Lekarz chorób wewnętrznych, specjalista reumatolog, konsultant dietetyki.

W latach 1995-1998 asystent naukowo-badawczy w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. W latach 2003-2004 ukończyła Podyplomowe Studia Poradnictwa Dietetycznego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW). W roku 2003 uzyskała certyfikat  udziału w szkoleniu "Współczesne metody leczenia nadwagi i otyłości w Polsce i zagranicą". Posiada ponad 10-letnie doświadczenie w zakresie terapii otyłości i chorób współistniejących. Autorka licznych publikacji z zakresu zasad prawidłowego odżywiania i zaburzeń metabolicznych, ekspert w radzie ekspertów w ogólnopolskiej kampanii informacyjnej "Uwolnij się od toksyn" (2006 r.). Brała udział w roku 2008 w programach "Agentka do zadań specjlanych" w TVN Style jako konsultant dietetyki. Kordynator w ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej "Odchudzamy Polaków", organizowanej pod patronatem Polskiego Towarzystwa Badań nad  Otyłością (2009 r.). Członek Polskiego Towarzystwa Praktycznego Leczenia Nadwagi i Otyłości. Częsty gość programów telewizyjnych i radiowych. www.beznadwagi.pl

Pierwiastki i witaminy na szybkie myślenie
Pierwiastki i witaminy na szybkie myślenie16 lat temu
Pomiędzy komórkami nerwowymi wymieniane są impulsy za pomocą neuroprzekaźników, które wytwarzane są z aminokwasów dostarczanych z pożywieniem. Ich źródłem jest białko. Dlatego ważne jest, aby w naszej codziennej diecie znalazło się źródło pełnowartościowego białka (produkty mleczne, jaja, ryby lub mięso). Czytaj więcej
Co jeść w walce z cellulitem?
Co jeść w walce z cellulitem?16 lat temu
Walka z cellulitem bywa naprawdę ciężka. Nieprawidłowe odżywianie i wahania wagi ciała sprzyjają rozwojowi cellulitu. Aby zmniejszyć jego objawy, szczególnie należy zadbać o zawartość w diecie takich składników, które poprawiają mikrokrążenie w skórze oraz „wymiatają” wolne rodniki tlenowe. Sprawdź, co jeść, aby walka z cellulitem była efektywna. Czytaj więcej
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu16 lat temu
Zdolności kojarzenia, zapamiętywania i koncentracji zależą od tego, jak się odżywiamy i jaki prowadzimy styl życia. Mózg potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania wielu składników odżywczych oraz tlenu. Nieprawidłowe odżywianie i liczne diety odchudzające stwarzają duże ryzyko niedoborów składników odżywczych w organizmie i komórkach mózgowych. Czytaj więcej
Jak walczyć z zaparciami?
Jak walczyć z zaparciami?16 lat temu
Zwiększając spożycie błonnika można wyeliminować zaparcia, a w ten sposób zapobiec stałemu zatruwaniu organizmu przez wchłaniające się w jelitach toksyny. Czytaj więcej
Otyłość a choroby
Otyłość a choroby16 lat temu
Wg WHO ludzie otyli są trzy razy bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu II, hiperlipidemii, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, kamicy żółciowej, choroby zwyrodnieniowej stawów, dny moczanowej, niewydolności żylno-limfatycznej i żylaków kończyn dolnych. Czytaj więcej
Chudnij i nie tyj
Chudnij i nie tyj16 lat temu
Pamiętajmy, że nasza codzienna dieta - nie tylko podczas odchudzania - powinna składać się z produktów zawierających wszystkie składniki odżywcze, czyli białka, węglowodany i tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Nie może to być dieta jednostronna, gdyż efekt jest zwykle krótkotrwały, a następstwa zdrowotne mogą być poważne. Jak zatem schudnąć, by później nie przytyć? Czytaj więcej
Usuwanie szkodliwych związków z organizmu
Usuwanie szkodliwych związków z organizmu16 lat temu
Efekty nagromadzenia szkodliwych związków w organizmie to bóle głowy, przemęczenie, obniżony nastrój, choroby skóry, rozdrażnienie, zaburzenia koncentracji i rozwój chorób, m.in. nowotworowych. Czytaj więcej
Jedz dla zdrowia i fgury
Jedz dla zdrowia i fgury16 lat temu
Organizm dla prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej ilości białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika, witamin i składników mineralnych. Właściwie skomponowana dieta zawiera wszystkie te składniki w odpowiednich proporcjach. Jak zatem skomponować dietę, żeby zachwycać piękną figurą? Czytaj więcej
Co jeść by pracować i uczyć się efektywnie
Co jeść by pracować i uczyć się efektywnie16 lat temu
Zdolności kojarzenia, zapamiętywania i koncentracji poprawiają się w miarę intensywności uczenia się, ale zależą także od tego, co jest na twoim talerzu. Zadbaj o swój mózg. Sprawdź, co jeść, by pracować i uczyć się efektywnie. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA