Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 15 dag margaryny
- 50 dag mąki
- 12,5 dag cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- opakowanie cukru wanilinowego
Na polewę orzechową:
- 12,5 dag masła
- 4 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag orzechów włoskich
Na krem:
- 50 dag gotowej masy krówkowej
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić snickersa!
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki ciasta.
- Następnie zagnieć i podziel na 3 równe części.
- Przygotuj trzy foremki o wymiarach 22 na 27 cm i wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotowanym wcześniej ciastem wylep dno foremek, nakłuj ciasto widelcem.
- Dwie z foremek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść masło, cukier i miód.
- Do masy wsyp posiekane orzechy i zagotuj.
- Gorącą polewę orzechową wyłóż na ciasto w trzeciej foremce i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
- W czystej foremce ułóż na dnie papier do pieczenia.
- Połóż na nim jeden z upieczonych na początku blatów ciasta, posmaruj połową masy krówkowej i przykryj drugim blatem.
- Wyłóż pozostały krem i przykryj ciastem z polewą orzechową.
- Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by ciasto stężało.