fot. Fotolia
Walka z cellulitem: witaminy i nie tylko
Należą do nich witaminy A, C, E, β-karoten oraz polifenole i selen. Dodatkowo witamina A przyspiesza odnowę komórek skóry. Przy niedoborze wymienionych witamin skóra może być wysuszona, z łuszczącym nabłonkiem, szybciej rozwija się cellulit, a wszelkie zmiany zapalne leczą się znacznie trudniej. Witaminy C, E, beta-karoten zawarte są w dużej ilości w warzywach i owocach, dlatego trzeba zwracać szczególną uwagę na odpowiednie ich spożycie (600 gramów warzyw + 300 g owoców dziennie).
Źródłem witaminy E są oleje roślinne, orzechy, pestki słonecznika i dyni, migdały, pełne ziarna zbóż. Selen zawarty jest w znacznej ilości w owocach morza, rybach i produktach zbożowych.
Walka z cellulitem: potrzebne kwasy
Ważne jest także odpowiednie dostarczanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Składniki te są niezbędne do wytwarzania błon komórkowych i prawidłowej regeneracji komórek, m.in. skóry. Utrzymana jest dzięki temu odpowiednia sprężystość skóry i zachowane jej funkcje ochronne przed środowiskiem zewnętrznym. Organizm nie potrafi sam wytworzyć tych kwasów, a są one potrzebne do codziennych procesów odnowy skóry. Należą do nich kwasy tłuszczowe omega 3, zawarte w tłustych rybach morskich, w olejach i orzechach oraz omega 6, zawarte w olejach sojowym, słonecznikowym, rzepakowym, kukurydzianym i oliwie.
Niedobór tych kwasów powoduje suchość i łuszczenie skóry oraz jej stany zapalne. Ważne jest ponadto wypijanie minimum 1,5-2 litrów płynów dziennie, w tym 1 litra wody mineralnej. Korzystnie na cellulit wpłynie także picie zielonej herbaty – bogatego źródła polifenoli.
Zobacz też: Ćwiczenia na cellulit
Najważniejsze zasady diety antycellulitowej
• Codziennie zjadaj ponad pół kilograma warzyw i 300 gramów owoców ( np. 1 jabłko + 1 pomarańcza).
• Nie pal papierosów i nie pij w nadmiarze alkoholu.
• Unikaj solenia potraw, gdyż sól zatrzymuje wodę w organizmie i może to sprzyjać powstawaniu obrzęków.
• Wypijaj 1,5-2 litry płynów dziennie, w tym zieloną herbatę.
• Przynajmniej 2 razy w tygodniu jedz tłuste ryby morskie.
• Jedz z umiarem produkty pochodzenia zwierzęcego, wybieraj chude mięso i odtłuszczone sery żółte.
• Utrzymuj stałą masę ciała – częste tycie i chudnięcie sprzyja powstawaniu cellulitu.
• Zjadaj 4-5 posiłków dziennie, w tym ostatni około godziny 19.
• Jadaj produkty zbożowe razowe – zawarty tu błonnik zmniejszy wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym.
• Zjadaj 2-3 porcje produktów mlecznych dziennie – są źródłem pełnowartościowego białka i wapnia.
Zobacz także: Jaki sport pozwoli Ci pozbyć się cellulitu?