Chrzan właściwości fot. Adobe Stock

Chrzan - właściwości zdrowotne. Na co pomaga chrzan?

Antynowotworowe właściwości chrzanu to zaleta glukozynolanów. Chrzan ma też wiele innych zalet: łagodzi kaszel, poprawia trawienie, łagodzi bóle reumatyczne.
/ 08.03.2021 07:33
Chrzan właściwości fot. Adobe Stock

Bez chrzanu nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły, jednak docenić warto także zdrowotne właściwości chrzanu.

Spis treści:

  1. Chrzan - właściwości antynowotworowe
  2. Chrzan na kaszel i katar
  3. Chrzan na trawienie
  4. Chrzan na bóle reumatyczne
  5. Chrzan - właściwości wybielające
  6. Chrzan - wartości odżywcze
  7. Chrzan - witaminy 
  8. Chrzan na anemię
  9. Chrzan poprawia samopoczucie

Chrzan - właściwości antynowotworowe

Chrzan posiada glukozynolany, których produktami rozpadu są izotiocyjaniany (izotiocyjanian fenetylu i izotiocyjanijan allilu). To one odpowiadają za ostry smak, ale to nie jedyne ich zalety. Mają właściwości antynowotworowe, zapobiegają głównie nowotworom:

  • pęcherza,
  • płuc,
  • żołądka,
  • przełyku.

Regularne spożywanie chrzanu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka o 30-40%.

Warto wiedzieć, że lepsze działanie antynowotworowe wykazuje świeży tarty chrzan. Chrzan ze słoiczka będzie miał dużo mniej izocyjanianów.

Chrzan na kaszel i katar

Na pewno słyszałaś o antybakteryjnych i przeciwzapalnych właściwościach czosnku, być może w dzieciństwie na kaszel stosowałaś syrop z cebuli. Także chrzan działa na organizm podobnie jak syntetyczne antybiotyki.

Ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. W szczególności jest stosowany przy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych.

Syrop z chrzanu ma działanie wykrztuśne, a wdychanie olejków eterycznych świeżego chrzanu udrażnia nos i zatkane zatoki.

Syrop z chrzanu

Składniki:

  • 100 g świeżego chrzanu,
  • 100 g miodu,
  • pół szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan zetrzyj na tarce. Zalej przegotowaną wodą i odstaw na godzinę.
  2. Uzyskany sok przeciśnij przez gazę.
  3. Do płynu dodaj miód i wymieszaj.

Syrop z chrzanu na kaszel stosuj po 1 łyżce 3 razy dziennie.

Chrzan na trawienie

Chrzan przyniesie ulgę po obfitym posiłku. Chrzan wspomaga układ trawienny, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego.

Chrzan pobudza wydzielanie soków trawiennych. To m.in. zasługa synigryny. Substancja ta wspomaga układ trawienny.

Po chrzan nie powinny jednak sięgać osoby, którym dokucza zgaga, cierpiące na niewydolność nerek, choroby wątroby czy wrzody żołądka.

właściwości chrzanu
fot. Adobe Stock

Chrzan na bóle reumatyczne

Okłady z chrzanu to dobry sposób na to, by zmniejszyć obrzęki i dolegliwości bólowe. Chrzan pomaga na reumatoidalne zapalenie stawów oraz przy bólach w skazie moczanowej i zapaleniu nerwu kulszowego.

Przeciwbólowe właściwości chrzanu docenią także amatorzy sportu po naderwaniu ścięgien. Z utartego chrzanu i amoniaku (w proporcji 4:1) należy przygotować papkę, którą nakłada się na obolałe miejsce. Gdy pojawi się pieczenie, można zdjąć chrzan.

Chrzan - właściwości wybielające

Chrzan posiada właściwości wybielające - likwiduje przebarwienia i rozjaśnia piegi. Przemywanie twarzy mlekiem z drobno startym świeżym chrzanem sprawia, że skóra staje się gładka. Chrzan należy ugotować w mleku i takim wywarem przemywać twarz.

Ile kalorii ma chrzan?

Chrzanu zazwyczaj nie jemy w ogromnych ilościach, jednak warto wiedzieć, że chrzan ma mało kalorii. 100 g to zaledwie 48 kcal.

Chrzan zawiera najwięcej węglowodanów, błonnik, białko oraz znikome ilości tłuszczu.

Jakie witaminy ma chrzan?

Korzeń chrzanu obfituje w witaminy: A, B, B1, B2, C, E, a także wiele składników mineralnych, wśród których znajduje się potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod oraz chlor.

Co ma najwięcej witaminy C? Wcale nie cytryna i pomarańcze, chrzan ma jej więcej.

Chrzan na anemię

Choć chrzan nie zawiera szczególnie dużo żelaza, jego jedzenie może istotnie zwiększyć przyswajalność żelaza niehemowego (występującego w roślinach) z innych źródeł. To zasługa dużej ilości witaminy C.

Chrzan na dobre samopoczucie

Niewiele osób wie, że jedzenie chrzanu może wpłynąć także na... dobry nastrój. To z kolei zasługa pirydoksyny i kwasu foliowego, które obniżają poziom homocysteiny we krwi. Wysoki poziom tej ostatniej negatywnie wpływa na produkcję serotoniny, zwanej często hormonem szczęścia. 

Nie bez znaczenia jest także obecny w chrzanie magnez, który blokuje uwalnianie hormonów stresu.

Zobacz też:
Jakie właściwości ma rumianek?
Imbir - właściwości lecznicze
Figi - właściwości i wartości odżywcze