Usuwanie szkodliwych związków z organizmu

Usuwanie szkodliwych związków z organizmu

Efekty nagromadzenia szkodliwych związków w organizmie to bóle głowy, przemęczenie, obniżony nastrój, choroby skóry, rozdrażnienie, zaburzenia koncentracji i rozwój chorób, m.in. nowotworowych.
/ 20.10.2009 15:03
Usuwanie szkodliwych związków z organizmu

Zatrute środowisko, szczególnie w dużych miastach, palenie papierosów, nowoczesny model żywienia, charakteryzujący się dietą ubogą w błonnik, a bogatą w tłuszcze, ukryte cukry, substancje konserwujące i barwniki – to źródła dostających się do naszego organizmu szkodliwych związków.

Eliminacja szkód

Kilka narządów odpowiada za eliminację szkodliwych substancji z organizmu. Największe znaczenie mają: układ moczowy, układ pokarmowy, wątroba, skóra i płuca.
Toksyny, zanim zostaną usunięte przez wymienione układy, muszą być przekształcone w organizmie w formy rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach.
W unieszkodliwianiu toksyn najważniejsze znaczenie ma Cytochrom P450 (białko znajdujące się w dużej ilości we wszystkich komórkach organizmu).
Poprzez zmianę sposobu odżywiania i przy pomocy ziół można zmniejszyć ilość dostarczanych do organizmu szkodliwych związków oraz przyspieszyć ich eliminację.

Zobacz także: Zdrowa dieta od A do Z - poradnik

Układ moczowy

Człowiek oddaje około 1,5-2 litrów moczu dziennie. Tą drogą usuwane są z organizmu końcowe produkty, powstające w wyniku przemian metabolicznych, m.in. azot, amoniak, kreatynina, kwasy i pierwiastki. Również z moczem wydalane są, po odpowiednich przemianach w organizmie, spożyte witaminy i leki oraz metale ciężkie, np. kadm i ołów. Szczególnie niebezpieczna jest kumulacja toksycznych metali ciężkich, których stężenie w środowisku i dymie tytoniowym jest wysokie. Jeżeli mocz nie będzie oddawany w odpowiedniej ilości, może dochodzić do gromadzenia w organizmie wymienionych substancji, co będzie prowadzić do zatruwania organizmu i rozwoju chorób, m.in. nowotworowych. Dlatego bardzo ważne jest, aby pić odpowiednio dużo płynów, co uchroni przed nadmiernym zagęszczeniem moczu. Najlepiej pić wodę mineralną, herbatę i soki, w ilości 1,5-2 litry dziennie, a w upalne dni znacznie więcej. Szczególnie powinny na to zwrócić uwagę osoby starsze, które często piją zbyt mało płynów, a praca ich nerek bywa upośledzona. Niektóre zioła i mieszanki ziołowe wykazują łagodne działanie moczopędne, m.in. brzoza biała, łopian większy, fiołek trójbarwny i wiązówka błotna.

Układ pokarmowy 

Zbyt długotrwałe zaleganie resztek pokarmowych w jelitach jest bardzo szkodliwe. Dzieje się tak przy zaparciach. Dochodzi wówczas do zaburzenia składu bakteryjnej flory jelitowej i zaczynają przeważać bakterie chorobotwórcze nad bakteriami o korzystnym działaniu zdrowotnym. Złe bakterie, produkują różne toksyny, m.in. czynniki rakotwórcze, które wchłonięte do organizmu, powodują złe samopoczucie, bóle i wzdęcia jamy brzusznej, bóle głowy oraz sprzyjają rozwojowi chorób. Aminokwasy pod wpływem „złych” bakterii ulegają dekarboksylacji i przekształcane są w toksyczne aminy (ptomainy), np. kadaweryna powstaje z lizyny, agmatyna z argininy, histamina z histydyny, putrescyna z ornityny, a aminokwasy zawierające siarkę przekształcane są w merkaptany i siarkowodór.

