Grillowana papryka

Aromatyczne, kolorowe papryki prosto z grilla. Idealne jako przystawka, dodatek do mięs, sałatek lub kanapek.

Aromatyczne, kolorowe papryki prosto z grilla. Idealne jako przystawka, dodatek do mięs, sałatek lub kanapek.

Zobaczcie przepisy na grillowaną paprykę w różnych wersjach - z serem, marynowaną, faszerowaną.

Grillowana papryka

Grillowana papryka

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i osuszyć, pokroić w paski. Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i posiekanym koperkiem. W tak przygotowanej marynacie namoczyć papryki.  Przełożyć na folię aluminiową, złożyć folię. Paprykę w foli przełożyć na tackę i razem położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 40 minut.

Papryka z grilla faszerowana fetą

Składniki:

  • papryka czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa
  • opakowanie sera fety
  • czerwona cebula
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć i osuszyć. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą. Tak przygotowaną oliwa posmarować każdą paprykę. Ser rozgnieść widelcem, wymieszać z ziołami, odrobiną oliwy, doprawić do smaku pieprzem. Masą serową nadziać papryki. Nna wierzchu ulożyć pokrojoną w piórka cebulę, ponownie posmarować oliwą czosnkową. Każdą połówkę papryki zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na ruszcie. Piec 20 minut.

Grillowane papryki z mozarellą

Skladniki:

  • 4 papryki
  • 2 kulki mozzarelli
  • świeża bazylia
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, kadą półowkę znów na pół. Bazylię drobno posiekać. Mozzarellę pokroić w plastry.Wymieszać w miseczce oliwę z ziołami i przyprawami. Posmarować ćwiartki papryk z jednej strony i piec na grillu ok. 5 minut. Po obróceniu upieczonych papryk nałożyć na każdy po plasterku mozzarelli, posypać bazylią i piec jeszcze ok 8 minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)