Bakłażan z grilla czyli czas wrzucić warzywa na ruszt!

Grillowane bakłażany fot. Igor Grątkowski
Grillowany bakłażan ma przyjemny smak i kremową konsystencję. I co ważne - przygotowując go nie używasz tłuszczu!
Renata Materlińska / 20.08.2018 13:00
Grillowane bakłażany fot. Igor Grątkowski

Bakłażan to u nas mało popularne warzywo. Większość osób kojarzy go wyłącznie z błyszczącą, ciemnofioletową skórką, część z mało wyrazistym smakiem. Tym czasem zachwyca się nim kuchnia śródziemnomorska, w której można znaleźć mnóstwo przepisów na smaczne potrawy z bakłażanem w roli głównej. Wiele z nich poddaje bakłażana grillowaniu, bo trzeba przyznać, że to doskonała metoda jego przyrządzania. Trzeba tylko wiedzieć jak je grillować. Niektórzy kroją go w plastry, panierują i smażą na oleju. I trzeba przyznać, że jest smaczny, ale olej chłonie jak gąbka. Bakłażany można też piec, ale by wyszły smaczne też potrzebują tłuszczu. A bakłażany przeznaczone do grillowania nie wymagają dodatku oleju. Wystarczy pokroić je w grube plastry i zrumienić z obu stron. Potem dodać np. do sałatki z dodatkiem sosu na bazie oliwy z oliwek albo wykorzystać je jako element przystawki lub zapiekanki.

 

Grillowane bakłażany na przystawkę

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • owoc granatu
  • 3 łyżki oleju
  • 250 g jogurtu greckiego
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól
  • pieprz grubo mielony

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż na grubsze plastry, oprósz je solą i odstaw na talerzu na 10 min.
  2. Następnie osusz plastry na papierowym ręczniku.
  3. Wyjmij pestki z granatu, posiekaj umyte listki mięty.
  4. Plastry bakłażana ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz po ok. 3 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią.
  5. Przełóż je na talerz, przed podaniem nałóż porcje jogurtu, posyp całość pestkami granatu, miętą i pieprzem.
  6. Podawaj z pozostałym jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą.

Grillowane bakłażany zapiekane z serem

Składniki:  

  •  duży bakłażan
  •  1/2 ząbka czosnku
  •  2/3 łyżeczki suszonego oregano
  •  kawałeczek ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki płatków chili
  •  2 łyżki oliwy extra vergine
  •  2 świeże pomidory malinowe
  •  duża cebula
  •  10 dag sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
  •  kulka mozzerelli
  •  sól i pieprz


Sposób wykonania:

  1. Na oliwie smaż przez 5 minut drobno posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj wcześniej sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Gdy woda z pomidorów odparuje, zestaw patelnię z ognia.
  2. Bakłażan pokrój wzdłuż w cienkie plastry, możesz cienko posmarować oliwą. Piecz na ruszcie grilla, aż ładnie się zrumienią i zmiękną. Zdejmij z rusztu i ostudź.
  3. Pokrój mozzarellę w kosteczkę, dodaj pokruszony ser pleśniowy i dobrze wymieszaj. Nakładaj ser na plastry bakłażana, zwijaj w ruloniki.
  4. Do naczynia do zapiekania włóż sos cebulowo-pomidorowy. Na to układaj roladki bakłażanowo-serowe, wszystko lekko skrop oliwą i zapiekaj 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.
  5. Podawaj na gorąco, zaraz po przygotowaniu.

Sałatka z bakłażanem

Składniki:

  • 2 młode bakłażany
  • olej
  • młoda cukinia
  • 15 dag bardzo świeżych pieczarek
  • 3 pomidory
  • sok z dużej cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru


Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj, pokrój w dość cienkie plasterki. Zrumień na grillu, trzymaj w cieple.
  2. Cukinię i pieczarki umyj, osusz, pokrój w cieniutkie plasterki. Pomidory pokrój w plasterki.
  3. Warzywa rozłóż razem z ciepłym bakłażanem na dużym talerzu. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny, śmietanki, czosnku, natki, mięty, soli, pieprzu i cukru.

Zobacz także:Wegetariańska zapiekanka z bakłażanemWłoska zapiekanka z bakłażanemBakłażan z makaronem

Redakcja poleca

REKLAMA