Bakłażan to u nas mało popularne warzywo. Większość osób kojarzy go wyłącznie z błyszczącą, ciemnofioletową skórką, część z mało wyrazistym smakiem. Tym czasem zachwyca się nim kuchnia śródziemnomorska, w której można znaleźć mnóstwo przepisów na smaczne potrawy z bakłażanem w roli głównej. Wiele z nich poddaje bakłażana grillowaniu, bo trzeba przyznać, że to doskonała metoda jego przyrządzania. Trzeba tylko wiedzieć jak je grillować. Niektórzy kroją go w plastry, panierują i smażą na oleju. I trzeba przyznać, że jest smaczny, ale olej chłonie jak gąbka. Bakłażany można też piec, ale by wyszły smaczne też potrzebują tłuszczu. A bakłażany przeznaczone do grillowania nie wymagają dodatku oleju. Wystarczy pokroić je w grube plastry i zrumienić z obu stron. Potem dodać np. do sałatki z dodatkiem sosu na bazie oliwy z oliwek albo wykorzystać je jako element przystawki lub zapiekanki.
Grillowane bakłażany na przystawkę
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- owoc granatu
- 3 łyżki oleju
- 250 g jogurtu greckiego
- kilka gałązek świeżej mięty
- sól
- pieprz grubo mielony
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż na grubsze plastry, oprósz je solą i odstaw na talerzu na 10 min.
- Następnie osusz plastry na papierowym ręczniku.
- Wyjmij pestki z granatu, posiekaj umyte listki mięty.
- Plastry bakłażana ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz po ok. 3 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią.
- Przełóż je na talerz, przed podaniem nałóż porcje jogurtu, posyp całość pestkami granatu, miętą i pieprzem.
- Podawaj z pozostałym jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą.
Grillowane bakłażany zapiekane z serem
Składniki:
- duży bakłażan
- 1/2 ząbka czosnku
- 2/3 łyżeczki suszonego oregano
- kawałeczek ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 świeże pomidory malinowe
- duża cebula
- 10 dag sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
- kulka mozzerelli
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Na oliwie smaż przez 5 minut drobno posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj wcześniej sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Gdy woda z pomidorów odparuje, zestaw patelnię z ognia.
- Bakłażan pokrój wzdłuż w cienkie plastry, możesz cienko posmarować oliwą. Piecz na ruszcie grilla, aż ładnie się zrumienią i zmiękną. Zdejmij z rusztu i ostudź.
- Pokrój mozzarellę w kosteczkę, dodaj pokruszony ser pleśniowy i dobrze wymieszaj. Nakładaj ser na plastry bakłażana, zwijaj w ruloniki.
- Do naczynia do zapiekania włóż sos cebulowo-pomidorowy. Na to układaj roladki bakłażanowo-serowe, wszystko lekko skrop oliwą i zapiekaj 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.
- Podawaj na gorąco, zaraz po przygotowaniu.
Sałatka z bakłażanem
Składniki:
- 2 młode bakłażany
- olej
- młoda cukinia
- 15 dag bardzo świeżych pieczarek
- 3 pomidory
- sok z dużej cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
- posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki
- łyżeczka posiekanej świeżej mięty
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj, pokrój w dość cienkie plasterki. Zrumień na grillu, trzymaj w cieple.
- Cukinię i pieczarki umyj, osusz, pokrój w cieniutkie plasterki. Pomidory pokrój w plasterki.
- Warzywa rozłóż razem z ciepłym bakłażanem na dużym talerzu. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny, śmietanki, czosnku, natki, mięty, soli, pieprzu i cukru.
Zobacz także:Wegetariańska zapiekanka z bakłażanemWłoska zapiekanka z bakłażanemBakłażan z makaronem