Aby nie dopuścić do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, należy spożywać odpowiednią ilość błonnika w pożywieniu, tj. około 25-30 gramów dziennie. Jego rola polega na tym, że chłonie wodę w jelitach, pęcznieje, stymuluje przesuwanie treści pokarmowej i wypróżnienie. W diecie należy zwrócić uwagę na odpowiednią zawartość takich produktów jak: otręby pszenne (100 g zawiera ok. 42 g. błonnika), płatki kukurydziane (w 100 g ok. 11 g), ciemne pieczywo (np. w 100 g. chleba żytniego razowego jest ok. 6 g błonnika), soja (w 100g ok. 16 g), warzywa (przede wszystkim marchew, brokuły, kalafior) i owoce (szczególnie skuteczne suszone śliwki, jabłka, figi, suszone daktyle, porzeczki). Łagodnie przeczyszczająco działają powidlnik indyjski oraz śliwa domowa.

Prawidłową florę bakteryjną, m.in. Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum, można przywrócić, spożywając kefiry i jogurty zawierające żywe kultury bakterii oraz specjalne preparaty. U osób z zaburzeniami trawienia i bólami w jamie brzusznej pomocna może być ziołowa kuracja, zawierająca koper włoski i mniszek lekarski.

Wątroba

Większość toksycznych substancji w organizmie przestaje działać w wątrobie, a potem wydalane są z organizmu przez układ moczowy i pokarmowy. Przy znacznej ilości toksyn w organizmie lub przy zaburzeniach pracy wątroby, jej możliwości detoksykacyjne są znacznie ograniczone. Nieprawidłowa dieta, zawierająca duże ilości tłuszczów nasyconych oraz spożywanie używek, w szczególności alkoholu, może prowadzić do stłuszczenia i uszkodzenia wątroby. Do poprawienia sprawności wątroby stosuje się także zioła, np. mniszek lekarski i karczoch zwyczajny.

Skóra

Pełni ważną rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn, może przejmować część funkcji wątroby. Dla prawidłowego funkcjonowania skóry ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Zioła działające łagodnie napotnie przyspieszają eliminację toksyn, np. wiązówka błotna, bratek trójbarwny i łopian większy

10 zasad

Aby zmniejszyć ryzyko gromadzenia się toksycznych związków w organizmie, przestrzegaj codziennie 10 podstawowych zasad.

  • Rzuć palenie tytoniu i unikaj towarzystwa osób palących papierosy.
  • Ogranicz picie kawy do 1 filiżanki dziennie i picie alkoholu do 2-3 lampek wina tygodniowo.
  • Zjadaj żywność jak najmniej przetworzoną, jako produkty zbożowe jadaj razowe.
  • Ogranicz spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
  • Jedz ryby 2x w tygodniu (cenne źródło selenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych).
  • Spożywaj fermentowane napoje mleczne (maślanki, jogurty, kefiry, serwatkę).
  • Pij co najmniej 1,5-2 litry płynów dziennie.
  • Pij zieloną herbatę codziennie.
  • Spożywaj minimum 0,5 kg warzyw i 1-2 owoce dziennie.
  • Unikaj stresów.

Diety oczyszczające

W ostatnich latach modne są diety oczyszczające. Najzdrowsze są diety owocowo– warzywne, trwające zwykle ok. 10-20 dni. W dietach tego typu rezygnuje się z używek. Na posiłki zjadane są w pierwszych dniach surowe lub gotowane warzywa oraz wypijane duże ilości świeżych soków owocowo-warzywnych. W kolejnych dniach wprowadzane są fermentowane napoje mleczne, a następnie produkty zbożowe, ryby, chude mięso. Wypijamy wówczas 2-3 litry płynów.

Zobacz także: Dieta oczyszczająca - na czym polega?

Ziołowa kuracja

Aby zwiększyć efekty diety „oczyszczającej” warto zastosować dodatkowo ziołową kurację. Dzięki temu można usprawnić czynność narządów uczestniczących w eliminowaniu toksycznych związków z organizmu.
W mieszance ziół powinny się znaleźć takie, które wymiatają wolne rodniki tlenowe, przyspieszają metabolizm oraz działają łagodnie: moczopędne, napotnie, żółciotwórczo, żółciopędnie i przeczyszczająco, np. brzoza biała, łopian większy, wiązówka błotna, morszczyn, mniszek lekarski, tamaryndowiec.