Pasta z bakłażana - smaczny i zdrowy dip oraz smarowidło do pieczywa

Pasta z bakłażana jest doskonała do smarowania pieczywa i jako dip!
Renata Materlińska / 6 miesięcy temu
pasta z bakłażana fot. Adobe Stock

Pasta z bakłażana to prosta potrawa o ciekawym smaku. Jej podstawą są bakłażany grillowane lub pieczone, które dzięki takiej obróbce stają się miękkie i nabierają kremowej konsystencji.

Dodatki do pasty z bakłażana

Ostateczny smak takiej pasty zależy jednak od użytych dodatków. Można do niej dodać inne warzywa, np. podpieczoną słodką paprykę by otrzymać ajwar. Jednak obowiązkowym "podkręcaczem smaku" będzie:

  • czosnek, który idealnie harmonizuje z bakłażanem.
  • warto też dorzucić zdrowe i pożywne pestki np. słonecznika, dyni (wcześniej dobrze je krótko podprażyć na patelni),
  • tahinę (pożywną pastę sezamową),
  • ostrą paprykę (dla zaostrzenia smaku),
  • 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego (pasta będzie kwaśniejsza).
  • I to co jest obowiązkowe i najważniejsze – oliwa z oliwek. To właśnie ona doda tej paście kremowej, aksamitnej konsystencji. Teraz pora doprawić ją solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą papryki.

A oto dokładny przepis na pastę z bakłażana:

Pasta z bakłażana

Składniki:

  • jędrny bakłażan
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • kawałek ostrej papryczki
  • łyżka tahiny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4–5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażan umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plastry. Upiecz je na grillu, w opiekaczu lub na patelni grillowej tak by miały miękki, jasny miąższ i brązowe paski. Przełóż na talerz, wystudź.
  2. Ząbki czosnku obierz, posiekaj. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni, wystudź. Papryczkę drobno pokrój.
  3. W naczyniu umieść bakłażan, czosnek, pestki, papryczkę, tahinę, natkę i oliwę. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta możesz ją rozrzedzić mieszając z odrobiną letniej, przegotowanej wody.
  4. Pastę podaj w miseczce. Nadmiar włóż do słoiczka, zakręć, wstaw do lodówki i zużyj w ciągu 2 dni.

Zastosowanie pasty

Pastę z bakłażana możesz stosować zamiast masła do smarowania pieczywa, na kanapki podobnie jak smarowny pasztet, jako dip do maczania w niej krakersów, chipsów, nachosów.

Polecamy także:Przepis na pyszną pastę z awokado.  5 pomysłów na pasę z makreli.  Smaczna i zdrowa pasta z buraka.

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)