Do sezonu urlopowego zostało jeszcze trochę czasu, ale już teraz warto pomyśleć gdzie tym razem spędzić wakacje. Dzisiaj zabieramy was w magiczną "podróż" na wyspę Santorini.
Czym kusi Santorini?
Niezwykłe kolorowe plaże, atramentowe morze, urokliwe domki w biało-niebieskich barwach, osobliwe zwyczaje i legenda o mitycznej Atlantydzie – istnieje wiele powodów by wybrać wakacje na Santorini. Wyspa nęci turystów smaczną kuchnią, nietuzinkowym winem i fantastycznymi krajobrazami.Co wyróżnia Santorini na tle innych greckich wysp?
Santorini przypomina wrota raju! Bezchmurne niebo zalewa słońcem każdy fragment tej greckiej wyspy, a krystalicznie czysta woda w kolorze atramentu zachęca do morskich kąpieli. Według pierwszych analiz dotyczących wyjazdów zagranicznych na lato 2015, Grecja i jej wyspy mogą być, tak jak w ubiegłym sezonie, numerem 1 tegorocznych wojaży.Biało-niebieskie kolory wyspy
Wizytówką wyspy, której współczesna nazwa pochodzi od świętej Ireny (Saint Irene), są wysokie skały, na których piętrzą się biało-niebieskie domki. Kolor domostw nie jest przypadkowy. Istnieją 3 wytłumaczenia charakterystycznej kolorystyki santoryńskich domostw:- Pierwsze, patriotyczne, odwołuje się do narodowych barw Grecji. Błękitu - symbolizującego kolor morza okalającego kraj i jego wyspy, oraz bieli - nawiązującej do piany morskiej, która wzburzona uderza o grecki brzeg.
- Drugie wyjaśnienie jest bardzo praktyczne. Biały kolor ścian odbija promienie słoneczne, przez co w domu jest chłodniej, z kolei niebieski kolor odstrasza insekty.
- Trzecia teoria jest najbardziej przyziemna. Zdaniem niektórych osób taka kolorystyka wynika z faktu, że farby w białym i niebieskim kolorze były zwyczajnie najtańsze.
Santoryńska kuchnia i wino
Nie ma nic przyjemniejszego niż zasiąść w restauracji jednego z portowych miasteczek wyspy przy stoliku z widokiem na morze, i podziwiając najpiękniejszy zachód słońca, zajadać się homarem, grecką sałatką i popijać najlepsze lokalne wino.Koniecznie trzeba spróbować specjału lokalnej kuchni czyli favy santoryńskiej – żółtej pasty z łuskanego grochu. Również santoryńskie wino ma swój niepowtarzalny smak, którego nie znajdziemy nigdzie indziej na świecie. Wiąże się to z faktem, że erupcja wulkanu spowodowała dostanie się do powietrza ogromnych ilości pyłów wulkanicznych, pumeksu oraz zastygłej lawy razem z piaskiem, które stworzyły nową, bogatą w minerały ziemię uprawną.