5 powodów, dla których warto jeść chrzan

Dowiedz się, dlaczego warto włączyć go do codziennego menu!
/ 25.07.2014 14:33

Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie go jadać!

Właściwości zdrowotne chrzanu - 5 powodów dla których warto go jeść

fot. Fotolia

1. Jest naturalnym antybiotykiem

Ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. W szczególności jest stosowany przy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych.

2. Wpływa na poprawienie stanu zdrowia całego organizmu

Chrzan wspomaga układ trawienny, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Łagodzi również bóle reumatyczne. Warto wiedzieć, że chrzan rozrzedza również krew i skutecznie obniża zły cholesterol.

3. Jest bombą witaminową

Jego korzeń obfituje w witaminy: A, B, B1, B2, C, E, a także wiele składników mineralnych, wśród których znajduje się potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod oraz chlor. W chrzanie ilość witaminy C przewyższa tę, która znajduje się w cytrynach i pomarańczach!

4. Liście chrzanu chronią żywność przed zepsuciem

Zawarte w liściach fitoncydy niszczą bakterie, wirusy i grzyby, zabezpieczając w ten sposób żywność przed zepsuciem. Liści używa się także do marynat, szczególnie kiszonych ogórków, którym zapewniają aromat, jędrność i trwałość. Jest zatem i smaczny, i zdrowy.

5. Jest niskokaloryczny

Chrzan zawiera mało kalorii. W 100 g jest ich zaledwie 70, a przecież takiej jego ilości nie byłabyś w stanie nawet zjeść!

na podstawie informacji prasowej marki Mosso