Pasta z bakłażana jest bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy upiec bakłażana i połączyć go z przyprawami. Bakłażana do pasty możesz przygotować na grillowej patelni z odrobiną tłuszczu, albo upiec w piekarniku - dzięki takiej obróbce plastry warzywa stają się miękkie i nabierają kremowej konsystencji.
Ostateczny smak pasty z bakłażana w dużej mierze zależy od użytych dodatków. Najbardziej znana pasta to baba ghanoush - pochodząca z kuchni arabskiej z dodatkiem czosnku, tahiny i soku z cytryny.
Ale do pasty z bakłażana można również dodać inne warzywa, np. podpieczoną paprykę. Jego smak doskonale wzbogaci także czosnek i świeże zioła, warto też dorzucić zdrowe i pożywne pestki, np. słonecznika, dyni (wcześniej dobrze je krótko podprażyć na patelni) albo 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (pasta będzie kwaśniejsza).
Spis treści:
- Pasta z bakłażana (baba ghanoush)
- Pasta z bakłażana z papryką
- Pasta z bakłażana z orzechami
- Pasta z bakłażana z pomidorami
Przepis na pastę z bakłażana (baba ghanoush)
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek papryczki chili,
- 2 łyżki tahiny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sok z 1/2 cytryny,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj i ponakłuwaj widelcem. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 40 minut.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski. Dodaj drobno posiekane chili.
- Po wyjęciu bakłażanów z piekarnika, przekrój je na pół i wyjmij miąższ łyżeczką. Przełóż do miski. Dodaj kumin, sok z cytryny, oliwę, tahinę sól i pieprz. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Przepis na pastę z bakłażana z papryką
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 czerwona papryka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana i paprykę umyj i przekrój na pół.
- Posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piecz przez 30 minut, aż skórki warzyw mocno zbrązowieją.
- Po wyjęciu z piekarnika miąższ bakłażana wyjmij łyżeczką a z papryki zdejmij skórkę i drobno ją posiekaj.
- Warzywa przełóż do miski i dodaj sok z cytryny, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę słodką oraz wędzoną.
- Dopraw solą i pieprzem. Pastę z bakłażana i papryki podawaj ze świeżym pieczywem lub do nachosów.
fot. Adobe Stock
Przepis na pastę z bakłażana z orzechami
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 100 ml jogurtu greckiego,
- garść orzechów włoskich,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika.
- Piecz przez 40 minut aż zbrązowieje.
- Przekrój bakłażany na pół i wyjmij miąższ łyżeczką. Przełóż do miski.
- Na patelni upraż orzechy. Zostaw kilka do dekoracji a resztę dodaj do bakłażana razem z oliwą, kuminem, jogurtem, sokiem z cytryny, chili i czosnkiem.
- Całość zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Pastę z bakłażana udekoruj pozostałymi orzechami.
Przepis na pastę z bakłażana z pomidorami
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 10 suszonych pomidorów z oleju,
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Oprósz solą i odstaw na 15 minut.
- Odsącz bakłażana z nadmiaru wody.
- Rozgrzej porządnie patelnię grillową i smaż bakłażana z każdej strony po 2 minuty. Przełóż do miski.
- Dodaj suszone pomidory, czosnek, zioła i olej. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
- Dopraw pastę z bakłażana solą i pieprzem.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na pyszne pasty kanapkowe: