniki sosu umieść w słoiczku, wymieszaj energicznie nim wstrząsając. Polej sałatkę, wymieszaj.

Zobacz też:Bakłażany z szynką według Gisele Bundchen. Przepis na oryginalną przekąskę z bakłażana.  Anna Jurksztowicz poleca bakłażany z parmezanem.

 

Redakcja poleca

REKLAMA