Jak przezimować kanny, aby mogły ponownie zakwitnąć w kolejnym roku? To roślina, która nie najlepiej znosi niskie temperatury, dlatego zdecydowanie wymaga zimowania. Najczęściej rosną w ogrodach, na rabatach i tarasach. Kiedy warto zimować kanny i jak się za to zabrać?
Spis treści:
Kiedy wykopywać kanny?
Kanna (canna), czyli pacioreczniki, to roślina, która nie toleruje bardzo niskich temperatur. Jeśli chcesz ją przezimować do kolejnego sezonu, musisz wyjąć ją z ziemi tuż po wystąpieniu pierwszych przymrozków lub jeszcze przed nimi, czyli mniej więcej w połowie września. Warto monitorować prognozy pogody. Podczas wyjątkowo ciepłych jesieni może się okazać, że swoje kanny wykopiesz dopiero w październiku.
"
fot. Jak przezimować kanny/Adobe Stock, JAG IMAGES
Jak przezimować kanny?
Aby dobrze przezimować kannę, należy ją najpierw bardzo delikatnie wykopać. Wyjmij część podziemną, czyli bulwy i system korzeniowy. Najlepiej zrobić to niewielką łopatką - wbij ją w ziemię w odległości od rośliny i delikatnie podważ bulwę wraz z kłączami.
Kiedy już wykopiesz kannę, dokładnie, ale bardzo ostrożnie otrzep ją z ziemi, a następnie odetnij część, która wyrasta z ziemi. Zostaw jednak ok. 10 cm łodygi. Otrzepane z ziemi bulwy ułóż na ściereczce albo gazecie, aby lekko przeschły. Przechowywanie wilgotnych bulw może skończyć się ich gniciem.
Dzięki temu ziemia również przeschnie i będzie można łatwo ją otrzepać. Przed przełożeniem bulw do docelowego miejsca zimowania, warto dodatkowo zamoczyć je w fungicydzie, aby ochronić je przed chorobami i szkodnikom. Wszystkie nawet lekko uszkodzone bulwy musisz wyrzucić.
Gdzie przechowywać kanny zimą?
Kanna potrzebuje suchego, ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Najlepiej włóż ją do doniczki lub pojemnika (możesz dodatkowo wyłożyć je styropianem lub agrowłókniną), a następnie przykryj (dobrze sprawdzą się np. trociny) i przełóż do piwnicy lub szopy.
Bardzo ważne jest, aby temperatura w pomieszczeniu oscylowała wokół 5-10 stopni. Absolutnie nie może być niższa. Kanny możesz z powrotem umieścić w ziemi po ustąpieniu wiosennych przymrozków, czyli po 15 maja. W okresie wegetacji roślina nie wymaga stosowania nawozów. W czasie kwitnienia zapewnij jej odpowiednią wilgoć - podlewaj umiarkowanie, nie dopuszczaj do przesuszenia ani przemoczenia gleby.
fot. Jak przezimować kanny/Adobe Stock, Wirestock
Czytaj także:
Przycinanie porzeczek
Zimowanie traw ozdobnych
Przycinanie winorośli na zimę