jak zimować kanny fot. Adobe Stock, DarKinG

Jak przezimować kanny, aby wiosną znów mogły pięknie zakwitnąć?

Kanna, czyli paciorecznik ogrodowy, zdobi ogrody przez wiele miesięcy. Nie toleruje jednak zimna, dlatego pierwsze przymrozki to najlepszy moment na jej wykopanie. Jak przezimować kanny, bezpiecznie je przechować i co warto wiedzieć o uprawie tej byliny?
/ 26.09.2022 05:05
jak zimować kanny fot. Adobe Stock, DarKinG

Jak przezimować kanny, aby mogły ponownie zakwitnąć w kolejnym roku? To roślina, która nie najlepiej znosi niskie temperatury, dlatego zdecydowanie wymaga zimowania. Najczęściej rosną w ogrodach, na rabatach i tarasach. Kiedy warto zimować kanny i jak się za to zabrać?

Spis treści:

  1. Kiedy wykopywać kanny?
  2. Jak przezimować kanny?
  3. Gdzie zimować kanny?

Kiedy wykopywać kanny?

Kanna (canna), czyli pacioreczniki, to roślina, która nie toleruje bardzo niskich temperatur. Jeśli chcesz ją przezimować do kolejnego sezonu, musisz wyjąć ją z ziemi tuż po wystąpieniu pierwszych przymrozków lub jeszcze przed nimi, czyli mniej więcej w połowie września. Warto monitorować prognozy pogody. Podczas wyjątkowo ciepłych jesieni może się okazać, że swoje kanny wykopiesz dopiero w październiku.

jak przezimować kanny"
fot. Jak przezimować kanny/Adobe Stock, JAG IMAGES

Jak przezimować kanny?

Aby dobrze przezimować kannę, należy ją najpierw bardzo delikatnie wykopać. Wyjmij część podziemną, czyli bulwy i system korzeniowy. Najlepiej zrobić to niewielką łopatką - wbij ją w ziemię w odległości od rośliny i delikatnie podważ bulwę wraz z kłączami.

Kiedy już wykopiesz kannę, dokładnie, ale bardzo ostrożnie otrzep ją z ziemi, a następnie odetnij część, która wyrasta z ziemi. Zostaw jednak ok. 10 cm łodygi. Otrzepane z ziemi bulwy ułóż na ściereczce albo gazecie, aby lekko przeschły. Przechowywanie wilgotnych bulw może skończyć się ich gniciem.

Dzięki temu ziemia również przeschnie i będzie można łatwo ją otrzepać. Przed przełożeniem bulw do docelowego miejsca zimowania, warto dodatkowo zamoczyć je w fungicydzie, aby ochronić je przed chorobami i szkodnikom. Wszystkie nawet lekko uszkodzone bulwy musisz wyrzucić.

Gdzie przechowywać kanny zimą?

Kanna potrzebuje suchego, ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Najlepiej włóż ją do doniczki lub pojemnika (możesz dodatkowo wyłożyć je styropianem lub agrowłókniną), a następnie przykryj (dobrze sprawdzą się np. trociny) i przełóż do piwnicy lub szopy.

Bardzo ważne jest, aby temperatura w pomieszczeniu oscylowała wokół 5-10 stopni. Absolutnie nie może być niższa. Kanny możesz z powrotem umieścić w ziemi po ustąpieniu wiosennych przymrozków, czyli po 15 maja. W okresie wegetacji roślina nie wymaga stosowania nawozów. W czasie kwitnienia zapewnij jej odpowiednią wilgoć - podlewaj umiarkowanie, nie dopuszczaj do przesuszenia ani przemoczenia gleby.

jak przezimować kannę
fot. Jak przezimować kanny/Adobe Stock, Wirestock

Czytaj także:
Przycinanie porzeczek
Zimowanie traw ozdobnych
Przycinanie winorośli na zimę

Tagi: rośliny