Śniadania na ciepło zazwyczaj wymagają nieznacznie dłuższego czasu przygotowania, niż te serwowane na zimno. Nastaw budzik 10 minut wcześniej – obiecujemy – nie będziesz żałować. Możesz też dzień wcześniej ugotować składniki suche np. komosę ryżową, kaszę jęczmienną czy gryczaną i rano wrzucić je na minutę do mikrofalówki lub podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Dzięki temu oszczędzisz czas!
Zobacz nasze propozycje na ciepłe śniadania podnoszące na duchu!
1. Komosa ryżowa z awokado, pomidorem i granatem
- Na 1 porcję
Składniki:
- ¾ szklanki ugotowanej komosy ryżowej,
- 1/3 średniego awokado,
- 1 pomidor,
- 2 łyżki ziarenek granatu,
- garść liści szpinaku baby,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Jak przygotować komosę ryżową z awokado, pomidorem i granatem?
- Awokado i pomidora pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Podsmaż komosę ryżową z pomidorem.
- Smaż około 3-4 minuty.
- Pod koniec smażenia dodaj liście szpinaku, dopraw solą oraz pieprzem.
- Pod zdjęciu z ognia dodaj do dania awokado i pestki granatu.
2. Wytrawna owsianka z burakiem
- Na 1 porcję
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 200 ml mleka 2% lub napoju migdałowego (kiedyś nazywany mlekiem),
- 2 łyżki puree z buraków,
- sól,
- suszone oregano,
- szczypta płatków chili,
- łyżeczka pestek dyni.
Jak przygotować wytrawną owsiankę z burakiem?
- Płatki owsiane zagotuj w mleku lub napoju migdałowym z dodatkiem szczypty soli.
- Pod koniec gotowania dodaj puree z buraków.
- Dopraw owsiankę suszonym oregano i płatkami chili.
- Podawaj posypane pestkami dyni.
3. Kasza gryczana z pieczarkami i nasionami słonecznika
- Na 1 porcję
Składniki:
- ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
- 2 pieczarki,
- posiekana natka pietruszki,
- łyżeczka nasion słonecznika,
- odrobina sosu sojowego,
- pieprz,
- szczypta wędzonej papryki,
- łyżka oliwy z oliwek.
Jak przygotować kaszę gryczaną z pieczarkami i nasionami słonecznika?
- Pieczarki pokrój w plasterki.
- Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pieczarki.
- Dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną i podsmażaj około 5 minut.
- Całość dopraw sosem sojowym, papryką wędzoną i pieprzem.
- Wymieszaj z nasionami słonecznika.
- Podawaj posypane natką pietruszki.
4. Mini omlety z bazylią i suszonymi pomidorami
- Na 1 porcję
Składniki:
- 2 jajka,
- 5 połówek suszonych pomidorów,
- świeża bazylia,
- sól,
- pieprz,
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie.
Jak przygotować mini omlety z bazylią i suszonymi pomidorami?
- Suszone pomidory pokrój w paseczki.
- Świeżą bazylię posiekaj.
- W misce rozbij jajka, przypraw solą i pieprzem.
- Do jajek dodaj suszone pomidory i posiekaną bazylię.
- Wymieszane składniki przełóż do foremek na muffiny.
- Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
- Podawaj z żytnim pieczywem.
5. Kasza jęczmienna z gruszką i cynamonem
- Na 1 porcję
Składniki:
- ¾ szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
- 1 mała gruszka,
- ½ szklanki napoju migdałowego (kiedyś nazywany mlekiem),
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich,
- cynamon,
- sok z cytryny.
Jak przygotować kaszę jęczmienną z gruszką i cynamonem?
- Ugotowaną dzień wcześniej kaszę podgrzej w rondelku z dodatkiem mleka migdałowego.
- Gruszkę obierz i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj kaszę z gruszką.
- Całość dopraw cynamonem i sokiem z cytryny.
- Wierz posyp łyżeczką posiekanych orzechów włoskich.
Jak komponować zdrowe śniadania? Przeczytaj więcej:
Śniadanie węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe? Bitwa na argumenty!
Zdrowe śniadanie to coś więcej niż suma produktów spożywczych! Zobacz 5 nieoczywistych zasad śniadaniowych
Takiego śniadania jeszcze nie jadłaś! 3 zaskakujące, zdrowe pomysły