Pasta z bakłażana - 4 przepisy na wersję klasyczną, z papryką, z orzechami i z pomidorami

Pasta z bakłażana fot. Adobe Stock
Pasta z bakłażana będzie idealna do smarowania pieczywa i jako dip, czyli do maczania chipsów, nachosów czy pokrojonych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi czy jako domowa przekąska.
Małgorzata Machnicka / 06.04.2021 07:10
Pasta z bakłażana fot. Adobe Stock

Pasta z bakłażana jest bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy upiec bakłażana i połączyć go z przyprawami. Bakłażana do pasty możesz przygotować na grillowej patelni z odrobiną tłuszczu, albo upiec w piekarniku - dzięki takiej obróbce plastry warzywa stają się miękkie i nabierają kremowej konsystencji.

Ostateczny smak pasty z bakłażana w dużej mierze zależy od użytych dodatków. Najbardziej znana pasta to baba ghanoush - pochodząca z kuchni arabskiej z dodatkiem czosnku, tahiny i soku z cytryny.

Ale do pasty z bakłażana można również dodać inne warzywa, np. podpieczoną paprykę. Jego smak doskonale wzbogaci także czosnek i świeże zioła, warto też dorzucić zdrowe i pożywne pestki, np. słonecznika, dyni (wcześniej dobrze je krótko podprażyć na patelni) albo 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (pasta będzie kwaśniejsza).

Spis treści:

  1. Pasta z bakłażana (baba ghanoush)
  2. Pasta z bakłażana z papryką
  3. Pasta z bakłażana z orzechami
  4. Pasta z bakłażana z pomidorami

Przepis na pastę z bakłażana (baba ghanoush)

S​kładniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek papryczki chili,
  • 2 łyżki tahiny,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj i ponakłuwaj widelcem. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 40 minut. 
  2. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski. Dodaj drobno posiekane chili.
  3. Po wyjęciu bakłażanów z piekarnika, przekrój je na pół i wyjmij miąższ łyżeczką. Przełóż do miski. Dodaj kumin, sok z cytryny, oliwę, tahinę sól i pieprz. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki. 
  4. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Przepis na pastę z bakłażana z papryką

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana i paprykę umyj i przekrój na pół.
  2. Posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piecz przez 30 minut, aż skórki warzyw mocno zbrązowieją. 
  3. Po wyjęciu z piekarnika miąższ bakłażana wyjmij łyżeczką a z papryki zdejmij skórkę i drobno ją posiekaj.
  4. Warzywa przełóż do miski i dodaj sok z cytryny, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę słodką oraz wędzoną.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Pastę z bakłażana i papryki podawaj ze świeżym pieczywem lub do nachosów.

przepis na pastę z bakłażana z papryką
fot. Adobe Stock

Przepis na pastę z bakłażana z orzechami

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 100 ml jogurtu greckiego,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika.
  2. Piecz przez 40 minut aż zbrązowieje.
  3. Przekrój bakłażany na pół i wyjmij miąższ łyżeczką. Przełóż do miski.
  4. Na patelni upraż orzechy. Zostaw kilka do dekoracji a resztę dodaj do bakłażana razem z oliwą, kuminem, jogurtem, sokiem z cytryny, chili i czosnkiem. 
  5. Całość zmiksuj na gładką masę.
  6. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  7. Pastę z bakłażana udekoruj pozostałymi orzechami.

Przepis na pastę z bakłażana z pomidorami

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 10 suszonych pomidorów z oleju,
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Oprósz solą i odstaw na 15 minut.
  2. Odsącz bakłażana z nadmiaru wody.
  3. Rozgrzej porządnie patelnię grillową i smaż bakłażana z każdej strony po 2 minuty. Przełóż do miski.
  4. Dodaj suszone pomidory, czosnek, zioła i olej. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę. 
  5. Dopraw pastę z bakłażana solą i pieprzem.

przepis na pastę z bakłażana z pomidorami
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na pyszne pasty kanapkowe:

Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis
Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis
Pastę z dyni najlepiej przygotować z odmiany hokkaido. Wzbogać pastę ulubionymi przyprawami, które mogą zupełnie zmienić jej smak.
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę
Sałatka z makreli, jajek i sera. Pyszna przekąska lub pasta na kanapkę
Sałatka z makreli to pyszny sposób na szybką przekąskę – doskonale smakuje na świeżym pieczywie, ale możesz ją też jeść prosto z miseczki. Dodaj do niej jajka na twardo i cebulę.
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy jest doskonała do smarowania pieczywa lub nawet jako samodzielna przekąska. Dodaj do niej suszonych pomidorów i posyp pestkami granatu.
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy - prosty przepis na wegetariańską pastę do chleba
Pasta z soczewicy sprawdzi się jako smarowidło do chleba lub dip. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy. Oto, jak szybko zrobić pastę soczewicy.
Pasta jajeczna - przepis video
Pasta jajeczna - przepis video
Recepta na pyszny poranek? Pasta jajeczna ze szczypiorkiem!
Jak zrobić jajeczną pastę do kanapek - przepis
Jak zrobić jajeczną pastę do kanapek - przepis
Pyszny i pożywny dodatek do pieczywa!
Pasta z siemieniem lnianym - przepis składniki i przygotowanie
Pasta z siemieniem lnianym - przepis składniki i przygotowanie
Pasuje do surówek i ziemniaków w mundurkach.
Pasta z tuńczyka z rzodkiewką - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pasta z tuńczyka z rzodkiewką - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pasta z tuńczyka z rzodkiewką i ziołami jest lekkim i zdrowym rozwiązaniem dla każdego, kto chce urozmaicić nieco swoje nudne kanapki!

Redakcja poleca

REKLAMA