Co jeść na śniadanie zimą? 5 rozgrzewających propozycji na ciepło [PRZEPISY]

Danie w metalowej misce. Komosa ryżowa ze szpinakiem, granatem, awokado i pomidorem fot. Adobe Stock
Kiedy za oknem temperatury spadają poniżej zera, a ty budzisz się rano i wciąż jest noc to nie dziwne, że nie chce ci się wystawić nosa spod kołdry. Jak sobie pomóc? Zacznij od solidnego śniadania na ciepło, które postawi cię na nogi. Wypróbuj 5 zdrowych, sycących i rozgrzewających propozycji!
Barbara Dąbrowska / 22.11.2018 14:51
Danie w metalowej misce. Komosa ryżowa ze szpinakiem, granatem, awokado i pomidorem fot. Adobe Stock

Śniadania na ciepło zazwyczaj wymagają nieznacznie dłuższego czasu przygotowania, niż te serwowane na zimno. Nastaw budzik 10 minut wcześniej – obiecujemy – nie będziesz żałować. Możesz też dzień wcześniej ugotować składniki suche np. komosę ryżową, kaszę jęczmienną czy gryczaną i rano wrzucić je na minutę do mikrofalówki lub podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Dzięki temu oszczędzisz czas!

Zobacz nasze propozycje na ciepłe śniadania podnoszące na duchu!

1. Komosa ryżowa z awokado, pomidorem i granatem

  • Na 1 porcję

Składniki:

  • ¾ szklanki ugotowanej komosy ryżowej,
  • 1/3 średniego awokado,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki ziarenek granatu,
  • garść liści szpinaku baby,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Jak przygotować komosę ryżową z awokado, pomidorem i granatem?

  1. Awokado i pomidora pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
  3. Podsmaż komosę ryżową z pomidorem.
  4. Smaż około 3-4 minuty.
  5. Pod koniec smażenia dodaj liście szpinaku, dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Pod zdjęciu z ognia dodaj do dania awokado i pestki granatu.

2. Wytrawna owsianka z burakiem

  • Na 1 porcję

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 200 ml mleka 2% lub napoju migdałowego (kiedyś nazywany mlekiem),
  • 2 łyżki puree z buraków,
  • sól,
  • suszone oregano,
  • szczypta płatków chili,
  • łyżeczka pestek dyni.

Jak przygotować wytrawną owsiankę z burakiem?

  1. Płatki owsiane zagotuj w mleku lub napoju migdałowym z dodatkiem szczypty soli.
  2. Pod koniec gotowania dodaj puree z buraków.
  3. Dopraw owsiankę suszonym oregano i płatkami chili.
  4. Podawaj posypane pestkami dyni.

3. Kasza gryczana z pieczarkami i nasionami słonecznika

  • Na 1 porcję

Składniki:

  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 2 pieczarki,
  • posiekana natka pietruszki,
  • łyżeczka nasion słonecznika,
  • odrobina sosu sojowego,
  • pieprz,
  • szczypta wędzonej papryki,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Jak przygotować kaszę gryczaną z pieczarkami i nasionami słonecznika?

  1. Pieczarki pokrój w plasterki.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pieczarki.
  3. Dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną i podsmażaj około 5 minut.
  4. Całość dopraw sosem sojowym, papryką wędzoną i pieprzem.
  5. Wymieszaj z nasionami słonecznika.
  6. Podawaj posypane natką pietruszki.

4. Mini omlety z bazylią i suszonymi pomidorami

  • Na 1 porcję

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 5 połówek suszonych pomidorów,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie.

Jak przygotować mini omlety z bazylią i suszonymi pomidorami?

  1. Suszone pomidory pokrój w paseczki.
  2. Świeżą bazylię posiekaj.
  3. W misce rozbij jajka, przypraw solą i pieprzem.
  4. Do jajek dodaj suszone pomidory i posiekaną bazylię.
  5. Wymieszane składniki przełóż do foremek na muffiny.
  6. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  7. Podawaj z żytnim pieczywem.

Mini omlety z pomidorami i bazylią

5. Kasza jęczmienna z gruszką i cynamonem

  • Na 1 porcję

Składniki:

  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 mała gruszka,
  • ½ szklanki napoju migdałowego (kiedyś nazywany mlekiem),
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich,
  • cynamon,
  • sok z cytryny.

Jak przygotować kaszę jęczmienną z gruszką i cynamonem?

  1. Ugotowaną dzień wcześniej kaszę podgrzej w rondelku z dodatkiem mleka migdałowego.
  2. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Wymieszaj kaszę z gruszką.
  4. Całość dopraw cynamonem i sokiem z cytryny.
  5. Wierz posyp łyżeczką posiekanych orzechów włoskich.

Jak komponować zdrowe śniadania? Przeczytaj więcej:
Śniadanie węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe? Bitwa na argumenty!
Zdrowe śniadanie to coś więcej niż suma produktów spożywczych! Zobacz 5 nieoczywistych zasad śniadaniowych
Takiego śniadania jeszcze nie jadłaś! 3 zaskakujące, zdrowe pomysły

Redakcja poleca

REKLAMA