Reklama
Ilość kalorii: 550
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 200 ml wody,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 30 g masła,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Zagotuj wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli.
  2. Kiedy cukier się rozpuści, stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie jednolita masa. Gotuj dalej na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
  3. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj pojedynczo wszystkie jajka cały czas mieszając.
  4. Rozgrzej olej w drugim garnku.
  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm. Wyciskaj na rozgrzany olej i odcinaj nożyczkami lub nożem.
  6. Smaż około 2 minut do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
fot. Churros: przepis/Adobe Stock, naltik

Churros: co to?

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej przybiera kształt 10-12 centymetrowych paseczków. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. W smaku przypomina nieco ciasto naleśnikowe, jednak samo przygotowanie mocno się różni.

Aby churros było idealne, musisz smażyć je na bardzo mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

Z czym podać churros?

Churros najczęściej podaje się po prostu z klasycznym białym cukrem. Jeszcze ciepłą przekąskę posyp obficie kryształkami. Część się rozpuści, część będzie dodawać chrupiącą strukturę.

Świetnie sprawdzi się także cukier wymieszany z cynamonem. Churros idealnie komponuje się także z gęstymi sosami - np. kremem waniliowym lub gorącą, czekoladową polewą.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.02.2020.

Reklama

Czytaj także:
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Orzeszki siostry Anastazji
Jak zrobić pyszne cupcakes?

Reklama
Reklama
Reklama