Jak zrobić snickersa - ciasto z orzechami

Nasz redakcyjny hit!
/ 11.12.2015 07:30
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić snickersa - ciasto z orzechami fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 15 dag margaryny
  • 50 dag mąki
  • 12,5 dag cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie cukru wanilinowego

Na polewę orzechową:


  • 12,5 dag masła
  • 4 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag orzechów włoskich

Na krem:


  • 50 dag gotowej masy krówkowej
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić snickersa!

  1. Wymieszaj w misce wszystkie składniki ciasta.
  2. Następnie zagnieć i podziel na 3 równe części.
  3. Przygotuj trzy foremki o wymiarach 22 na 27 cm i wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Przygotowanym wcześniej ciastem wylep dno foremek, nakłuj ciasto widelcem.
  5. Dwie z foremek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść masło, cukier i miód.
  7. Do masy wsyp posiekane orzechy i zagotuj.
  8. Gorącą polewę orzechową wyłóż na ciasto w trzeciej foremce i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
  10. W czystej foremce ułóż na dnie papier do pieczenia.
  11. Połóż na nim jeden z upieczonych na początku blatów ciasta, posmaruj połową masy krówkowej i przykryj drugim blatem.
  12. Wyłóż pozostały krem i przykryj ciastem z polewą orzechową.
  13. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by ciasto stężało.

Zobacz więcej przepisów na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA